Μάνος Ελευθερίου: Η Ελλάδα αποχαιρετά τον σπουδαίο ποιητή της
Στη θλίψη«βύθισε» την Ελλάδα η τραγική είδηση του θανάτου του Μάνου Ελευθερίου. Ενός εκ των σπουδαιότερων ποιητών, στιχουργών και πεζογράφων που γνώρισε ποτέ η χώρα και «σημάδεψε» τη σύγχρονη καλλιτεχνική, και όχι μόνο, ιστορία του τόπου.
Ο σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος «έφυγε» από ανακοπή καρδιάς.
Ο Μάνος Ελευθερίου είχε αντιμετωπίσει πρόσφατα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο φάνηκε πως ξεπέρασε, ωστόσο η καρδιά του τελικά τον «πρόδωσε».
Όπως έγινε γνωστό, η πολιτική του κηδεία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου
Τη βαθιά θλίψη για το θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος.
«Αντίο» στον Μάνο Ελευθερίου είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω ανάρτησής του στο Twitter.
«Στον κόσμο τούτο είναι φορές που πάει κανείς και δίχως χάρτη. Ο Μ. Ελευθερίου διέγραψε μια πορεία στον πολιτισμό που υπερβαίνει κατά πολύ την βιολογική του παρουσία, θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές. Με τα λόγια του τίμησε τα χρόνια μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση & σεβασμό» έγραψε ο κ. Τσίπρας.
Όπως ανέφερε στη συλληπητήρια ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, «ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει, εδώ και πολλά χρόνια, στην χορεία των μεγάλων Πνευματικών μας Ανθρώπων, για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματικώς τους αναλογεί. Αιωνία η Μνήμη του».
Τη βαθιά του θλίψη τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.«Σήμερα η χώρα θρηνεί μια σπουδαία προσωπικότητα, τον Μάνο Ελευθερίου. Ένας σπουδαίος ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός, ένα πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές μέχρι το τέλος, έφυγε αφήνοντας το αποτύπωμα του στις καρδιές όλων μας και μια τεράστια παρακαταθήκη μέσα από τις ποιητικές του συλλογές, τα πεζογραφήματά αλλά και τους στίχους του» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αποχαιρετά το μεγάλο στιχουργό με δικούς του στίχους, μέσω Facebook.
«Ο Μάνος Ελευθερίου υπήρξε σπουδαίος ποιητής, λογοτέχνης, στιχουργός και συγγραφέας, όπως και ενεργός πολίτης με ευαισθησίες και σημαντική κοινωνική δράση. Η απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό είναι μεγάλη αλλά το έργο που αφήνει πίσω του θα τον θυμίζει για πάντα. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει η ΝΔ, δια στόματος της τομεάρχη Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη.
«"Το τρένο φεύγει στις οχτώ...." Το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου. Το μεγάλο λογοτέχνη, τον ποιητή, τον δημοκράτη. Άνθρωπος του πνεύματος είδε τους στίχους του να γίνονται τραγούδια από όλους τους κορυφαίους συνθέτες και να φτάνουν στα χείλη όλων των Ελλήνων. Τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται. Το έργο του είναι μεγάλο, τίμησε τον πολιτισμό και την Ελλάδα», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Μάνο Ελευθερίου
Στο πένθος βυθίστηκε και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας από την είδηση του χαμού του Μάνου Ελευθερίου. Φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρετούν με αναρτήσεις τους στα social media.
Ο Θάνος Μικρούτσικος, μουσικοσυνθέτης με συνεργασία δεκαετιών με τον σπουδαίο στιχουργό, τον αποχαιρέτησε με μία συγκινητική ανάρτηση, όπου υπενθύμιζε κάποια από τα μεγάλα τραγούδια του.
Ο Δήμος Μούτσης είπε το δικό του "αντίο" στον άνθρωπο με τον οποίο δημιούργησε έναν από τους κλαισικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, τον Άγιο Φεβρουάριο.
Ο Κώστας Μακεδόνας πόσταρε κοινή τους φωτογραφία.
Ποιος ήταν ο Μάνος Ελευθερίου
Ένας άνθρωπος μοναχικός, δωρικός, ταπεινός και λιτός που άφησε σπουδαία παρακαταθήκη τα μυθιστορήματα, τα κείμενα, τους στίχους του.
Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια!
Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1938 και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Με πατέρα ναυτικό, ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα σε ηλικία 14 χρόνων. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, γνωριμία που αποδείχτηκε καθοριστική για τη ζωή του, αφού εκείνος ήταν εκείνος που τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
«Δεν ήθελα να γίνω ηθοποιός. Με ενδιέφερε όμως να μάθω κάποια πράγματα για το θέατρο, κυρίως να δω πώς γράφεται ένα θεατρικό έργο. Βεβαίως, αυτό το έμαθα διαβάζοντας έργα και παρατηρώντας τις κομπίνες που κάνουν οι συγγραφείς από τον Σαίξπηρ έως τους αρχαίους και τους σύγχρονους Ελληνες. Πώς δηλαδή φτάνει η στιγμή όπου μια μοιραία λέξη γίνεται πρωταγωνίστρια», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento.
Το 1964 πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές: Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Λεοντής, Μαρκόπουλος, Κουγιουμτζής, Σπανός, Ζαμπέτας, Κραουνάκης, Κηλαηδόνης, Χατζηνάσιος, Βαρδής μεταξύ όσων μελοποίησαν ποιήματά του.
Την δεκαετία του ‘90 αρθρογραφεί και συγχρόνως κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα το 1994 με τίτλο "Το άγγιγμα του χρόνου" ενώ το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα "Ο Καιρός των Χρυσανθέμων", το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.
Στην ίδια συνέντευξη στο Documento και στην ερώτηση τι θα ήθελε να μείνει από το έργο του, ο Μάνος Ελευθερίου δήλωνε: «Τίποτε. Αν και τα τραγούδια μου θα μείνουν. Αισθάνομαι πως το πιο σημαντικό είναι πως ο κόσμος τραγουδάει στις συναυλίες τους στίχους μου. Εκείνη τη στιγμή δεν είμαι εγώ αυτός που τα έχει γράψει, χαίρομαι όμως όταν είμαι αφορμή για να πάει ψηλότερα ο κόσμος».
Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.