Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές με φόντο το ασφαλιστικό
Πολωτικό κλίμα διαμορφώνεται λίγο πριν επιστρέψουν οι θεσμοί με επίκεντρο το ασφαλιστικό καθώς τα σκληρά μέτρα που απαιτούν δεν γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση.
Αν και ο Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε παράταση για το ασφαλιστικό στις αρχές του έτους και μόνον η αναφορά του Γ. Ντάισελμπλουμ πως απαιτείται συναίνεση αναδεικνύει το εύρος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι νιώθει ασφαλής με τους 153.
Οι δανειστές επιμένουν στην λογική των εισοδηματικών κριτηρίων για την εθνική σύνταξη ενώ ζητούν χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που φθάνουν το 55% για τους υψηλόμισθους και 65% για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά ήδη "στήνεται" σκηνικό ρήξης καθώς από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι θα αυξήσει τις εισφορές κατά 2% μονομερώς για να αποφύγει μείωση των κύριων συντάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθούν εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να καλύψει το τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 χωρίς μειώσεις κύριων συντάξεων.
Έτσι, είναι θέμα χρόνου, η κυβέρνηση να αποκαλύψει και νέες πτυχές της μεταρρύθμισης από την στιγμή που επιθυμεί να προωθήσει την ψήφισή της στα μέσα του Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει θέσει ως "εθνική κόκκινη γραμμή", από το Συμβούλιο των Αρχηγών, την προστασία των κύριων συντάξεων, κάτι που επανέλαβε στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αυξήσει ακόμη και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 2%, όπου το 1,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες ( 1% για την κύρια και 0.5% για την επικούρηση) και 0,5% για τους εργαζομένους.
Η κυβέρνηση υποστηρίζιε ότι εφόσον αυξηθούν τα έσοδα και η εισπαραξιμότητα θα μειώνονται οι εισφορές δίνοντας στίγμα για πρόσκαιρο χαρακτήρα.
Κάνοντας αναφορά στο ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ανοιχτή μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στο Eurogroup και είναι στην ατζέντα για τις αρχές του επόμενου έτους.
«Θα είχε σημασία να υπάρχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα ήταν λογικό αν θέλει κανείς να γίνει με τρόπο βιώσιμο να βρει ευρύτερη συναίνεση», δήλωσε.
Πάντως, το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή.