ΕΛΛΑΔΑ

Στο Taxis 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ύψους άνω των 3,2 δισ. ευρώ

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τους φορολογουμένους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πλέον περιθώριο 8 ημερών για να αποπληρώσουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που αντιστοιχούν σε βεβαιωμένους φόρους ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Στα 7 εκατομμύρια εκκαθαριστικά περιλαμβάνονται 600.000 μηδενικά σημειώματα, τα οποία αφορούν σε πρώην ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου είχαν μεταβιβάσει το ακίνητο για το οποίο εκλήθησαν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πέρυσι.

Συνολικά περίπου 1,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα καταβάλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ είτε κατά 20% –καθώς διαθέτουν κενό μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο – είτε κατά 50% έως και 100% εφόσον είναι άνεργοι, ΑμΕΑ ή πολύτεκνοι και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στην ίδια βάση περίπου 31.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξαιρεθούν του ΕΝΦΙΑ καθώς ο φόρος που τους αναλογεί μετά την εκκαθάριση είναι κάτω από 1 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο εφετινός ΕΝΦΙΑ είναι ακριβώς ο ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Ωστόσο, η δόση εμφανίζεται αυξημένη διότι ο φόρος πρέπει εφέτος να πληρωθεί να πέντε και όχι σε έξι δόσεις όπως πέρυσι.

Η διαδικασία

Για να αποκτήσει πρόσβαση στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ιστοσελίδα www.gsis.gr, με τους κωδικούς του και στη συνέχεια αφού επιλέξει την «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» να δει το φόρο που πρέπει να πληρώσουν.

Εν συνεχεία μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» θα πληροφορηθεί στο κάτω μέρος της σελίδας τις δόσεις πληρωμής και τις προθεσμίες τους.

Το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μπορεί να εκτυπωθεί μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής» όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή. Η πληρωμή του εκκαθαριστικού που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει έως τις 30 Οκτωβρίου μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης