ΕΛΛΑΔΑ

Διαβούλευση σχετικά με τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών από Ευρωπαίους επιστήμονες

Pixabay

Έμφαση στην πρόληψη, στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των επανεμφανιζόμενων -σημαντικών για την δημόσια υγεία ασθενειών-, οι οποίες μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών (κουνούπια), καλούνται να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες, από την Περιφερειακή Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Σήμερα και αύριο υψηλόβαθμα στελέχη Υγείας από όλη την Ευρώπη και επιστήμονες διεθνούς κύρους στο θέμα του ελέγχου των εντόμων και των μεταβιβαστών, βρίσκονται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζου, για να συζητήσουν την εκπόνηση σχεδίου για τον έλεγχο των διαβιβαστών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Οι συστάσεις που θα προκύψουν από τις διήμερες εργασίες θα συζητηθούν στη διαρκή επιτροπή του Περιφερειακού Γραφείου ΠΟΥ, που θα διεξαχθεί στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υφίσταται μια αύξηση της εξάπλωσης των κουνουπιών που κατατάσσονται στην κατηγορία «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species), από τη δεκαετία του 1990. Ειδικότερα τα είδη Aedes albopictus και Aedes aegypti έχουν εξαπλωθεί πρόσφατα σε τμήματα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και είναι αποτελεσματικοί διαβιβαστές δυνητικά σοβαρών ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός της chikungunya και ο ιός Zika. Άλλες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών όπως ο πυρετός του Δυτικού Νείλου και η μπορρελίωση ή νόσος του Lyme αποτελούν επίσης αιτίες ανησυχίας.

Έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.500 περιστατικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το 2010 έως το 2017 στην κεντρική και νότια Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), συμπεριλαμβανομένων 2.000 περιστατικών καταγεγραμμένων στα Βαλκάνια. Όσον αφορά την ελονοσία, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί επαγρύπνηση ιδιαίτερα σε χώρες που ήταν το τελευταίο προπύργιο για την ελονοσία στην περιοχή.

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ικανότητα της Περιφέρειας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού Zika σε πρώιμο στάδιο, ένα ερωτηματολόγιο απεστάλη σε όλα τα 53 κράτη-μέλη και στο Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν. Πενήντα-ένα κράτη μέλη (συμπεριλαμβανομένου και του Πριγκιπάτου του Λιχτενστάιν) απάντησαν στο ερωτηματολόγιο.

Αναφορικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση διαβιβαστών, 21 κράτη -μέλη στην Περιφέρεια (40%) ανέφεραν ότι δεν διαθέτουν εντομολογική επιτήρηση, οκτώ (15%) ανέφεραν ότι διαθέτουν συστήματα εντομολογικής επιτήρησης, αλλά δεν έχουν διαθέσιμα σχέδια διαχείρισης διαβιβαστών και μόνον 23 κράτη -μέλη (45%) ανέφεραν ότι διαθέτουν τόσο σχέδια εντομολογικής παρακολούθησης όσο και σχέδια διαχείρισης διαβιβαστών.

Στην τεχνική διαβούλευση σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές, από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Υπο- Ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Ο κύριος στόχος αυτής της διήμερης διαβούλευσης είναι να συλλέξουμε και να αξιολογήσουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους περιορισμούς για μια επιτυχημένη εφαρμογή ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε τη δυνατότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ να προλάβουν/μειώσουν τη μετάδοση ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω διαβιβαστών», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Μπασκόζος.

Οι στόχοι της διαβούλευσης είναι: α) Ο εντοπισμός σημαντικών προκλήσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη/εφαρμογή κατάλληλων μέτρων παρακολούθησης και ελέγχου των ασθενειών μεταδιδόμενων μέσω διαβιβαστών στις χώρες, β) η συζήτηση τρόπων για τον περιορισμό των προκλήσεων σε σχέση με την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Περιοχής του ΠΟΥ για την πρόληψη και αναχαίτιση της μετάδοσης ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών σε πρώιμο στάδιο και γ) η ώθηση των μηχανισμών σε μια πιο αποτελεσματική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης μεγαλύτερης συνέργειας σε Περιφερειακό επίπεδο.

Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα, να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να ελέγξει την απειλή αυτών των ασθενειών, επισημαίνει ο κ. Μπασκόζος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης