ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνές Συνέδριο: «Οι Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής»

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με θέμα την παρουσίαση του διεθνούς-διεπιστημονικού συνεδρίου: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών 17-20 Ιουνίου 2018.

Με την δυναμική 200 κορυφαίων Καθηγητών -Ερευνητών από όλο τον κόσμο, καθώς και επίλεκτων μελών από τις παγκόσμιες Οργανώσεις Περιβάλλοντος και Υγείας, το συνέδριο αυτό, στοχεύει, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση, να αναδείξει, τα σοβαρά ζητήματα που καταστρέφουν το Περιβάλλον, απειλούν την υγεία και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του οικοσυστήματος. Παράλληλα, οι επιστήμονες θα καταθέσουν αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους και θα προτείνουν στρατηγική και πολιτική πρόληψης με αναγωγή στις Ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.

Τον χαιρετισμό της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτριας κ. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, η οποία λόγω ανελαστικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, διάβασε ο Πρόεδρος του συνεδρίου, ομότιμος Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης. Η Πρύτανις στον χαιρετισμό της, τόνισε, την σπουδαιότητα του συνεδρίου και παράλληλα υποστήριξε, πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ισχυρό μοχλό εξέλιξης της επιστήμης, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας που παράγει. Επίσης, ανέφερε, πως ίδια είναι αρωγός όλων των εγχειρημάτων που προάγουν την έρευνα και τον πολιτισμό, εγχειρήματα που προωθεί το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

Σ. ΠΑΪΠΕΤΗΣ: «ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΧΑΡΑΞΗ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

«Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Είναι, αν μη τι άλλο περίεργο, το τέλειο δημιούργημα της φύσης ο άνθρωπος, να αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα, ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών να εναντιώνονται, στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, υπηρετούντες κοντόφθαλμα οικονομικά συμφέροντα», επεσήμανε ο Πρόεδρος του συνεδρίου Ομότιμος Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως που προσπαθούν να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των βλαβών που πλήττουν τον πλανήτη. «Λοιπόν, κάποιοι απ’ αυτούς τους επιστήμονες, μετέχουν σ΄ αυτό το συνέδριο, όχι απλά σαν φορείς σπουδαίων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να μεταφερθεί και από την Ελλάδα, το λυχνάρι της οικολογικής ηθικής, το μήνυμα της επιτακτικής ανάγκης χάραξης νέας πολιτικής.

Το συγκεκριμένο συνέδριο, εκφράζει τις θέσεις του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και βεβαίως της Προέδρου του, Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, κ. Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία ως χορηγός, το πρόσφερε κυριολεκτικά δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο».

«ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ.»

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος του συνεδρίου, Καθηγ. Πολυξένη -Νικολοπούλου-Σταμάτη Παθολογοανατόμος –Κυτταρολόγος, που διδάσκει Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομία στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, επεσήμανε: «Είναι γεγονός, ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γη υποφέρει εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση ειδών, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η ρύπανση του νερού και του εδάφους, η λειψυδρία και η αποψίλωση των δασών αλλά και η πυρηνική απειλή, έχουν υποκινήσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται, όχι μόνο η κατανόηση αυτών των φαινομένων, αλλά και η ανάπτυξη στρατηγικής η οποία θα βασίζονται στη διεπιστημονική συνεργασία ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείρισής τους.

Οι ήπιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευτές δεκαετίες δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, αφήνοντας ανοικτά τα μέτωπα μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, στο συνέδριο θα εξεταστούν: Η Χημική Ρύπανση, η Ακτινοβολία, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, το στρες και άλλες ασθένειες που οφείλονται στη ρύπανση. Αν και πολλές από τις σημερινές απειλές είναι γνωστές στην επιστήμη εδώ και αρκετά χρόνια, η σύγχρονη πολιτική απάντηση είναι ανεπαρκής γιατί λείπει η ευαισθητοποίηση τόσον αυτών που παίρνουν αποφάσεις όσο και αυτών που τις εφαρμόζουν.»

Γ.ΔΕΛΛΗΣ: «Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ. »

Το Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου και Μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Ομότιμος Καθηγ. Γιάννης Δελλής, μεταξύ άλλων είπε: «Η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης, ξεκίνησε από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υπεστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή της φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (Ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή, η ίδια η φύση πίστευαν, ότι έπαιρνε την εκδίκηση της. Αυτό θα αποδειχθεί από τις εξαιρετικές εργασίες καθηγητών που μετέχουν στο συνέδριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ - ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα. Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο προηγούμενο διεθνές συνέδριο που έγινε το 2016 και κατά την διάρκεια του, Ιδρύθηκε το Διεθνές Κέντρο του οποίου τα πρακτικά διατέθηκαν δωρεάν.

«Πριν από δύο χρόνια, σε αυτή την όμορφη αίθουσα που μας είχε παραχωρήσει ευγενώς, όπως και τώρα, το Μέγαρο «Υπατία», είχαμε υποσχεθεί ότι θα εγκαταστήσουμε στην παγκόσμια συνείδηση, έναν μεγάλο διεπιστημονικό συνεδριακό θεσμό γεφύρωσης της Ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας και των ενεργών πολιτών. Ιδρύσαμε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Α’ αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, το οποίο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει και το φετινό συνέδριο, με θέμα: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής.»

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου, τόνισε με έμφαση, ότι «ο πλανήτης αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα στη γη, στο νερό και στον αέρα. Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του, από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύτταροι οργανισμοί. Τη φονική μηχανή που λέγεται «ασυλλόγιστος άνθρωπος». Ένα ον, ικανό να καταστρέφει, εξίσου αποτελεσματικά με το να κάνει θαύματα. Ο πλανήτης πεθαίνει αβοήθητος με μόνους συμμάχους, κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες».

Η ίδια, υποστήριξε, πως «τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά, όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις». « Εμείς», είπε καταλήγοντας, « έχουμε, από καιρό, ταχθεί στο πλευρό των ανθρώπων που αγαπούν και προστατεύουν τη ζωή σε κάθε της μορφή. Επειδή, πιστεύουμε ότι αυτό που υψώνει τον άνθρωπο, είναι η Παιδεία και επειδή πιστεύουμε ότι, η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική Ηθική, μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και εργαλεία διαχείρισης και στην περιβαλλοντική κρίση».

«ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Το εκτόπισμα του συνεδρίου, εδράζεται στους επιστήμονες με παγκόσμιο κύρος που συμμετέχουν σ’ αυτό. Ενδεικτικά, ο Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με ειδικές αναφορές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αναμένεται να πραγματευτεί το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα. Ο Ernst von Weizsäcker είναι ένας Γερμανός, παγκοσμίου φήμης, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Η πρότασή του θα καλέσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν μια προληπτική πολιτική σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Άλλοι σημαντικοί ομιλητές γύρω από το θέμα, είναι ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Marco Martouzzi από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Karen Bernstein (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης της φτώχειας και της μετανάστευσης Επίσης, ο Andreas Gies (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα της δυσκολίας ελέγχου των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και της αδυναμίας της Ε.Ε. να προφυλάξει τους πολίτες της. Τα σχόλιά του για την περιβαλλοντική υγεία θα αναλυθούν λεπτομερώς από τhν Devra Davis (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει για την έρευνα της που σχετίζεται με τους δεσμούς ανάμεσα στον καρκίνο και την Περιβαλλοντική ρύπανση.

Για την εξάπλωση και την παράνομη χρήση του Αμιάντου στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και για την βλαπτική επίδραση της ανεξέλεγκτης χρήσης της Νανοτεχνολογίας θα μιλήσει η Καθ. Rahman Quamar ( Ινδία).Ο Καθηγητής και Πρύτανης Aseem Chauhan με δίκτυο 130 διεθνών Πανεπιστημίων, θα ανακοινώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό και την διάθεση του να επενδύσει στη χώρα μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο συνέδριο σύμφωνα με την καθηγ. Πολυξένη Νικολοπούλου -Σταμάτη, θα προταθεί, η θεσμοθέτηση τιμητικού βραβείου Nobel , το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους, σε εξέχοντα διεπιστημονικά επιτεύγματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Επίσης τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού και διδακτορικού εκπαιδευτικού διεθνούς δικτύου για την περιβαλλοντική υγεία, με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας.

ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «THE PEACEMAKERS» Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο καταξιωμένος Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου, ο οποίος μίλησε για την καλλιτεχνική εκδήλωση με το περίφημο έργο του Karl Jenkins «THE PEACEMAKERS».Ένα έργο – μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης, που θα παρουσιαστεί στην τελετής έναρξης των εργασιών του συνεδρίου.« Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιίται με την χορηγία του « Μνημείο Των Αθανάτων» και του Κυπριακού Ομίλου Επιχειρήσεων Χαβάτζια. Το μεγάλο αυτό Μουσικό Έργο του Karl Jenkins («Οι Ειρηνευτές»),γράφτηκε για χορωδία, ορχήστρα, και σολίστ. Αφιερώθηκε από τον συνθέτη το 2011 σε όσους έχασαν τη ζωή τους εν καιρώ πολέμου, και συγκεκριμένα στους αθώους πολίτες.

Το κείμενο του έργου έχει μορφοποιηθεί από λόγια των Percy Bysshe Shelley, Gandhi, The Dalai Lama, Terry Waite, Mother Teresa, Albert Schweitzer, Carol Barratt, Karl Jenkins, St. Francis of Assisi, Sir Thomas Malory, Rumi, Nelson Mandela, Bahá'u'lláh, Anne Frank (E,L). «Στην Πάτρα, το έργο θα εκτελεσθεί από την Χορωδία Orphean Singers Cyprus, την Ορχήστρα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, την Υψίφωνο Veronika Sergienia, και τη Μεσόφωνο Anastasia Maximova ενώ εγώ θα διευθύνω την Ορχήστρα», είπε ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης που θα απολαύσουν όσοι την παρακολουθήσουν είναι, το παράλληλο οπτικό μέρος που θα προβάλλεται σε μέγεθος οθόνης κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης