Θεσσαλονίκη: Ανατροπή στην υπόθεση υπεξαίρεσης από θυρίδες
Ολοκληρώθηκε με τυπικές κλήσεις η ανάκριση για την υπόθεση κλοπής πολύτιμων αντικειμένων, αξίας 2,67 εκατ. ευρώ, από θυρίδες τραπεζικού υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης, για την οποία κατηγορούνται έξι υπάλληλοι της τράπεζας εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση από υπόχρεο, σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης των φερόμενων ως θυμάτων-ιδιοκτητών των θυρίδων και με βάση την ενημέρωση που έχουν, η ανακρίτρια που χρεώθηκε τη δικογραφία, έκλεισε τη διαδικασία, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής εναντίον των κατηγορουμένων. Ως εκ τούτου, κατά τους ίδιους συνηγόρους, η ανακρίτρια προτείνει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.
Όπως έγινε γνωστό, η δικογραφία έχει επιστρέψει στα χέρια εισαγγελέα εφετών, ο οποίος καλείται, είτε να εγκρίνει την αρχειοθέτηση, είτε, σε περίπτωση διαφωνίας, να εισηγηθεί τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης. Στη δεύτερη περίπτωση, θα ζητηθεί από δικαστικό συμβούλιο να άρει τη διαφωνία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνήγοροι των συνολικά 13 μηνυτών βρέθηκαν το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τον τρόπο που περατώθηκε η δικογραφία, ενώ τόνισαν ότι οι εντολείς τους δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της διενεργηθείσας ανάκρισης. Όπως επισήμαναν, τα επόμενα 24ωρα θα καταθέσουν υπόμνημα στον εισαγγελέα εφετών, αναπτύσσοντας τα νομικά τους επιχειρήματα προς στην κατεύθυνση να συνεχιστεί η ανάκριση, με την κλήτευση έστω των μηνυτών ως μαρτύρων.
Να σημειωθεί ότι η κλοπή καταγγέλθηκε το 2014, όταν 13 ιδιοκτήτες εννέα τραπεζικών θυρίδων κατήγγειλαν την παραβίασή τους και την υπεξαίρεση του περιεχομένου τους. Οι ίδιοι μηνυτές προσέφυγαν και στα αρμόδια δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.
Παράλληλα ήταν σε εξέλιξη έρευνες του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν ενδελεχείς έρευνες, όπως αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες κ.ά., για να βρεθούν οι υπαίτιοι.
Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και η δικογραφία εστάλη στον εισαγγελέα εφετών, ο οποίος παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος έξι υπαλλήλων της τράπεζας, ηλικίας 61 έως 64 ετών, οι οποίοι ασκούσαν καθήκοντα, την περίοδο 1999-2016, συνδεόμενα με τη φύλαξη των θυρίδων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα της Ασφάλειας, από τις μισθωμένες θυρίδες αφαιρέθηκαν κοσμήματα, ρολόγια και χρυσές λίρες, αξίας 2.676.500 ευρώ, όπως επίσης μετρητά ύψους 100.000 ευρώ και 3.196 δολάρια ΗΠΑ.