Υπερελαφρά αεροπλάνα στον ουρανό της Καρδίτσας
Στον ουρανό της Καρδίτσας θα βρίσκονται εικοσιτέσσερα υπερελαφρά αεροπλάνα, προσφέροντας ένα μοναδικό υπερθέαμα, το τριήμερο 11-13 Μαΐου, στο πλαίσιο οργάνωσης του Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών (2ος Γύρος Πανελληνίου Κυπέλλου Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας –τύπος αεροσκαφών ΥΠΑΜ- 2018).
Ειδικότερα, στο επίκεντρο του αεραθλητισμού σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να βρεθεί η πόλη, και το αεροδρόμιο της Μυρίνης στο πλαίσιο της παραπάνω διοργάνωσης. Τέσσερα χρόνια λειτουργίας, συμπλήρωσε φέτος, η Αερολέσχη νομού Καρδίτσας (ΑΝΚ) και έχει κατορθώσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, τόσο στον ευρύτερο χώρο της Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία της Θεσσαλίας.
Η Αερολέσχη Ν. Καρδίτσας (ΑΝΚ), σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Μιχόπουλο, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2014 και ξεκίνησε άμεσα τη δραστηριοποίηση της στον χώρο της Γενικής Αεροπορίας/ΥΠΑΜ και του Αεραθλητισμού. Το ίδιο έτος έγινε επίσημο τακτικό μέλος της ΕΛΑΟ (Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία).
Τον Ιούνιο του 2015 η Αερολέσχη απέκτησε το πρώτο της υπερελαφρό αεροσκάφος (SX-UTS) και μπήκε δυναμικά στον χώρο της Γενικής Αεροπορίας/ΥΠΑΜ με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή της σε μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν FLYIN και Αεραθλητικούς αγώνες.
Μάλιστα, την 1η Ιουνίου 2017 υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Μυρίνης και φιλοξένησε δέκα υπερελαφρές πτητικές μηχανές τύπου trike και gyrocopter που ανήκουν σε γαλλική αερολέσχη. Τα πληρώματα των συγκεκριμένων πτητικών μηχανών πραγματοποίησαν τον γύρο της Ελλάδας σε μια διαδρομή που περιελάμβανε την επίσκεψη σε πεδία προσγείωσης την οποία τα μέλη της γαλλικής αερολέσχης είχαν ονομάσει «το ταξίδι του Οδυσσέα».
Επίσης, από τον Φεβρουάριο του 2017 λειτουργεί με άδεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (GRUL 018) η Σχολή Αεροπλοΐας Μυρίνης της Αερολέσχης Ν. Καρδίτσας η οποία έχει σκοπό να εκπαιδεύσει νέους χειριστές ΥΠΑΜ. Σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Αερολέσχες της Ελλάδας με σημαντικότατη δραστηριότητα, με διοργάνωση αγώνων και εκδηλώσεων κάθε χρόνο , και με πολύ καλή παρουσία σε αγώνες και εκδηλώσεις άλλων Αερολεσχών.
Οι αγώνες, το τριήμερο, 11-13 Μαΐου, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της ΕΛΑΟ (Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία), εντάσσονται στο ετήσιο επίσημο Πανελλήνιο πρόγραμμα αγώνων της ΕΛΑΟ και θα γίνουν με βάση τον κανονισμό αγωνίσματος ΥΠΑΜ «χρονομετρημένος κύκλος και προσγείωση ακριβείας». Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχόπουλος τονίζει ακόμα πως παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία η Αερολέσχη καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη της αεροπορικής ιδέας στη περιοχή μας, για να καταλήξει:
«Πέρα από τις εκπαιδευτικές πτήσεις είναι και το μάτι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενημερώνοντάς την για έναρξη πυρκαγιών ή τον χειμώνα για την κατάσταση των υδάτων στα ποτάμια του νομού μας.(Δημοσιεύσαμε φωτογραφίες από πλημμύρες εντοπίζοντας τα επικίνδυνα σημεία). Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε φέρνοντας και άλλη μια μορφή αθλητισμού που είναι ο Αεραθλητισμός».