Αποκλειστικό: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ για τον Έβρο – Οι πληροφορίες για τα παράνομα δίκτυα
Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων, τοποθετήσεις νέων καμερών και προμήθεια, εντός του μήνα, των νέων μηχανημάτων που αναγνωρίζουν παλμούς καρδιάς στην ύπαιθρο για τον εντοπισμό μεταναστών ακόμη και στα πιο δύσκολα γεωγραφικά σημεία, είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που παίρνει η ΕΛΑΣ για να ανακόψει το μεγάλο κύμα παράνομης εισόδου από τον Έβρο. Το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς καταγράφονται έντονες ροές με αποτέλεσμα να έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ημέρες που περνούν παράνομα στη χώρα τουλάχιστον 500 άτομα.
Μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη πριν δυο ημέρες έγινε επίσημη συνάντηση αντιπροσωπειών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με βασικό θέμα συζήτησης την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την περιοχή του Έβρου.
Η ΕΛΑΣ στέλνει άμεσα σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη πάνω από 50 αστυνομικούς για να ενισχύσουν τις περιπολίες αν και η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η γειτονική χώρα έχει αντικαταστήσει, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την αντίστοιχη υπηρεσία φύλαξης συνόρων με τη στρατοχωροφυλακή ενισχυμένη με αξιωματικούς της ΜΙΤ. Σύμφωνα μάλιστα με όσα αποκάλυψαν οι Τούρκοι στους Έλληνες αντιπροσώπους στην συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από 4,5 εκατομμύρια Σύριοι προσφυγές και περίπου 190.000 Αφγανοί και φυσικά βασικός στόχος τους είναι να περάσουν με κάποιο τρόπο στην Ευρώπη.
Το αρχηγείο της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει τοποθετήσει 60 κάμερες ακόμη κατά μήκος των συνόρων, οι οποίες - μαζί με αυτές που υπάρχουν ήδη - θα στέλνουν απευθείας εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, στο κέντρο ελέγχου συνόρων που έχει έδρα την Κατεχάκη.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιτελείς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία που υπήρχε ανάμεσα στις δυο χώρες πριν το περιστατικό με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών μας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει κάθε φορά που θα εντοπίζουν άτομα να έχουν περάσει τα σύνορα, να ανταλλάσσουν sms στα οποία θα αναφέρουν τις συντεταγμένες εντοπισμού των ατόμων, από τα 49 μηνύματα που έστειλε η Ελλάδα τον Μάρτιο η Τουρκία απάντησε μόνο σε 1, τη στιγμή που τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε στείλει 102 μηνύματα και η γειτονική χώρα είχε ανταποκριθεί στα 14.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ελληνική πλευρά παρέδωσε στις τουρκικές Αρχές πληροφορίες για τα παράνομα δίκτυα μεταφοράς μεταναστών. Ονόματα, κινητά τηλέφωνα και τρόπο δράσης παράνομων κυκλωμάτων που δρουν στην Τουρκία για να μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2017 η Ελλάδα μέσω της Ιντερπόλ είχε στείλει στην Τουρκία συνολικά 37 πληροφοριακά δελτία που αφορούσαν συνολικά 133 εμπλεκόμενα άτομα σε παράνομη μεταφορά μεταναστών ενώ ήδη για το 2018 τα αντίστοιχα πληροφοριακά αιτήματα έχουν φτάσει τα 22 και αφορούν συνολικά 47 άτομα που δραστηριοποιούνται στην παράνομη μεταφορά ανθρώπων.