ΕΛΛΑΔΑ

Αλούφ Μπεν: Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να προλάβουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Αλούφ Μπεν, Ισραηλινός δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Haaretz, για μία συζήτηση με Έλληνες δημοσιογράφους. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Βαθύς γνώστης της κατάστασης στην Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο, ο κ. Μπεν έκανε μια συνολική παρουσίαση της 9χρονης πορείας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ηγεσία του Ισραήλ και ανέλυσε την κατάσταση στη περιοχή, τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και την τουρκική πολιτική στην περιοχή. Ερωτώμενος αν πιστεύει ότι μπορέι να συμβεί ένα ατύχημα στο Αιγαίο είπε ότι η Τουρκία πάντοτε στην εξωτερική πολιτική της ακολουθούσε την πολιτική των ισορροπιών προσπαθώντας να βγάλει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις πλευρές στρέφοντας τη μία δύναμη εναντίον της άλλης και τόνισε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να προλάβουν έναν επεισόδιο στο Αιγαίο, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Δύσκολο ένα θερμό επισόδειο

“Η Τουρκία ανέκαθεν προσπαθούσε να αποσπάσει το καλύτερο γι' αυτήν και από τις δύο πλευρές μιας σύγκρουσης, είτε πρόκειται για τον πρώτο ή τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είτε για τη Συρία.” Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπεν εκτίμησε ακόμη ότι αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά να έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ θα είχε φύγει από το ΝΑΤΟ και θα έλεγε στην Αμερική να αποσύρει τις βάσεις της.

Αναφορικά με τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, ο κ. Μπεν τόνισε ότι αν τίποτα σήμερα δεν θυμίζει τις σχέσεις του παρελθόντος η κάθε χώρα από την πλευρά της προσπαθεί να μην παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Για παράδειγμα ανέφερε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων η οποία απορρίφθηκε από την ισραηλινή Βουλή αλλά και το θέμα της Συρίας όπου ναι με το Ισραήλ μπορεί να συνεργάζεται με τους Κούρδους αλλά δεν έχει εμπλοκή στο θέμα των Κούρδων της Τουρκίας.

Το Κουρδικό

Είπε μάλιστα όσων αφορά τους Κούρδους, ότι πάντοτε αντιμετωπίζονταν ως εργαλείο και στο τέλος προδίδονταν.
Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, ο κ Μπεν τόνισε την ιδιαίτερα καυστική γραμμή που ακολουθεί η εφημερίδα του, ακόμη και με μεγάλο κόστος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιλυθεί στη βάση των δύο κρατών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι δύσκολο αλλά στο παρελθόν έχουν γίνει επίσης πολύ δύσκολα πράγματα στο Ισραήλ. Η δυσκολία στο εγχείρημα έγκειται στο ότι από τη μια η Χαμάς δεν θα δεχθεί ένα ισραηλινό κράτος ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη διαδοχή του Μαχμούτ Αμπάς στην ηγεσία της παλαιστινιακής αρχής και από την άλλη ο Μπ. Νετανιάχου ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ψηφοφόρους του και τη κοινή γνώμη προβάλλοντας διαρκώς ότι επί των ημερών του δεν έγινε καμία παραχώρηση στους Παλαιστινίους.

Υπερθερμένεται το Παλαιστινιακό

Προέβλεψε μάλιστα ότι ο φετινός Μάιος θα είναι ιδιαίτερα θερμός καθώς πλησιάζει η 14η Μαΐου, όταν οι ΗΠΑ μεταφέρουν επίσημα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, και η 15η Μαΐου, η ημέρα μνήμης της Ναγκμπά το 1948. Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική των εποικισμών δυσκολεύει πολύ την προοπτική των δύο κρατών.
Τέλος όσων αφορά της Συρία, ο στόχος του Ισραήλ κατά το κ. Μπεν είναι να αποφευχθεί η διάχυση του πολέμου μέσα στο Ισραήλ και να προληφθεί η μεταφορά εξοπλισμών από το Ιράν μέσω της Συρίας στην Χεζμπολάχ.

Το κενό που άφησε η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε ταυτόχρονα και περισσότερη ελευθερία στο Ισραήλ να δρα στην περιοχή ενώ το έφερε κοντά με τα γειτονικά κράτη ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία - κάτι που θεωρείτο απίθανο πριν μερικά χρόνια – μέσο της αντιπαλότητας του με το Ιράν. Είπε μάλιστα ότι αυτή η σιωπηρή συμμαχία με τη Σ. Αραβία διευκολύνει το Ισραήλ γιατί στην περίπτωση που αυτή η σχέση θα επισημοποιείτο θα έπρεπε να δοθεί ένα σημαντικό αντάλλαγμα πιθανότατα προς τους Παλαιστινίους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης