Χρόνια Πολλά Γιώργο: Εσύ ξέρεις γιατί είναι κινητή η σημερινή γιορτή;
Την… τιμητική τους έχουν σήμερα, 23 Απριλίου οι Γεώργιοι και οι Γεωργίες, κοινώς η… μισή Ελλάδα!
Ποιος, όμως, ήταν ο Άγιος Γεώργιος του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα και γιατί είναι κινητή η γιορτή του;
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο Άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.
Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα.
Καταγόταν από τη Μικρά Ασία, και συγκεκριμένα την Καππαδοκία, και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.
Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει τον δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιούν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο. Κάποτε, ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.
Ως στρατιωτικός Άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αφού ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.
Παράλληλα, ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται και με τη γεωργία, αφού το όνομά του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.
Γιατί μετακινείται η γιορτή του
Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι κινητή.
Κανονικά η μνήμη του Αγίου τιμάται από την Εκκλησία στις 23 Απριλίου.
Όταν, όμως, αυτή η ημερομηνία «πέφτει» πριν από το Πάσχα, η γιορτή μεταφέρεται τη Δευτέρα του Πάσχα.
Αυτό συμβαίνει διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, που δεν είναι δυνατόν να ακουστούν πριν από την Ανάσταση.