ΕΛΛΑΔΑ

Οι μέδουσες εμφανίστηκαν ξανά στον Κορινθιακό Κόλπο – Δεν υπάρχει εξήγηση του φαινομένου

Οι μέδουσες εμφανίστηκαν ξανά στον Κορινθιακό Κόλπο – Δεν υπάρχει εξήγηση του φαινομένου
EUROKINISSI/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Οι μέδουσες έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο, δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου που είναι προ των πυλών. Μάλιστα, καμία μελέτη δεν υπάρχει που να μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο της εμφάνισής τους, ενώ ως μόνος τρόπος προστασίας μέχρι στιγμής, προτείνονται τα δίχτυα.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Πέμπτη στο υπουργείο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΕΛΚΕΘΕ, βουλευτών και δημάρχων της περιοχής.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση όλων των ενεργειών που έχουν γίνει έως σήμερα σε όλα τα επίπεδα, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο.

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ακόμα, ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση για την αντιμετώπιση της... επιδρομής από τσούχτρες στον Κορινθιακό Κόλπο και την προστασία των λουομένων.

Η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια της εμφάνισης μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο αναμένεται να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το patratimes.gr, σύμφωνα με ειδικούς του ΕΛΚΕΘΕ που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η μελέτη αυτή για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια, καθώς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνονται συνεχείς και περιοδικές μετρήσεις.

Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι και η τοποθέτηση διχτυών δεν είναι βέβαιο ότι θα εξαλείψει το πρόβλημα, αλλά έχει περισσότερο κατασταλτικό χαρακτήρα, με στόχο να μειωθεί το πρόβλημα.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί με δίχτυα ολόκληρη η ακτογραμμή του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, γιατί αυτό, εκτός από τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, ίσως δημιουργήσει και μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη θάλασσα.

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε και συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έγινε επίσης πρόταση για τη σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας, ώστε να διευκολυνθεί το κοινό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.