Έτσι ενεπλάκη η Ελλάδα στους βομβαρδισμούς στη Συρία
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία στη Συρία, επισημαίνοντας ότι «εγκυμονούν κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή», ωστόσο η χώρα μας ενεπλάκη – έστω κι έμμεσα - στους βομβαρδισμούς λόγω της νατοϊκής βάσης της Σούδας στην Κρήτη.
Ο ρόλος της Σούδας
Απόγευμα Παρασκευής (13/04/2018). Ξαφνικά, στον άδειο εναέριο χώρο γύρω από τη Συρία, εμφανίζεται ένα γιγάντιο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος «Global Hawk» που έχει απογειωθεί από την αεροπορική βάση της νήσου Σιγκονέλα στην Ιταλία.
Λίγο αργότερα κι ενώ πλησιάζει η ώρα της επίθεσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, νέα εναέρια μέσα λαμβάνουν θέσεις, προκειμένου να καλύψουν τα αεροσκάφη κρούσης.
Ανοικτά των συριακών ακτών διακρίνεται η πορεία ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους RC-135, το οποίο απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας.
Από τη Σούδα, απογειώνονται, επίσης, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC10, που παίρνουν θέσεις δυτικά της Κύπρου και πετώντας σε συγκεκριμένες περιοχές ξεκινάνε τον ανεφοδιασμό των βομβαρδιστικών που κατευθύνονται στη Συρία, αλλά και των μαχητικών που τα καλύπτουν.
Η βομβιστική επίθεση ξεκινά. Δώδεκα συνολικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και εναέριο ανεφοδιασμού, που έχουν απογειωθεί από τη βάση της Σούδας, σχηματίζουν μια πελώρια «αλυσίδα», που ξεκινάει από το δυτικό άκρο της Μεσογείου και φθάνει μέχρι τις συριακές ακτές.
Σε όλη την διαδρομή ανεφοδιάζουν τα γαλλικά Rafale και Μirage 2000 που κατευθύνονται φορτωμένα με πυραύλους Cruise τύπου «Scalp», που ανέλαβαν να πλήξουν τους δύο στόχους στην περιοχή της πόλης Χομς και τις εγκαταστάσεις στη Δαμασκό.
Πώς έγινε η επίθεση
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, η επίθεση έγινε από αμερικανικά βομβαρδιστικά «B1», βρετανικά «Tornado» που σηκώθηκαν από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου (πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώνεται τις τελευταίες μέρες «κινητικότητα» και στην έτερη βρετανική βάση στο νησί, στη Δεκέλεια), γαλλικά «Rafale» και «Mirage», που σηκώθηκαν από την Ιορδανία, και επίσης τρία αμερικανικά πλοία, τα «Porter», «Donald Cook» και «Higgins».
Από τα πλοία, το «Donald Cook» είχε δέσει προηγουμένως στη Λάρνακα, απ' όπου απέπλευσε στις 9 Απρίλη. Όπως αναφέρεται επισήμως από το Αμερικανικό Ναυτικό, η «προγραμματισμένη επίσκεψη ενίσχυσε τις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου, καθώς τα δύο έθνη συνεργάζονται για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».
Το «οπλοστάσιο» των Δυτικών: Τα μαχητικά και οι πύραυλοι που έπληξαν τη Συρία
Επίσης, μαζί με το «Porter» δένουν συχνά - πυκνά στη βάση της Σούδας για ανεφοδιασμό, επισκευές και γενικώς υποστήριξη, όντας στη δύναμη του 6ου αμερικανικού Στόλου, που περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική.
Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι πριν δυο ημέρες, προκειμένου να «θολώσει τα νερά» σε σχέση με τις αμερικανικές προθέσεις, το «Donald Cook», ενώ αρχικά, μετά τον απόπλου από Λάρνακα, κατευθυνόταν προς Συρία, αντέστρεψε ρότα, δείχνοντας ότι κατευθύνεται προς Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση, στην πορεία του αυτή ήταν υπό επιτήρηση από τη νεότευκτη ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς».
Βάση υποστήριξης η Σούδα
Η Κρήτη είχε την… τιμητική της τις τελευταίες ημέρες στη διεκπεραίωση δυνάμεων, αλλά και ως «βάση υποστήριξης» και προπαρασκευής της νέας φάσης πολεμικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ριζοσπάστης», δεν ήταν μόνο τα δυο αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη (τύπου «MC-12S EMARSS» το ένα και «MC-12W Liberty» το άλλο) που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.
Τουλάχιστον άλλο ένα τέτοιο αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (τύπου «MC-12W Liberty») προσγειώθηκε στο αεροπορικό σκέλος της βάσης της Σούδας τις προηγούμενες ημέρες, μετά από περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, για να απογειωθεί ακολούθως με πορεία τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία.
Επιπλέον, επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα ακόμη αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RC - 135V (θεωρείται από τα σημαντικότερα αναγνωριστικά αεροπλάνα) που απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας πληροφορίες και καταδεικνύοντας στόχους για την επικείμενη επίθεση.
Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχει ετοιμότητα στη βάση, όπως και σε άλλες αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα, για παροχή υποστήριξης σε αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, όπως και UAV (μη επανδρωμένα), αλλά και ιπτάμενα τάνκερ των Αμερικανών (υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10 από αυτά επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο, για εναέριο ανεφοδιασμό αμερικανοΝΑΤΟικών αεροσκαφών που πετούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου). Σύμφωνα δε με πηγές, μεγάλη κινητικότητα και συγκέντρωση πολεμικού τύπου αεροσκαφών παρατηρείται τις τελευταίες μέρες και στην Ανδραβίδα.
Η Σούδα, εξάλλου, είναι και η μοναδική βάση στην περιοχή όπου μπορεί να δέσει το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», που μαζί με την αρμάδα συνοδείας του (άλλα 7 πολεμικά πλοία), πήρε εντολή και κατευθύνεται στην περιοχή.