ΕΛΛΑΔΑ

Δώρο Πάσχα: Μέχρι τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του

Δώρο Πάσχα: Μέχρι τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του
Pixabay

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου θα πρέπει να γίνει η καταβολή του δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, όπως ενημερώνει η ΓΣΕΕ. Όπως επισημαίνεται, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αναφέρει η ΓΣΕΕ, δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Πάσχα ισχύει ότι:

«Λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα».

Στην ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ, όποιος επιθυμεί μπορεί να βρει αναλυτικά τι ισχύει σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Πάσχα, αλλά και τι ισχύει όσον αφορά τις αργίες και το τρόπο αμοιβής από Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα.

Δείτε online το ποσό που δικαιούστε (εδώ)