Ομογενείς: «Είμαστε περήφανοι ως Έλληνες»
Τους άρρηκτους δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με τη μητέρα Πατρίδα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαντ των ΗΠΑ και δόθηκε στις 29 Μαρτίου στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Έλληνες ομογενείς (ποσοστό 82%) δηλώνουν περήφανοι για την εθνική τους καταγωγή και ταυτότητα, ενώ το 85% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στη φράση «Έχει βαθύτερο νόημα για μένα το γεγονός ότι ανήκω στον Ελληνισμό».
Όσο για τη λέξη που έρχεται πρώτη στο μυαλό των ομογενών μας, στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα», το 62% απαντά «περηφάνεια», ένα 10% «ευθύνη», ένα 7% «ελπίδα», ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το 11% απαντά με τη λέξη «απογοήτευση».
Στο ερώτημα ποια στοιχεία είναι ικανά να διατηρήσουν ζωντανή την ελληνική ταυτότητα, το 69% των Ελλήνων της Διασποράς εκτιμά πως είναι η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην καθημερινή μεταξύ τους επικοινωνία.
Αξιοσημείωτο είναι και το ότι πάνω από πέντε στους δέκα ομογενείς απαντούν πως τα παιδιά τους μιλούν αρκετά καλά ή πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.
Σημαντικά είναι και τα ευρήματα της έρευνας για το τι λείπει στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό σε σχέση με τη χώρα τους.
Ενδεικτικά, το 46% απαντά με τη λέξη «οικογένεια», το 32% αναφέρει πως του λείπει η καλοκαιρία (λιακάδα, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.), ενώ ένα 19% απαντά πως του λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς.
Εξάλλου, οι Έλληνες της Διασποράς δείχνουν να τρέφουν βαθύ σεβασμό για την Ιστορία των προγόνων τους: Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα του Harvard, στο ερώτημα «Έχετε διδαχθεί ποτέ αρχαία τραγωδία και μυθολογία;» σχεδόν πέντε στους δέκα απαντούν θετικά και δείχνουν να θυμούνται τον Οδυσσέα, την Αντιγόνη, τον Οιδίποδα και την Ιφιγένεια, τους 12 άθλους του Ηρακλή, τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά και την Αργοναυτική Εκστρατεία.
Η παγκόσμια έρευνα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard διενεργήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων, τηλεφωνικών ερωτήσεων, online panel και video conference μέσω Skype με συμμετέχοντες Έλληνες που ζουν και εργάζονται και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.