ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από το όριο επικινδυνότητας η στάθμη στους ποταμούς Έβρο και Άρδα

Φωτογραφία Αρχείου ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI

Η στάθμη των υδάτων των ποταμών Έβρου και Άρδα παραμένει πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών με αποτέλεσμα ο νομός να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση, ανέφερε ποιες είναι οι πιο ευάλωτες σε περίπτωση πλημμυρών περιοχές και κατέθεσε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες τυχόν ανεξέλεγκτων πλημμυρικών φαινομένων εφ' όσον επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση της γείτονος Βουλγαρίας για αποδέσμευση μεγάλης ποσότητας νερού από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ.

«Η ετοιμότητα και η ανησυχία επιτείνονται από τη νέα ρηματική διακοίνωση που έλαβε η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Έβρου, σύμφωνα με την οποία από την 28η Μαρτίου, η ποσότητα των υδάτων που θα εισρεύσει μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ που υπερχειλίζει, θα φτάσει τα 730 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο. Παράλληλα η συνολική ποσότητα νερού από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Έβρου, Τούντζα και Άρδα, αναμένεται να φτάσουν περί τα 1300 κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς.

Ακόμη, δήλωσε ότι ήδη η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο Διδυμοτείχου και στο «Πέταλο» στην περιοχή Φερών, είναι πάνω από τα όριο συναγερμού, εδώ και τέσσερις ημέρες. «Την Κυριακή επιχειρήθηκε μία τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων, μετά την απότομη αύξηση της στάθμης στην περιοχή του Πυθίου, όπου πλημμύρισαν συνολικά περί τα 7.000 στρέμματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου ανέφερε πως ταυτόχρονα με το άνοιγμα των φραγμάτων της Βουλγαρίας και ο ποταμός Εργίνης από την πλευρά της Τουρκίας, φέρνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, αυξάνοντας την επικινδυνότητα πλημμυρών και στις περιοχές Κορνοφωλιάς, Λυκόφης, Λαγυνών και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. «Σαφώς αν επαληθευτεί η ρηματική διακοίνωση, σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σ' όλο το μήκος της λεκάνης απορροής του Άρδα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτροβιτς.

«Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου, βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα η κατάσταση. Γίνεται διαρκής έλεγχος των αναχωμάτων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από την Πολιτική Προστασία, ενώ υπάρχει επικοινωνία με τους δημάρχους και τους ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων). Υπάρχει μία ετοιμότητα αλλά ταυτόχρονα και ανησυχία καθώς επί 20 ημέρες η αντοχή των αναχωμάτων δοκιμάζεται από τις υψηλές στάθμες και τις υψηλές πιέσεις. Τώρα πλέον ο κίνδυνος είναι να μην υπερπηδήξει το νερό και προκαλέσει ρήξεις στα αναχώματα, με συνέπεια ανεξέλεγκτα πλημμυρικά φαινόμενα», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο οποίος επέστησε την προσοχή των πολιτών στο να μην πλησιάζουν τα αναχώματα καθώς αυτό που προέχει είναι οι ανθρώπινες ζωές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης