ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτο «όχι» στην έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ομόφωνα απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών το τρίτο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Το δικαστήριο έκρινε πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι οκτώ εκζητούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης αν εκδοθούν στην πατρίδα τους κι επιπλέον, ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική συμπεριφορά.

Επίσης, το δικαστήριο θεωρεί με την απόφασή του ότι το νέο ένταλμα που απέστειλαν οι τουρκικές Αρχές, στο οποίο περιλαμβάνονται οκτώ αδικήματα, πάσχει ως προς τα πρώτα τρία τα οποία «εισάγονται απαραδέκτως», καθώς δεν συνοδεύονται από νέα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πέντε αδικήματα, το Συμβούλιο έκρινε ότι είναι παντελώς αόριστα, είτε δεν επιτρέπεται γι αυτά η έκδοση των εκζητούμενων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το τρίτο ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει σε βάρος των οκτώ οι τουρκικές Αρχές, οι στρατιωτικοί είναι κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία», είπε η εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά στις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου ανέφερε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους. Ακόμα, όμως, κι αν ήταν προσδιορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην Γ. Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας, Απόστολος Δοξιάδης. Και οι δύο περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με «εισιτήριο» για βασανιστήριο και άδικη δίκη.

«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε», επεσήμαναν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει χειροτερέψει.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει αυτό για πράγματα που έχουν ήδη κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, αφού περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους, αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται στο κατηγορητήριο.

«Όταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς αποφασίσαμε να προστατευτούμε πηγαίνοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, προσβλέποντας στην κρίση των Ελλήνων δικαστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης