Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2018: Η Ελληνίδα μπαίνει δυναμικά στην Ψηφιακή Εποχή
Ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από ότι δείχνουν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στη στελέχωση αυτών των επιχειρήσεων.
Οι εταιρίες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη παραγωγικότητα. Έτσι ο στόχος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και τη δημιουργική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο στόχο του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα αναφέρεται σαν ο στόχος υπ’ αριθμόν 5 στην ανάπτυξη.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα η πρωτότυπη έρευνα «Η Ελληνίδα στην Ψηφιακή Εποχή» με θέμα τη σχέση των γυναικών με τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία της ψηφιακής επικοινωνίας και τη θέση τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος), σε συνεργασία με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και τη συνδρομή της εταιρείας ερευνών Kάπα Research.
Ο κ. Γεράσιμος Ρουτζούνης, παρουσίασε την έρευνα της Κάπα Research
Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή γυναικών που έχουν διακριθεί στον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και διοικητικό χώρο του δημοσίου
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης επισήμανε ότι: η επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για ίσες ευκαιρίες σε άντρες και γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο, αποτέλεσε φέτος ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου Mobile World Congress 2018 που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο η Ελλάδα συμμετείχε για 6η συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ.
Όπως είπε όμως ο κ. Γιανναράκης, “η εικόνα για τη χώρα μας δεν είναι καθόλου καλή. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Το να αλλάξουμε αυτή τη θέση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για όλους μας”, κατέληξε.
Την έρευνα της Kάπα Research παρουσίασε ο κ. Γεράσιμος Ρουτζούνης, τα Κεντρικά συμπεράσματα της οποίας είναι:
• To 75% των Ελλήνων χρηστών του internet με το smartphone στο χέρι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τακτικά και αποτελεσματικά.
• Η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκει γυναίκες και άνδρες ίσους. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και η κατανάλωση των ψηφιακών υπηρεσιών είναι από τους λίγους τομείς στους οποίους δεν καταγράφεται ανισότητα ή χάσμα των δύο φύλων στη χώρα μας. Ωστόσο ο βαθμός εξάρτησης των δύο φύλων από τις νέες τεχνολογίες δεν είναι ο ίδιος. Οι γυναίκες φαίνεται να κάνουν πιο λελογισμένη χρήση του διαδικτύου και των smartphones σε σχέση με τους άντρες.
• Η Ελλάδα «ψηφιακά» είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση καθώς το 67,5% των γυναικών και του 66,5% των ανδρών έκανε χρήση κάποιας ψηφιακής υπηρεσίας του Δημοσίου το τελευταίο εξάμηνο.
• Η «κινητή διακυβέρνηση» ξεκινά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η κυρία Ιωάννα Προφύρη από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ αναφέρθηκε στο "χάσμα" ανάμεσα στις δυνατότητες και στην πραγματικότητα της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας
Σε πάνελ συζήτησης συμμετείχαν οι: Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος PES Women, Δέσποινα Μητροπούλου, Γενική Διευθύντρια, του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών, Νάνσυ Καρανάσιου, CTO, Vidavo AE, Μαρία Μπούρα, Υπεύθυνη Στρατηγικής, Ericsson, Νάνσυ Ρουτζούνη, Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων, Σύμβουλος Δημοσίων Πολιτικών Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότηση.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού́ Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της γενικής κατάταξης με 50 βαθμούς ενώ στην πρώτη θέση είναι η Σουηδία με 82,6 βαθμούς. Αλλά και στις επί μέρους βαθμολογίες, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη βάση:
• Στον τομέα εργασίας και ισότιμης πρόσβασης στην απασχόληση, η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2 με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.
• Στην πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, καθώς και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και των ανδρών, η Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία 70,7 σε σχέση με μέσο όρο 79,6 στην ΕΕ.
• Στον τομέα της γνώσης, που μετρά τις ανισότητες των φύλων στον εκπαιδευτικό τομέα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 55,6 με μέσο όρο 63,4 στην ΕΕ.
• Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έχει 44,7 βαθμούς σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.
• Στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πετυχαίνει μόλις 21,7 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.
• Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων ως προς την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα συγκέντρωσε 83,1 με τον ευρωπαϊκό μέσο να ανέρχεται σε 87,4.