ΕΛΛΑΔΑ

Τσικνοπέμπτη 2018: Τα έθιμα που ξεχωρίζουν ανά την Ελλάδα

Τσικνοπέμπτη 2018: Τα έθιμα που ξεχωρίζουν ανά την Ελλάδα
Εορτασμός της Τσικνοπέμπτης στην Αργολίδα EUROKINISSI

Τσικνοπέμπτη σήμερα και τα ελληνικά νοικοκυριά ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μέρα. Οι ψησταριές στήνονται και κάθε περιοχή εφαρμόζει τα δικά της ήθη και έθιμα για τους εορτασμούς.

Στην Κομοτηνή έχουν ξεκινήσει να καίνε την κότα, που θα φάει η οικογένεια την Κυριακή της Αποκριάς. Το έθιμο επίσης απαιτεί από τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα, συγκεκριμένα ο άντρας πρέπει να στείλει στην αγαπημένη του τον «κούρκο», δηλαδή μία κότα, ενώ η γυναίκα αποστέλλει μία γεμιστή κότα και έναν μπακλαβά.

Στην Πελοπόννησο η παράδοση ορίζει το σφάξιμο χοιρινών τα οποία αποτελούν βάση για την δημιουργία διάφορων τροφίμων, μεταξύ των οποίων τσιγαρίδες και λουκάνικα.

Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης οι Σερραίοι ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και ψήνουν εκεί το κρέας τους.

Στην Θήβα κυριαρχεί η παράδοση του «βλάχικου γάμου», όπου στήνεται ένα προξενιό για δύο νέους που την τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Ενδιαφέρον έχει και ο εορτασμός στην Ίο, όπου οι ντόπιοι μασκαρεύονται και ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα του νησιού και επισκέπτονται σπίτια.

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης οι Κερκυραίοι επιδίδονται στα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Τι κάνουν; Κουτσομπολεύουν στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα».