ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμάκια μυστικών υπηρεσιών αναζητούν υπόπτους για δράσεις με τζιχαντιστές στην Ελλάδα

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ Social Media

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία έχουν θέσει σε κινητοποίηση Υπηρεσίες Ασφαλείας ξένων χωρών, κλιμάκια των οποίων βρίσκονται -σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου- σε Ελλάδα και Τουρκία και αναζητούν διαδρομές υπόπτων για τζιχαντιστική δράση.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχουν θέσει τα κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας, είναι ο εντοπισμός του εμπνευστή των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, και συνοδοιπόρων του, οι οποίοι μέσω μεταναστευτικών ροών, μετακινήθηκαν από τα Τουρκικά παράλια, και ταξίδεψαν με προορισμό την Ευρώπη.

Οι ελληνικές Αρχές δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε διαψεύδουν και παραπέμπουν στις ανακοινώσεις των Γαλλικών και Βελγικών Αρχών.

Η πρόσφατη κατάθεση της ξαδέρφης του Αμπααούντ, Χασνά Αϊτ Μπουλασέν, στις Γαλλικές Αρχές, άνοιξε νέο κύκλο ερευνών για τις ξένες Υπηρεσίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού, Valeurs Actuelles, ο Αμπααούντ της ζήτησε να τον κρύψει και της αποκάλυψε μέρος των τρομοκρατικών ενεργειών που σχεδίαζε. Όπως καταθέτει, είχε σχεδιάσει επιθέσεις σε περιοχές του Παρισιού στις οποίες κατοικούν Εβραίοι, σε λεωφορεία και σχολεία. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ με αναφορά στην κατάθεση της Μπουλασέν, φέρεται να της είχε εκμυστηρευτεί ότι μέσω Ελλάδας πέρασε στην Ευρώπη και πως παρέμεινε σε κρησφύγετο επί ευρωπαϊκού εδάφους -δίχως να έχει αναφέρει τη χώρα- για περισσότερο από δύο μήνες.

Τα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών όπως αναφέρεται, εξετάζουν αν με τις μεταναστευτικές ροές, ύποπτοι για δράσεις στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, έχουν διέλθει με πύλες εισόδου νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, και σημείο αναφοράς τη Λέρο, προς την Ευρώπη.

Από τις Υπηρεσιες της ΕΛΑΣ, στις αρχές Οκτωβρίου -όπως έχουν επίσημα ανακοινώσει ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής- ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα τα οποία εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Έφτασαν στη Λέρο μαζί με 198 πρόσφυγες και καταγράφηκαν στο σύστημα Eurodac. Στη συνέχεια, μέσω τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, έφθασαν στη Γαλλία, χωρίς να εντοπιστούν από τις τοπικές αρχές των κρατών.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της ΕΛΑΣ, «η παρουσία του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, εντοπίζεται με γενετικό υλικό το οποίο ταυτοποιήθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, με δείγματα υπόπτων τα οποία διαβίβασαν οι γαλλικές αρχές, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που απέτρεψαν οι Βέλγοι τον περασμένο Ιανουάριο. Ήταν καταζητούμενος από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 με διεθνές ένταλμα, όταν πραγματοποίησε το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία. Ο χρόνος διέλευσής του και η χώρα από την οποία εισήλθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη δεν έχει προσδιορισθεί, παρά μόνο η παραμονή του στην Αθήνα, στα δύο διαμερίσματα τα οποία έχουν ερευνηθεί μετά από σήμα των βελγικών αρχών σε Παγκράτι και Σεπόλια, ενώ ο ίδιος δεν εντοπίσθηκε».

Τα κλιμάκια των Υπηρεσιών, τα οποία εμπλέκονται στις έρευνες, αναζητούν, με πρόσφατη φωτογραφία, και τα αποτυπώματά του, το «μακελάρη της Γαλλίας» ανάμεσα στις χιλιάδες καρτέλες των καταγεγραμμένων μεταναστευτικών ροών, από τις καταχωρήσεις στο Eurodac. Ωστόσο, Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σημειώνουν ότι δε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην εντοπισθεί επίσημη καταγραφή του, στο ενδεχόμενο να έχει διέλθει με παράνομες μεταναστευτικές ροές χωρίς να έχει εντοπισθεί.

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα υποδεικνύουν παρουσία «εν υπνώσει» πυρήνα τζιχαντιστών στη Ελλάδα και διέλευσή τους από τη χώρα, παρά τις επίσημες κυβερνητικές και αστυνομικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, επισημαίνουν ότι δεν έχουν γνώση των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις έρευνες ξένων υπηρεσιών για την υπόθεση, ωστόσο παρέχουν πληροφορίες όποτε αυτές ζητηθούν όπως στη συγκεκριμένη υπόθεση στις βέλγικες και γαλλικές αρχές. Όπως προκύπτει, τόσο οι Βέλγοι -πριν τον περασμένο Ιανουάριο- και στη συνέχεια οι Γάλλοι -πριν και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα- δεν εμπιστεύτηκαν στις ομόλογές τους ελληνικές αρχές, «κομβικής σημασίας» πληροφορίες για την υπόθεση, που ενδεχομένως θα βοηθούσαν στον άμεσο εντοπισμό του Αμπααούντ στην Αθήνα.

Ενδεικτικά επισημαίνεται από κύκλους των ελληνικών αρχών, η περίπτωση του «Σύρου» ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τις έρευνες στο διαμέρισμα του Παγκρατίου τον περασμένο Ιανουάριο -με σήμα των βελγικών αρχών- μαζί με τον 33άχρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς, ο οποίος στη συνέχεια ζητήθηκε και εκδόθηκε στο Βέλγιο. Με ενημέρωση των βελγικών αρχών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ δέκα ημέρες αργότερα, όταν προέκυψε ότι ήταν σεσημασμένος στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη, ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να συλληφθεί και πάλι.

Όταν πλέον αναζητήθηκε, εκ νέου, είχε... εξαφανιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης