ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μικρή η συμμετοχή των ιεραρχών στο συλλαλητήριο

EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τη μικρή συμμετοχή των ιεραρχών που στο μεγάλο συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων πριν από συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή, τόνισε ότι μόνο εννιά σε σύνολο 82 ιεραρχών έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο, κόντρα στη γραμμή για εθνική συναίνεση που είχε εκφραστεί μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα; Εγώ προτιμώ τα δύσκολα», σημείωσε ο Ιερώνυμος και συνέχισε: «Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση και ξεκαθάρισε τη θέση της, που είναι ότι δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγά της λέξης ‘Μακεδονία’. Αυτό με εκφράζει. Με σύνεση ομοψυχία και νηφαλιότητα να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω».

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, ο Αρχιεπίσκοπος είχε τονίσει ότι αυτό είναι το θέμα, διότι:

«Η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει και εθνικά και πολιτικά χωρίς ενδιαφέρον, αλλά πολύ περισσότερο τίθεται ένα θέμα της ονομασίας της Εκκλησίας αυτής, που έχει απήχηση στην πορεία την εκκλησιαστική γενικότερα και στην οικογένεια των Εκκλησιών που είναι στην Ορθοδοξία μας. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε από πλευράς, εθνικής, πολιτικής, να μετακυλήσει στον χώρο της Εκκλησίας».

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος, άλλωστε έδωσε το παρών στο χθεσινό συλλαλητήριο, μιλώντας στο «Θέμα 104,6» εξέφρασε αντίθετη άποψη για τα συλλαλητήρια, λέγοντας πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να συζητήσει ξανά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας.

«Νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η συμμετοχή της Εκκλησίας ώστε τα πράγματα να συζητηθούν και να γίνει καλύτερη εκτίμηση», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη δική του συμμετοχή, ενώ αρχικά είχε πει πως δεν θα παραβρεθεί, σημείωσε: «Ο άνθρωπος είναι ον μεταλλακτικό ον. Όταν είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια συγκέντρωνε τόσο κόσμο και από άλλες περιοχές είπαμε ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι μετά την παράκληση του κυριότερου παράγοντα του συλλαλητηρίου να είμαστε μέσα».

«Δεν δεχόμεθα το όνομα της Μακεδονίας να το ιδιοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο οποιοιδήποτε από τη διεθνή κονίστρα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Να μας αφήσουν ήσυχους όπως είμαστε τόσα χρόνια και δεν έχουμε δυσκολίες στην επαφή μας. Δεν θέλουμε να υπάρξει εφαρμογή αυτού που λέει ο Νίμιτς και μερικοί άλλοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης