Χαρίτσης: Η κυβέρνηση άντεξε και οδηγεί την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια
«Πριν τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση με εντολή να βάλει φρένο στις πολιτικές της λιτότητας και της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης και να θέσει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Σε πείσμα των αρνητικών συσχετισμών και της πρόθεσης ισχυρών κέντρων εξουσίας να καταστήσουν βραχύβια παρένθεση την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, άντεξε και τώρα οδηγεί με ασφάλεια την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία».
Με αυτές τις διαπιστώσεις ξεκινά το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρεται στη σκληρή δουλειά της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα και την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει «παθογένειες πολλών ετών». Συγκεκτιμένα γράφει: «Χρειάστηκε σκληρή δουλειά και ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών στη δημόσια διοίκηση και να παρθούν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, σε ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων ετών».
Αναφορικά με τους στόχους με τους οποίους κινείται το υπουργείο του από την αρχή της διακυβέρνησης, όπως αναφέρει είναι δύο. «Ο πρώτος ήταν η αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης αποεπένδυσης και η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιήσαμε αποτελεσματικά τους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, ερχόμενοι για τρία συνεχόμενα χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, αυξήσαμε σημαντικά το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και φέραμε πρόσθετα κεφάλαια μέσα από διμερείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Χάρη σε αυτή την προσπάθεια έπεσαν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, μόνο το 2017 και ολοκληρώθηκαν έργα που χρόνιζαν για δεκαετίες, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, ενώ χρηματοδοτούνται κρίσιμες κοινωνικές παρεμβάσεις όπως η μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία.
Ο δεύτερος στόχος ήταν να κατευθύνουμε τους πόρους σε κλάδους και δραστηριότητες που θα αποδώσουν το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Αυξήσαμε σημαντικά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, θέσαμε ως προτεραιότητα την επαναβιομηχάνιση της χώρας και πήραμε μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση της εξωστρέφεια τους. Δημιουργήσαμε επιπλέον, νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Οι παρεμβάσεις αυτές στο χρηματοδοτικό πλαισιώνονται από μία σειρά πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Φέραμε νόμους που επιταχύνουν δραστικά τη σύσταση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων και ένα νέο πλαίσιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς που διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον».
Κλείνοντας το άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τονίζει πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της «διασφαλίζοντας πρόσθετους πόρους για την οικονομία και προχωράμε σε νέα μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας. Δημιουργούμε ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας συνδέοντας τον αγροκτηνοτροφικό τομέα της χώρας με την μεταποίηση και τον τουρισμό και ενισχύουμε περαιτέρω τις εξαγωγές. Παρεμβαίνουμε τέλος, δυναμικά στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής και την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία διεκδικώντας ενεργές πολιτικές για τη χρηματοδότηση των παραγωγικών κλάδων, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».