ΕΛΛΑΔΑ

Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα

EUROKINISSI

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που αναστάτωσε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας.

 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην περιοχή της Σταμάτας, όπως ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) να αναφέρει ότι πρόκειται για το βόρειο άκρο του επίκεντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται μεγαλύτερη δόνηση.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρεθλόν.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι ήδη από τις 2 Ιανουαρίου είχε ξεκινήσει μια σεισμική ακολουθία, η οποία είχε μια ύφεση και «κορυφώνεται σήμερα με το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ».

Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει», ωστόσο διευκρίνισε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν».

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας υπενθύμισε, με τη σειρά του, ότι ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου, όταν σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού για τον σεισμό

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης»

Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού

Της σεισμικής δόνησης ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί. Ο πρώτος ήταν 2,1 Ρίχτερ, ο δεύτερος 2,6 και ο τρίτος 2,5 Ρίχτερ.

To tweet της πυροσβεστικής

Λίγη ώρα μετά τη δόνηση, η Πυροσβεστική έδωσε μέσω Twitter οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

«Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από τα παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν» γράφει το tweet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης