ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εργοδότες ζητούν από τους υπαλλήλους να τους επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων

Κρήτη: Εργοδότες ζητούν από τους υπαλλήλους να τους επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σοβαρές καταγγελίες για επιχειρηματίες που ζητούν πίσω το δώρο Χριστουγέννων που έχουν καταβάλει στους υπαλλήλους τους έχουν φτάσει στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στην Κρήτη. Παράλληλα, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης πιστώνει το δώρο, αλλά όχι το μισθό.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, οι επιχειρήσεις ναι μεν καταβάλλουν –όπως ορίζει ο νόμος- το δώρο Χριστουγέννων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά στη συνέχεια τους ζητούν να κάνουν ανάληψη και να τους το επιστρέψουν.

«Έχουν φτάσει ακόμα και σ’ αυτό το σημείο. Έχουμε καταγγελίες από εργαζόμενους για επιχειρηματίες που τους ζητούν πίσω το δώρο των Χριστουγέννων που τους κατέθεσε στην τράπεζα. Μάλιστα, εγώ προσωπικά, χρειάστηκε να παρέμβω σε δύο περιπτώσεις για να εξηγήσω στους εργοδότες πως αν συνεχίσουν να ζητάνε πίσω τα χρήματα του δώρου θα βρουν τον μπελά τους», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς τονίζοντας παράλληλα πως έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους συγκεκριμένους εργοδότες ότι θα απευθυνθεί στην ασφάλεια.

«Έφτασα στο σημείο να απειλήσω πως θα απευθυνθώ στην ασφάλεια προκειμένου να δώσει στους εργαζομένους προσημειωμένα χαρτονομίσματα που μόλις τα λάβουν οι εργοδότες θα συλληφθούν. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν στα Χανιά. Μετά την παρέμβασή μου φαίνεται ότι φοβήθηκαν οι εργοδότες και σταμάτησαν να ζητούν την επιστροφή του δώρου», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Βάζουν δώρο αλλά όχι μισθό

Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί επιχειρηματίες που βάζουν το δώρο των Χριστουγέννων αλλά όχι τον μισθό.

«Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργοδότες καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων αλλά όχι τον μισθό. Η μη καταβολή του δώρου επισύρει ακόμα και αυτόφωρο κι έτσι για να το γλιτώσουν οι επιχειρηματίες το βάζουν. Από την άλλη μεριά στον μισθό έχουν κάποια περιθώρια κι επιλέγουν να μην το βάλουν», αναφέρει σχετικά ο κ. Βοργιάς ενώ παράλληλα τονίζει πως οποιοσδήποτε εργαζόμενος βιώνει κάτι τέτοιο, τότε πρέπει ν’ απευθυνθεί αμέσως είτε στο Εργατικό Κέντρο, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας.