ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε μύθοι για το κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποτελεί μια από τις πλέον συνηθισμένες και μεταδοτικές νόσους του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο, ακόμη προβληματίζει τους ειδικούς καθώς -επίσημα- μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, παρά μόνο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του.

Το γεγονός αυτό έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν μια σειρά από «μύθοι» αναφορικά με το κρυολόγημα που, εν έτει 2017, εξακολουθούν να είναι αποδεκτοί από χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο και αποτελούν αφορμή για πολλές παρερμηνείες και λάθη.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικούς από τους επικρατέστερους «μύθους» και μερικά από τα πιο συχνά λάθη που σχετίζονται με το κρυολόγημα.

Το κρυολόγημα προκαλείται από το κρύο

Μύθος. Παρά τη φημολογία που υπάρχει, ένα είναι σίγουρο: Δεν αρρωσταίνουμε εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, αφού το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς και όχι στο κρύο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο στοιχεία που «εξηγούν» τους λόγους για τους οποίους οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα, μας επηρεάζουν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το πρώτο είναι πως το κρύο μειώνει την άμυνα του οργανισμού και προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθιστώντας το έτσι περισσότερο ευαίσθητο. Το δεύτερο είναι ότι η πτώση της θερμοκρασίας, επιτρέπει στους ρινοϊούς (που συνήθως είναι υπεύθυνοι για το κοινό κρυολόγημα) να πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό.

Το κρυολόγημα μεταδίδεται μόνο μέσα από τον βήχα και το φτέρνισμα

Μύθος. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα με τον ρινοϊό να είναι ο πλέον συνηθισμένος. Ωστόσο, σε αντίθεση με την άποψη που έχει επικρατήσει, ο πιο εύκολος τρόπος μετάδοσης του ρινοϊού δεν είσαι μέσα από τα σωματίδια που μεταφέρονται με το βήχα ή το φτέρνισμα, αλλά μέσα από την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Η άμεση επαφή με έναν άνθρωπο που νοσεί, όπως η χειραψία ή το άγγιγμα μολυσμένων αντικειμένων είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες μετάδοσης του κοινού κρυολογήματος. Για αυτόν τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να καθαρίζουμε τις επιφάνειες στις οποίες εργαζόμαστε. Το να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με ένα άρρωστο, δεν μπορεί να μας προστατέψει.

Η καλύτερη επιλογή είναι τα αντιβιοτικά και όχι οι φυσικές λύσεις

Μύθος. Η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος είναι μια ακόμη λάθος κίνηση. Τα αντιβιοτικά δεν είναι λύση για το κρυολόγημα και δεν πρέπει να λαμβάνονται αυθαίρετα, παρά μόνο με συνταγή γιατρού, ο οποίος μπορεί να τα συνιστά συνιστά σε υψηλού κινδύνου άτομα, ώστε να αποφευχθεί η βακτηριακή λοίμωξη, ως επακόλουθο του εξασθενημένου ανοσοποιητικού.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε μακριά το κρυολόγημα ή να περιορίσουμε τα συμπτώματά του είναι να στραφούμε σε περισσότερο φυσικές λύσεις και απλές, αλλά δοκιμασμένες «συνταγές».

Η κατανάλωση αρκετών υγρών, η ξεκούραση και η κατανάλωση βοτάνων, όπως η Εχινάτσια, μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο στη μάχη κατά της νόσου που οφείλεται σε μια σε πληθώρα ιών. Εκτός από τη μορφή ροφήματος, το συγκεκριμένο βότανο μπορεί, επίσης, να καταναλωθεί με τη μορφή φυτικού συμπληρώματος διατροφής, όπως το SUPERFOODS® Εχινάτσια x3 που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Περιέχει τρία διαφορετικά Εχινάτσια, τα οποία συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση πιθανοτήτων κρυολογήματος και τον περιορισμό της διάρκειας των συμπτωμάτων. Συνεργικά με την Εχινάτσια δρα η Βιταμίνη C και ο Ψευδάργυρος που περιέχονται, συστατικά γνωστά για την απαραίτητη ενίσχυση που προσφέρουν στο ανοσοποιητικό.

Πρέπει να καλύπτουμε το στόμα με τα χέρια μας όταν βήχουμε

Μύθος. Ένα ακόμη λάθος που συνηθίζουμε να κάνουμε είναι το ότι όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε σε κάποιον δημόσιο χώρο, καλύπτουμε το στόμα μας με τα χέρια. Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η εν λόγω κίνηση είναι λανθασμένη αφού, ουσιαστικά, μέσα από αυτή, «εγκλωβίζουμε» τα μικρόβια στις παλάμες μας και συνεπώς τα επιστέφουμε στον οργανισμό μας αγγίζοντας το πρόσωπό μας ή αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούμε. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντηλο προκειμένου να μην μεταδώσουμε τον ιό στους γύρω μας και να περιορίσουμε την αυτομόλυνση. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, πρέπει να φτερνιζόμαστε στο εσωτερικό του αγκώνα.

Το κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε γρίπη

Ένας ακόμη μεγάλος μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι η γρίπη δεν είναι η φυσική εξέλιξη του κρυολογήματος. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δύο νόσους του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται, από διαφορετικούς ιούς και σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο σοβαρά σε σχέση με εκείνα του κρυολογήματος. Ωστόσο, το κρυολόγημα εξασθενεί το ανοσοποιητικό. Το ανοσοποιητικό είναι πιο ευαίσθητο και τρωτό όταν είναι εξασθενημένο, οπότε μπορεί κανείς ευκολότερα να κολλήσει τη γρίπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης