ΕΛΛΑΔΑ

Η οργάνωση Καλλιστώ διαψεύδει δημοσιεύματα σχετικά με επιθέσεις λύκων σε σκύλους

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ διαψεύδει δημοσίευμα τοπικού site της Ξάνθης, σύμφωνα με το οποίο σημειώνονται επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα.

Σύμφωνα με αυτό, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη στιγμή που ένας λύκος κατασπαράζει σκύλο και κάτοικος της περιοχής μετέφερε το υλικό στο XanthiNea.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει η φιλοζωική το φαινόμενο είναι μεν υπαρκτό, ενώ ενδεχομένως να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η φωτογραφία που αναρτήθηκε είναι ψεύτικη.

«Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η εταιρία, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι συχνά τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στην Ελληνική ύπαιθρο. Το φαινόμενο είναι υπαρκτό, ενώ ενδεχομένως να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας πολλών και συνδυαζόμενων μεταξύ τους πιθανών αιτιών που μπορεί να σχετίζονται:

α) με την μείωση της διαθεσιμότητας τροφής για το είδος (μείωση εκτατικής κτηνοτροφίας σε αρκετές περιοχές), β) με το πρότυπο κατανομής του λύκου και των περιοχών αναπαραγωγής του γ) με το πληθυσμιακό μέγεθος του είδους τοπικά γ) με την διάσπαση της κοινωνικής οργάνωσης των αγελών εξαιτίας της συνεχούς παράνομης θανάτωσης λύκων (λαθροθηρίας) και δ) με αλλαγές στον τρόπο άσκησης του κυνηγιού (αύξηση θήρας αγριόχοιρου), που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους αριθμούς κυνηγετικών σκύλων να δραστηριοποιούνται πλέον σε περιοχές ανάπαυσης και φωλεοποίησης λύκων.

Επιπλέον, λόγω της μεγαλύτερης ευκολίας εντοπισμού των κυνηγετικών σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους , λόγω χρήσης κολάρων GPS με τα οποία αυτά είναι συχνά εξοπλισμένα τα τελευταία έτη, περιστατικά απώλειας κυνηγετικών σκύλων που παλαιότερα δεν εξιχνιάζονταν ποτέ, μπορούν πλέον να ταυτοποιηθούν ως πιθανά περιστατικά θήρευσης από λύκους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου πραγματικά επείγει, αλλά απαιτεί αρχικά, μια συστηματική καταγραφή των περιστατικών από αξιόπιστες πηγές, ανάλυση των δεδομένων προς ερμηνεία και εντοπισμό των πραγματικών αιτιών και εν συνεχεία αντίστοιχη δοκιμή και εφαρμογή τεχνικών και μέσων μετριασμού του φαινομένου, όπως χρήση ειδικών προστατευτικών γιλέκων, καθορισμό και αποφυγή ζωνών υψηλού ρίσκου ή χρήση άλλων πρωτογενών ή δευτερογενών απωθητών για τους λύκους. Η Καλλιστώ αναγνωρίζοντας το σοβαρό αυτό ζήτημα προσπαθεί προς επίλυση του, μέσω υλοποίησης των σταδίων που αναφέρθηκαν.

Κι ενώ το φαινόμενο απαιτεί ψύχραιμη ερμηνεία, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η μείωση της σύγκρουσης και ο περιορισμός των περιστατικών σταδιακά, μεμονωμένα άτομα, συχνά ανώνυμα, προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρμετρα αρνητικά για τους λύκους, δημοσιεύοντας ατεκμηρίωτες πληροφορίες για επιθέσεις λύκων ή προσπαθώντας να καταλογίσουν με ψευδή τρόπο, κάθε ατύχημα με θύμα κυνηγόσκυλα ως επίθεση από λύκους.

Να σημειώσουμε ότι σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι κυνηγόσκυλων μπορεί να οφείλονται επίσης και σε χτυπήματα από τους πολυπληθέστερους του λύκου αγριόχοιρους κατά της διάρκεια του κυνηγιού, φαινόμενο αρκετά γνωστό και συχνό από παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, δεδομένης και της σημαντικής επανάκαμψης του είδους στην Ελλάδα. Η διάκριση της επίθεσης λύκου από εκείνης του αγριόχοιρου δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις πάντα εύκολη ή σαφής.

Σε πρόσφατο άρθρο που αναδημοσιεύτηκε από το CNN.gr στις 19/11/2017 και αναφέρεται σε επιθέσεις λύκων στην περιοχή της Ξάνθης (https://www.cnn.gr/news/ellada/story/106275/anastatosi-stin-xanthi-lykoi-katasparazoyn-kynigoskyla-pics) αναγράφεται ψευδώς όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ότι: «…Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη στιγμή που ένας λύκος κατασπαράζει σκύλο και μεταφέρει το κουφάρι του και κάτοικος της περιοχής μετέφερε το υλικό στο XanthiNea…»

Η φωτογραφία που πιστώνεται ως τεκμήριο της επίθεσης λύκου σε κυνηγετικά σκυλιά στην Ξάνθη, «επ’αυτοφόρω σύλληψη του συμβάντος» όπως αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό δημοσίευμα, αλλά από αυτόματη ψηφιακή μηχανή υπέρυθρου φωτισμού και απεικονίζει, όχι λύκο, αλλά κογιότ (Canis latrans, είδος τσακαλιού της βορείου Αμερικής).

Η φωτογραφία έχει «κατέβει» και χρησιμοποιηθεί, προφανώς χωρίς άδεια, από πηγή του διαδικτύου. Την φωτογραφία «τεκμήριο» της επίθεσης λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους στην Ξάνθη, μπορεί λοιπόν κάποιος να δει στον εξής σύνδεσμο: https://retrieverman.net/tag/coyote-killing-dog/

Συνιστούμε στους αναγνώστες και χρήστες του διαδικτύου να είναι πολύ προσεκτικοί και κριτικοί σε κάθε δημοσίευμα που αφορά τους λύκους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης