ΕΛΛΑΔΑ

Α. Ντούντα: Η φιλία Ελλάδας - Πολωνίας δοκιμάστηκε πολλές φορές, αλλά στέφθηκε με τεράστια επιτυχία

EUROKINISSI/ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Δεν πρέπει να καθυστερούμε άλλο, πρέπει να υπάρξει ισχυρή θέληση ώστε η ΕΕ να προχωρήσει με οικονομική ενότητα, αλλά και με κοινωνική αλληλεγγύη» είναι το μήνυμα που απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Πολωνίας στη χώρα μας μετά από 19 χρόνια και, υποδεχόμενος τον κ. Ντούντα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Βούτσης δήλωσε ευτυχής που υποδέχεται στη Βουλή των Ελλήνων τον Πρόεδρο της φίλης Πολωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «σε δύο χρόνια συμπληρώνονται 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες, ενώ σε δύο χρόνια συμπληρώνουμε, επίσης, 200 χρόνια από την εθνική μας ανεξαρτησία».

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι σχέσεις μας πιο στενές και να εμβαθύνουν» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και αναφέρθηκε στη στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας των δύο χωρών. Ο κ. Βούτσης είπε ότι μέχρι το τέλος του 2017 «η Βουλή θα έχει κυρώσει τη συμφωνία για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επιστήμες, δυστυχώς με καθυστέρηση, συμφωνία την οποία θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε, διότι έχει ευρύτατο πεδίο εφαρμογής». Τόνισε, επίσης, ότι «η ελληνική Βουλή έχει προχωρήσει την απόφαση που έχει λάβει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, να χρηματοδοτήσει πλήρως το Μνημείο για τους πεσόντες, τα χιλιάδες θύματα στο Άουσβιτς από ελληνικής πλευράς».

«Στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου αποτελούμε ενεργά και αλληλέγγυα μέλη, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, σε ένα κομβικό, πολύ δύσκολο σημείο. Τα ζητήματα έχουν μπει στο τραπέζι από πέρυσι, όλοι ξέρουμε τα προβλήματα -και εκεί που έχουμε ίδιες και εκεί που έχουμε διαφορετικές απόψεις- αλλά οι λύσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης μένουν να συζητηθούν ακόμα. Δεν πρέπει να καθυστερούμε άλλο, πρέπει να υπάρξει μία ισχυρή θέληση, έτσι ώστε η ΕΕ να προχωρήσει με οικονομική ενότητα αλλά και με κοινωνική αλληλεγγύη και με μία ευρύτερη αλληλεγγύη των λαών και των χωρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «η χώρα μας θα βγει μέχρι τον Αύγουστο από ένα στενό πλαίσιο οικονομικών δεσμεύσεων που είχαν ευρύτατες και αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία» και εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτή τη χρονιά που έρχεται, από το τέλος του '17 αλλά και όλο το '18, θα υπάρχει ένα ευνοϊκό έδαφος, έτσι ώστε οι χώρες μας να κάνουν τα βήματα που πρέπει στο μεγάλο κάδρο, δηλαδή αυτό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, επί της ουσίας και όχι μόνο τυπικά».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει «τις ευχαριστίες της χώρας μας για το ότι η ελληνική γλώσσα και οι ελληνικές σπουδές διδάσκονται σε πέντε πανεπιστήμια της Πολωνίας» καθώς και «την ευγνωμοσύνη μας, έστω και μετά από αρκετά χρόνια, για τη φιλοξενία την οποία επεφύλαξε η Πολωνία, σε άλλες εποχές, σε μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας, που, λόγω του εμφυλίου στην Ελλάδα, κατέφυγαν στη χώρα σας».

Για την εγκάρδια υποδοχή στο ελληνικό Κοινοβούλιο ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας. «Η κοινοβουλευτική εργασία, καθώς και η σύναψη φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες ήταν κάποτε δικό μου καθήκον και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Οι ευκαιρίες που μας δίνονται είναι τεράστιες, 200 χρόνια από την ανάκτηση της ελληνικής ανεξαρτησίας και 100 χρόνια από την πολωνική ανεξαρτησία την οποία θα γιορτάσουμε το 2018» επισήμανε ο κ. Ντούντα.

Σε αυτό το σημείο, σημείωσε ότι το 2019 θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη σύναψη των επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία μετά την αναγέννηση της Πολωνίας το 1919» και «στο διάστημα των 100 χρόνων η φιλία μας δοκιμάστηκε πάρα πολλές φορές, αλλά στέφθηκε με τεράστια επιτυχία».

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «η σημερινή συνάντηση θα προσδώσει έναν νέο δυναμισμό στις αμοιβαίες σχέσεις μας, κυρίως όσον αφορά στην πολιτική πτυχή, διότι όσον αφορά στις διακοινωνικές σχέσεις υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή, καθώς 1.000.000 Πολωνοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα». Ο κ. Ντούντα δήλωσε βέβαιος ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα ιδιαίτερα αρεστή στους Πολωνούς και θα θέλαμε να συμπληρώσουμε σε αυτήν την πτυχή και την ανάπτυξη των οικονομικών-εμπορικών σχέσεων, που αποτελεί έναν από τους σκοπούς της επίσκεψής μου». Τέλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ύπαρξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων φιλίας και την ελπίδα του ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί και θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων και αμέσως μετά τη συνάντηση παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, ο ειδικός γραμματέας της Βουλής, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, η πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και η γραμματέας της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Μαρία Θελερίτη, καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, πρέσβης ε.τ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Από πολωνικής πλευράς, τον κ. Ντούντα συνόδευαν ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Krzysztof Szczerski, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, Jacek Czaputowicz και η πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα, Anna Barbarzak.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης