ΕΛΛΑΔΑ

Τι αποκαλύπτουν οι δορυφόροι για την καταστροφή στη Δυτική Αττική

(EUROKINISSI//ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την διαρκή ανατροφοδότηση καταιγίδων που σημειώθηκε στη Δυτική Αττική τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, και άφησε πίσω της νεκρούς, αγνοούμενους, τραυματίες και τεράστιες καταστροφές, αποκαλύπτει η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία των δορυφόρων, κατά το χρονικό διάστημα από τις 3 τα ξημερώματα ως τις 7 νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σημειώθηκαν επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις σε μια περιορισμένη γεωγραφική περιοχή, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε ξαφνική πλημμύρα, με καταστροφικές συνέπειες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν χαμηλά ύψη βροχής στις γειτονικές περιοχές, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες συνηγορεί για την τοπικότητα του φαινομένου.

Πιο πιθανό σενάριο είναι ο κύριος όγκος βροχής να έπεσε στους ορεινούς όγκους βόρεια της περιοχής που επλήγη, όπου και λόγω των βροχών των δύο προηγουμένων ημερών (Δευτέρα 13/11 και Τρίτη 14/11, 35mm στην Ελευσίνα, 35mm στα Βίλια, 22mm στους Αγ. Θεοδώρους), ενδεχομένως οδήγησαν σε κορεσμό του εδάφους.

Στο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δίνονται οι θέσεις όπου εντοπίστηκαν τα θύματα, σύμφωνα με τις αναφορές στα ΜΜΕ (κόκκινοι κύκλοι).

Στον ίδιο χάρτη με μπλε γραμμές απεικονίζονται οι περιοχές που λόγω αναγλύφου συγκεντρώνονται τα επιφανειακά νερά. Όπως φαίνεται στο χάρτη τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται κατά μήκος των γραμμών ρύσεων των υδάτων. «Παρότι δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των ρεμάτων της περιοχής, θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον υπήρχε δυνατότητα ή εμποδισμός λόγω παρεμβάσεων της ροής των ομβρίων», σημειώνει το Αστεροσκοπείο.

Δυστυχώς η Αττική πλήττεται συχνά από αιφνίδιες πλημμύρες. Συστηματική καταγραφή των πλημμυρών στην Αττική από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 1980 και μετά περιλαμβάνει 10 καταστροφικά επεισόδια πλημμυρών στην Αττική με 19 θύματα και πολύ περισσότερα με μόνο υλικές ζημιές. Στην περιοχή της Μάνδρας, είχαμε 2 θύματα από πλημμύρα στις 27/01/1996. Στην περιοχή των Μεγάρων είχαμε 1 θύμα στις 21/10/1994, 1 θύμα στις 19/11/2000 και 1 θύμα στις 17/11/2007.

Σημειώνεται ότι η πλημμύρα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική με 16 νεκρούς (μέχρι τώρα) είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική (όσον αφορά στα θύματα), ύστερα από την μεγάλη πλημμύρα στα Δυτικά Προάστια στις 5-6/11/1961 και στην ίδια περιοχή στις 02-03/11/1977.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης