ΕΛΛΑΔΑ

Οριοθετήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος στην έκταση του Ελληνικού

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού δημοσίευσε την Παρασκευή την απόφασή του, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία οριοθετεί 280 στρέμματα ως αρχαιολογικό χώρο, στην έκταση του Ελληνικού.

Ειδικότερα, το ΦΕΚ της απόφασης για τον αρχαιολογικό χώρο αναφέρει: «Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή (...), για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων (οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα, ιερά, τμήματα αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά.) εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση, βάσει έρευνας πεδίου, επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα».

Αν και η οριοθέτηση και δημοσίευση του τοπογραφικού δεν κρύβει κάποια περαιτέρω έκπληξη και αφορά τα περίπου 300 στρέμματα που είχαν αρχικά περιγραφεί, μένουν ακόμα πολλά να ξεκαθαριστούν, σημειώνει σε άρθρο της η «Καθημερινή».

Αρχικά, η κήρυξη σημαίνει πως σε αυτόν τον χώρο, που σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του φιλοξενεί το αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων, για να γίνει οτιδήποτε, απαιτείται άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους και τους όρους χορήγησής της.

Ακόμα περισσότερο, η οριοθέτηση μπορεί να αφορά 300 στρέμματα στην υπό παραχώρηση έκταση, αλλά δημιουργεί αβεβαιότητα και για τις γειτνιάζουσες περιοχές εντός παραχώρησης. Το πώς θα γίνεται εκεί η εκτέλεση των έργων αποτελεί για την ώρα γκρίζα περιοχή, αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, σε άμεση σχέση με τις διεργασίες μεταξύ επενδυτή και εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου σχετικά για την ολοκλήρωση της παραχώρησης.

«Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό», εξηγούν οι πηγές αυτές, υπενθυμίζοντας πως στον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την κατασκευή κτιρίων γραφείων, κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και ένα κομμάτι οικιστικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με την «Κ», το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, φέρεται να συνέστησε «να εξεταστεί μείωση του ύψους των κτιρίων» για να μην επισκιάζουν αισθητικά την Ακρόπολη, η οποία υψώνεται στα 140 μέτρα, προκειμένου να μην αλλοιωθούν η οριζοντογραμμή και ο χαρακτήρας του αστικού τοπίου. Δεν έχει όμως συστήσει συγκεκριμένα ύψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης