ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας
Τέλη κυκλοφορίας του 2007 EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλαγές έρχονται και στα τέλη κυκλοφορίας καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις που θα θέτουν σε εφαρμογή από φέτος τις όποιες αλλαγές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Έθνος” στις αλλαγές που σχεδιάζονται από το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται η επιβολή τελών σε αντιρρυπαντικά αυτοκίνητα, αλλαγή κλίμακας σε ορισμένες κατηγορίες και μειώσεις σε άλλες.

Ένα από τα σενάριο που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου είναι η επιβολή φόρου δακτυλίου, ο οποίος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα φέρει στα δημόσια ταμεία πάνωαπό 100 εκατ. ευρώ.

Φόρος δακτυλίου

Ο συγκεκριμένος φόρος θα επιβαρύνει τους κατόχους παλαιότερων αυτοκινήτων που κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου. Συγκεκριμένα, θα επιβάλλεται σε αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη. Το κόστος του συγκεκριμένου τέλους θα κυμαίνεται από 20 έως 70 ευρώ ενώ σε ορισμένα φορτηγά μπορεί να φτάνει και τα 350 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μεγάλες αλλαγές αναμένεται να δουν οι κάτοχοι αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1.1.2010.

Σύμφωνα πάντα με «Το Έθνος» τα σενάρια που εξετάζονται είναι:

α. Κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους

β. Να μειωθεί το όριο των 99γρ/CO2 στα 80γρ/CO2. Σε αυτή την περίπτωση, περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας ύψους 50 ευρώ για το 2016.

Τέλος, το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση τελών κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα, πάνω από 2.000 ή 2.500 κυβικά. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να σταματήσει το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων, εξαιτίας του οποίου κόβονται έσοδα από το κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ