Πώς έφτασε η αστυνομία στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου
Αντί αμοιβής 20.000 ευρώ, εκ των οποίων πήραν μόνο 3.000 ευρώ προκαταβολή, δολοφόνησαν τον 52χρονο δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, οι δύο Αλβανοί που «νοικιάστηκαν» από άλλους ομοεθνείς τους για να τον εκφοβίσουν.
Κίνητρο της επίθεσης που κατέληξε στη δολοφονία, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, φέρεται πως είναι εκβίαση σε βάρος κρατούμενου για την υπόθεση της Energa και πελάτη του Ζαφειρόπουλου, από τον οποίο Αλβανοί κρατούμενοι των φυλακών ζητούσαν 5 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά και πολλά άλλα για την δραματική εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, αλλά και το προφίλ των εμπλεκομένων, αποκάλυψαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, παρουσία και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος μετέβη στο κτίριο της ΓΑΔΑ ακριβώς για να εκφράσει την ικανοποίηση του ίδιου και της πολιτικής ηγεσίας για αυτή την σημαντική επιτυχία.
Ο 32χρονος που συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής ως ο άνθρωπος που πάτησε την σκανδάλη, πριν από 19 ημέρες στο γραφείο του δικηγόρου, στην οδό Ασκληπιού 154, ομολόγησε χτες την πράξη του και έδωσε στοιχεία που γνώριζε, φωτίζοντας τα κενά που υπήρχαν για να κλείσει οριστικά η υπόθεση.
Υπόθεση Ζαφειρόπουλου: Το συμβόλαιο εκφοβισμού κατέληξε σε εν ψυχρώ δολοφονία
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαζαφείρης, ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας κατηγορούνται τρεις Αλβανοί, σκληροί κακοποιοί, ηλικίας 34, 35, και 40 ετών, οι οποίοι είναι έγκλειστοι των φυλακών για απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλα βαρεία αδικήματα.
EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας
Οι τρεις αυτοί, σύμφωνα με την αστυνομία, προσέλαβαν τον 32χρονο και έναν ακόμα 30χρονο, ο οποίος διέφυγε αμέσως μετά την δολοφονία στην Αλβανία και καταζητείται, προκειμένου να εκφοβίσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ώστε να πιέσουν τον κρατούμενο για την υπόθεση της Energa, να τους δώσει 5.000.000 ευρώ, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, με τις οποίες τον κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Αντωνόπουλου (αντιδίκου του στην υπόθεση της Energa), που είχε διαπραχθεί το 2014 στην Πεντέλη.
Η εντολή στους δύο φυσικούς αυτουργούς, όπως προκύπτει από τις παρακολουθήσεις και τις αναλύσεις, ήταν να εκφοβίσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, αλλά αυτοί τον δολοφόνησαν. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece, ο αρχηγός των φερόμενων ως ηθικών αυτουργών, έχει καταγραφεί να λέει σε τηλεφωνική του συνομιλία: «Τους είπαμε να τον εκφοβίσουν και αυτοί τον σκότωσαν».
Η υπόθεση «δέθηκε» κατά την αστυνομία, από την βολίδα τού όπλου που έπληξε θανάσιμα τον 52χρονο δικηγόρο και από τα δακτυλικά αποτυπώματα του 32χρονου συλληφθέντα.
Συγκεκριμένα, από την βαλλιστική έρευνα προέκυψε ότι στην δολοφονία του Ζαφειρόπουλου χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί σε αιματηρό επεισόδιο στην Καλλιθέα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν δύο Αλβανοί. Η υπόθεση αυτή ήταν ανεξιχνίαστη αλλά τώρα προέκυψε ότι δράστης ήταν ο ίδιος άνθρωπός.
Επίσης αποτυπώματα που βρέθηκαν στην Καλλιθέα, βρέθηκαν και στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής:
Οι ηθικοί αυτουργοί ήρθαν σε επαφή με τους δύο δράστες που ήταν εκτός φυλακής και τους έδωσαν συγκεκριμένες εντολές για τον εκφοβισμό του δικηγόρου.
Στο σημείο αυτό εμπλέκεται μια άγνωστη γυναίκα, η οποία έδωσε στους δράστες την προκαταβολή των 3.000 ευρώ.
Οι δύο «νοικιασμένοι» κακοποιοί, τηλεφώνησαν το πρωί της 12ης Οκτωβρίου στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έκλεισαν ραντεβού μαζί του για το απόγευμα, δήθεν για να αναλάβει υπόθεση δικού τους που κατηγορείτο για ληστεία.
Μετά την επικοινωνία πέταξαν αμέσως το τηλέφωνο, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ.
Στις 17.45 το απόγευμα, οι δύο Αλβανοί εμφανίστηκαν στο δικηγορικό γραφείο, συζήτησαν για λίγο με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και τον εκπαιδευόμενο συνεργάτη του και αφού ο ένας βγήκε δύο φορές για να ελέγξει το χώρο και αν υπήρχε κάποιος άλλος, έβγαλαν πιστόλια και τους απείλησαν, κρατώντας τους σε διαφορετικά γραφεία.
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη
Οι δράστες ζήτησαν τη διεύθυνση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Energa, προκειμένου να απειλήσουν την οικογένεια του με στόχο να τον αναγκάσουν να τους δώσει τα χρήματα που ζητούσαν.
Ο Ζαφειρόπουλος τους έδωσε δικαστικό έγγραφο που αναφερόταν η διεύθυνση, το οποίο βρέθηκε στην έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα που έμεναν οι δράστες με έναν ακόμα 32χρονο ομοεθνή τους στην Καλλιθέα.
Μόλις πήραν το έγγραφο ο 30χρονος είπε στον 32χρονο: «πυροβόλησε τον στα πόδια να φύγουμε». Εκείνος όμως πυροβόλησε τον δικηγόρο στο στήθος από απόσταση 1,5 μέτρων με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.
Τα ευρήματα στο διαμέρισμα θεωρούνται πολύ σημαντικά από τους αστυνομικούς, καθώς είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες των δραστών.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν:
- πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια,
- πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 300 φυσίγγια,
- 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
- 3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,
- χειροβομβίδα,
- 2 πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής κ.λπ. αντικείμενα.
Στο διαμέρισμα βρέθηκε και συνελήφθη ο 32χρονος συγκάτοικος των δύο Αλβανών, για τον οποίο όμως δεν προέκυψε εμπλοκή στην υπόθεση της δολοφονίας.
Οι δύο φυσικοί αυτουργοί έφυγαν από την Αθήνα αμέσως μετά το έγκλημα και ο μεν 30χρονος διέφυγε στην Αλβανία, ο δε 32χρονος, αφού πέρασε από διάφορους καταυλισμούς Ρομά στην Πελοπόννησο, κατέληξε σε σπίτι σε οικισμό της Αχαϊας, όπου και συνελήφθη το περασμένο Σάββατο, ενώ αναζητούσε τρόπο να φύγει για Ιταλία ή Αλβανία.
Οι τρεις κατηγορούμενοι ως ηθικοί αυτουργοί, μεταφέρθηκαν από τις φυλακές και εξετάστηκαν αλλά δεν παραδέχονται ότι αυτοί έδωσαν την εντολή. Σύμφωνα με την αστυνομία όμως, υπάρχουν πολλά στοιχεία και μαρτυρίες που τους ενοχοποιούν.
Στην Ασφάλεια εξετάστηκε και ο άνθρωπος από τον οποίο ζητούσαν τα 5.000.000 οι κακοποιοί, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές.
Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι
Σε ό,τι αφορά το ποινικό παρελθόν των δραστών, προέκυψε ότι:
- Ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, που έχει συλληφθεί ως ένας από τους φυσικούς αυτουργούς, είναι δραπέτης φυλακών από τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν επέστρεψε ύστερα από τακτική άδεια που του χορηγήθηκε. Κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.
- Ο 30χρονος συνεργός του που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
- Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι των φυλακών Κορυδαλλού έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα.
Ειδικότερα, είναι αυτοί που αιματοκύλισαν το Μικρολίμανο το 2014 και έχουν πυροβολήσει εναντίον δύο καφενείων με κόσμο στον Άγιο Παντελεήμονα και στο Μεταξουργείο.
Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί - κατά περίπτωση - για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.
Οι δύο από αυτούς επίσης, πυροβόλησαν τον δικηγόρο Αντωνόπουλο το 2014 στην Πεντέλη, πράξη που αρχικά αποδόθηκε σε ληστεία, αλλά οι ίδιοι πολύ αργότερα στον ανακριτή, κατέθεσαν ότι εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου κατ' εντολή του ανθρώπου που εκβίαζαν, με αποτέλεσμα να πληρώσει με την ζωή του ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την εξιχνίαση της υπόθεσης και έδωσε τα συγχαρητήρια του στον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής και μέσου αυτού σε όλους τους αξιωματικούς και του χαμηλόβαθμους αστυνομικούς που εργάστηκαν σκληρά όλες αυτές τις μέρες. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός» είπε ο αρχηγός, και τόνισε ότι «οι πολίτες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».
Υπογράμμισε επίσης ότι η Αστυνομία επιτελεί το καθήκον της με ευσυνειδησία και επισήμανε ότι «οι αστοχίες είναι για τους προϊσταμένους αλλά στις επιτυχίες χωρούν όλοι».