Πού βρίσκονται οι έρευνες για τη βόμβα στον ΣΕΒ
Το αντιτρομοκρατικό επιτελείο έχει αναλάβει τις έρευνες για την έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ. Πέρασαν 36ώρες, μέχρι η οδός Ξενοφώντος να ανοίξει για το κοινό και να αποδοθεί στην κυκλοφορία.
Εξειδικευμένα στελέχη του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ιχνηλάτες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών περισυνέλλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, φωτογράφισαν τον κρατήρα που προκάλεσε η έκρηξη και κάθε σημείο στο χώρο που πυροδοτήθηκε η βόμβα και εξερράγη, αναζητώντας στοιχεία. Εν αναμονή της προκήρυξης βρίσκονται οι Αρχές.
Για τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, για το δράστη ή τους δράστες που συμμετείχαν στο τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς και για την οργάνωση που θα αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η εγχώρια τρομοκρατία, βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο οι δράστες επέλεξαν να δηλώσαν την παρουσία τους, σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία, στο κέντρο της Αθήνας, «με χτύπημα υψηλού ρίσκου και συμβολισμού», όπως επισημαίνουν Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα όπως έχουν προκύψει για το αντιτρομοκρατικό επιτελείο, δύο άτομα έχουν παρουσία στο χώρο της βομβιστικής ενέργειας. Ένας νεαρός εμφανίζεται να εγκαταλείπει στην κεντρική εξώπορτα των γραφείων του ΣΕΒ το σακ βουαγιάζ, με τους δράστες να έχουν «στήσει» τη συνδεσμολογία του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε μεταλλικό φορέα (κουτί ή κατσαρόλα). Στη συνέχεια τα άτομα διακρίνονται να εγκαταλείπουν τα γραφεία της οδού Ξενοφώντος με δίκυκλο.
Υλικό από κάμερες ασφαλείας, της Φιλελλήνων, στη συμβολή της με τη Λ. Συγγρού και την εκτροπή της στη Λ. Βουλιαγμένης και την Καλλιρόης έχουν παραληφθεί και εξετάζονται από τους αρμόδιους Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.
Η βόμβα, σύμφωνα με το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ, χαρακτηρίζεται μέτριας ισχύος -όπως εκτιμάται. Έγινε ωρολογιακή πυροδότηση με την εκρηκτική ύλη, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου 3-4 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας με πρόσμιξη ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο).
Το ωστικό κύμα, έκανε αισθητή την έκρηξη σε περιοχές πολλά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο οι ζημιές, λόγων της εκτόνωσης, περιορίστηκαν στα κτήρια της οδού Ξενοφώντος.
Οι επικεφαλής των διωκτικών αρχών αναμένουν την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την ενέργεια. Σύμφωνα με την εκτίμηση των υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, στελέχη απ’ «τα παλιά», αλλά ως νέα οργάνωση, εξετάζεται να ανταποκρίθηκαν να δηλώσουν σύμπραξη στο διαδικτυακό «κάλεσμα» Ρωμανού-Αργυρού, για «Μαύρο Δεκέμβρη».
Δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά μόνο από το κείμενο ανάληψης ευθύνης, να χρησιμοποιήσουν και το όνομα για την οργάνωση, ενώ παρά το ότι η συνδεσμολογία της βόμβας παραπέμπει σε Επαναστατικό Αγώνα, ο τύπος «δείχνει» Συνωμοσία, σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.
«Ένας μήνας συντονισμένων δράσεων, με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας, να κατέβουμε στο δρόμο για να σπάσουμε τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, να καταλάβουμε σχολεία, πανεπιστήμια και δημαρχεία, να μοιράσουμε κείμενα που θα διαδίδουν το μήνυμα της ανταρσίας, να βάλουμε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε φασίστες και αφεντικά, να κρεμάσουμε πανό σε αερογέφυρες και κεντρικές λεωφόρους, να πλημμυρίσουμε τις πόλεις με αφίσες και τρικάκια, να ανατινάξουμε σπίτια πολιτικών, να πετάξουμε μολότοφ στους μπάτσους, να γεμίσουμε τους τοίχους με συνθήματα, να σαμποτάρουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων μέσα στα Χριστούγεννα, να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας, να πραγματοποιήσουμε δημόσιες εκδηλώσεις και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκεπτικά γύρω από διάφορες θεματικές αγώνα», ανέφεραν στο κοινό κείμενο που υπέγραφαν στις αρχές Οκτώβρη οι Ρωμανός και Αργυρός.
«Δεν τελειώσαμε με την εγχώρια τρομοκρατία», υπογραμμίζει ανώτατο στέλεχος της ΕΛΑΣ. Η Πόλα Ρούπα, και δύο τουλάχιστον μέλη της πρώτης γενιάς του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς και νέοι στρατολογημένοι πυρήνες «χαμηλής διαβάθμισης» βρίσκονται ελεύθεροι, υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με την αποτίμηση του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, στην Πόλα Ρούπα είχε αποδοθεί ο ρόλος του συντάκτη των προκηρύξεων με μακροσκελής οικονομικές αναλύσεις.
Οι οικονομικές αναλύσεις, σε όλες τις προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα, φέρουν την υπογραφή της υποστηρίζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, ενώ οι στόχοι τους οποίους έχει «επιλέξει» ο Επαναστατικός Αγώνας είναι κυρίως οικονομικοί, όπως και ο ΣΕΒ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, η συνδεσμολογία του μηχανισμού παραπέμπει σε Επαναστατικό Αγώνα.
Η πρόσμιξη ζελατινοδυναμίτιδας με ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο), ήταν η «υπογραφή» του Επαναστατικού Αγώνα στις τελευταίες επιθέσεις του, όπως και στο τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα μέχρι χθες, στο κτήριο της ΤτΕ, στις 10 Απριλίου 2014.
Ήταν το τελευταίο χτύπημα στο οποίο αποδίδεται συμμετοχή στον κατάδικο τρομοκράτη Νίκος Μαζιώτη, πριν από τη σύλληψή του, δύο μήνες αργότερα.
Ωστόσο, από αστυνομικές πηγές εκτιμάται ότι η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό φορέα -επιχειρησιασκό στοιχείο της πυροδότησης του αυτοσχέδιου μηχανισμου-, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί στο κείμενο ανάληψης ευθύνης.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, εκτιμάται ότι ασύλληπτα ή «λευκοί τρομοκράτες» (άτομα με λευκό ποινικό μητρώο που συμμετέχουν στις τρομοκρατικές ενέργειες) ως νέοι «στρατολογημένοι» Πυρήνες, «βρίσκονται σε προπαρασκευαστικές ενέργειες», σημειώνουν Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, καθώς ήταν η δική τους «υπογραφή» στα τρομοκρατικά χτυπήματα που είχαν αναλάβει.
Ενώ μέλη της Συνωμοσίας σε ενέργειές τους –όπως είχε εκτιμηθεί από το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο-, είχαν κατά το παρελθόν «δανειστεί» βόμβες του Επαναστατικού Αγώνα.
Πρόκειται για την πρώτη βομβιστική επίθεση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε απόσταση πενήντα μέτρων από τη Βουλή των Ελλήνων, στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που βρισκόταν στη λίστα των υποψήφιων στόχων.
Ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε πέντε ακριβώς χρόνια από την προηγούμενη διπλή εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ (23 Νοεμβρίου 2010/ 23.00), την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή», παράλληλα με το κτήριο του ελληνοκινεζικου Επιμελητηρίου.
Η οργάνωση στα 4,5 χρόνια δράσης της είχε στο ενεργητικό της 19 επιθέσεις, ενώ οι Αρχές προσδιόριζαν επαφές με το Νίκο Ρωμανό.
Η πραγματοποίηση του τρομοκρατικού χτυπήματος, αναδεικνύει και τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας. Όπως σημειώνουν Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, στην περιοχή περιπολούν πεζές και εποχούμενες αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, λόγω ελλείψεων προσωπικού, δεν υπάρχει μόνιμη φρουρά, αλλά κυλιόμενες στατικές μονάδες (αστυνομικός σκοπός), όταν οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν. Ακόμα και στόχοι «υψηλής επικινδυνότητας» δεν φυλάσσονται, αν κι έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα», όπως υπογραμμίζεται.
Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδινές ώρες, ενώ στην πρεσβεία της Κύπρου και στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο στατικός σκοπός, αν και προβλέπεται, επιτηρεί το χώρο μέχρι τις 22.00 το βράδυ, και όχι καθημερινά.