ΕΛΛΑΔΑ

Άνεργοι με πολυτελή ζωή και πανάκριβα αυτοκίνητα τα μέλη του κυκλώματος της «ντόπας»

Άνεργοι με πολυτελή ζωή και πανάκριβα αυτοκίνητα τα μέλη του κυκλώματος της «ντόπας»
Ελληνική Αστυνομία

Με...συνταγές από το ίντερνετ και πρώτες ύλες από την Κίνα και την Βουλγαρία, παρασκεύαζαν τις τεράστιες παρτίδες των αναβολικών και παράνομων σκευασμάτων για την στυτική δυσλειτουργία, τα μέλη του οργανωμένου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Όπως ανέφεραν, ο προϊστάμενος της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, η «μαφία της ντόπας» θησαύριζε στην κυριολεξία, από το 2013, που εντοπίζεται η έναρξη της δράσης της και τα μέλη της ζούσαν σαν βασιλιάδες σε πολυτελείς βίλες στα βόρεια προάστια της Αθήνας, οδηγούσαν πανάκριβα αυτοκίνητα και σκορπούσαν άφθονο χρήμα στη «μεγάλη ζωή», ενώ δήλωναν άνεργοι.

Ως αρχηγός φέρεται ένας 37χρονος γυμναστής, ο οποίος συνελήφθη, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας αθλητής του body building, με διακρίσεις στο χώρο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα σκευάσματα που διακινούσε το κύκλωμα, είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, καθώς δεν τηρούνταν στοιχειώδεις κανόνες για την παρασκευή τους.

Η υπόθεση απασχολούσε αρκετό καιρό την Οικονομική Αστυνομία και είχε στηθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης, που αποκάλυψε την παράνομη δράση του κυκλώματος, που ήταν γνωστό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

astynomia 2

Οι κατηγορούμενοι, από το 2013 που άρχισαν να ασχολούνται με την «ντόπα», έστησαν δύο εργαστήρια-παρασκευαστήρια στον Βοτανικό και στο Ρέντη, ενώ διατηρούσαν και μία αποθήκη στα Γλυκά Νερά, σε χώρο διαμορφωμένο ως τυπογραφείο, στο οποίο κατασκεύαζαν και τις ετικέτες για τα παράνομα σκευάσματα.

Μετά από οργανωμένη και ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν συνολικά στην Αττική 16 άτομα και συγκεκριμένα, 15 άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας από 23 έως 63 ετών, καθώς και μια 26χρονη αλλοδαπή από την Ρωσία.

Στα σπίτια των συλληφθέντων, καθώς και στα δύο εργαστήρια και την αποθήκη, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν πάνω από 2 εκατ. χάπια, από τα οποία τα περίπου 90.000 είναι τύπου Viagra.

astynomia 3

Η αξία τους στην αγορά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ και με αυτό το δεδομένο, η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο, από διαφυγόντες φόρους θα ήταν πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κατασχέθηκαν περίπου 345.000 ευρώ, 141 χρυσές λίρες, δύο πιστόλια, πολλά φυσίγγια, χειρόγραφες σημειώσεις με οδηγίες για την παρασκευή των αναβολικών, παραστατικά, σφραγίδες, ολόκληρος ο εξοπλισμός των παρασκευαστηρίων και του τυπογραφείου, στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και πλήθος άλλων πειστηρίων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το κύκλωμα αποτελείτο από δύο υποομάδες, εκ των οποίων η μία ασχολούνταν αποκλειστικά με την διακίνηση και εμπορία των παράνομων ουσιών και η άλλη με την παρασκευή και την αποθήκευση τους.

astynomia 4

Σύμφωνα με την Αστυνομία, εκτός από τα αναβολικά, με τον ίδιο τρόπο παρασκεύαζαν και «αντίδοτα» για τις παρενέργειες που προκαλούσαν αυτά.

Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν τα αναβολικά μέσω καταστημάτων και γυμναστηρίων, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομική έρευνα.

astynomia 5

Αυτό που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι δέματα με τις παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, εκτός από διάφορα μέρη της Ελλάδας, έστελναν και στο εξωτερικό, (όπως Ισπανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Αγγλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Ρουμανία, Μεξικό κά), χρησιμοποιώντας εταιρείες ταχυμεταφορών και μεταφορικές, ενώ προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτισή τους με αυτές, δήλωναν ψευδή στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας ή επωνυμίες ανύπαρκτων νομικών και φυσικών προσώπων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και παραβάσεις που αφορούν τη νομοθεσία για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, τη νοθεία τροφίμων, την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τη φορολογική νομοθεσία.

(Φωτογραφίες: Ελληνική Αστυνομία)