SEPURA, το νέο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας της ΕΛΑΣ
Τέλος στην άκρως επικίνδυνη "συν ακρόαση" των διαβιβάσεων της αστυνομίας με κακοποιούς δίνει η νέου συστήματος ραδιοεπικοινωνία SEPURA που θα χρησιμοποιεί από εδώ και στο εξής η ελληνική αστυνομία.
Μετά από 3 χρόνια οριστικοποιήθηκε η σύμβαση με την αγγλική εταιρία και το ετήσιο κόστος συντήρησης έπεσε στο 1.600.000 ευρώ από το προσυμφωνηθέν ποσό των 2.200.000 ευρώ, ενώ η εταιρία δωρίζει και 30 περιπολικά στην ΕΛΑΣ.
Όμως εκτός από τις ασφαλείς κωδικοποιημένες συνομιλίες μέσω ασυρμάτου, το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους επιτελείς που βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων να βλέπουν πού ακριβώς βρίσκεται στην Αττική κάθε περιπολικό και άρα να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα των αστυνομικών δυνάμεων.
Η σύμβαση που υπεγράφη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, θα έχει ισχύ για έξι χρόνια και το δημόσιο θα γλιτώσει περίπου 3.600.000 ευρώ από τα συνολικά 13.200.000 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η σύμβαση του προηγούμενου συστήματος κωδικοποιημένων επικοινωνιών γνωστό και ως TETRA, είχε λήξει το 2004 λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα η συντήρησή του ήταν τέσσερις φορές πιο ακριβή σε σχέση με άλλα συστήματα του εξωτερικού.
Από τότε η ΕΛΑΣ είχε επιστρέψει στο παλιό αναλογικό σύστημα επικοινωνιών με αποτέλεσμα μέλη εγκληματικών οργανώσεων να έχουν εφοδιαστεί με ασυρμάτους και να παρακολουθούν τις συχνότητες της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που είτε χρησιμοποιούσαν τους ασυρμάτους για να ακούν πού βρίσκονται τα περιπολικά και τι εντολές παίρνουν, είτε πολλές φορές ακόμα και να παρεμβαίνουν στις συχνότητες και να κάνουν "χιούμορ"!!!
Πιο επικίνδυνο όμως αποδείχτηκε το γεγονός ότι υπήρχαν σημεία στην Αττική όπου ήταν προβληματικά και οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με το κέντρο τους ακόμα και κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Όπως δηλαδή είχε γίνει στην περιοχή της Μεταμόρφωσης με αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που δέχονται μάλιστα και πυρά των κακοποιών.
Το SEPURA, από το Νοέμβριο θα καλύψει αρχικά το 99% της Αττικής και σταδιακά αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.