Act for Earth Summit: Το 1ο συνέδριο της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece
ΕΛΛΑΔΑ

Act for Earth Summit: Το 1ο συνέδριο της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece

«Δράση για τη Γη, τώρα!», γιατί οι σημερινές συνθήκες το απαιτούν αν θέλουμε να υπάρχει ένα βιώσιμο «αύριο» για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

48 explainers, 200 συνεντεύξεις, 75 infographics, 928 άρθρα στο πλαίσιο το οποίο ορίζουν οι 17 Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Έπειτα από 4 χρόνια λειτουργίας, αυτοί είναι, μέχρι σήμερα, οι αριθμοί πίσω από το Act for Earth, τη δυναμική περιβαλλοντική πλατφόρμα του CNN Greece η οποία έχει καθιερωθεί ως ο Νο1 προορισμός για θέματα αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης, κλιματικής αλλαγής, ενέργειας και περιβάλλοντος, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη σχετική συζήτηση στη χώρα μας.

Το 2024, το Act for Earth συνεχίζει να αναπτύσσεται και γίνεται μία σύγχρονη πλατφόρμα περιβαλλοντικού περιεχομένου, η οποία αναδεικνύει όλα τα θέματα, μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Διατηρώντας τον επιχειρηματικό προσανατολισμό που τη χαρακτηρίζει, συνεχίζει να επικεντρώνεται σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση, τη ρύπανση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα και την κυκλική οικονομία, καθώς θέτουν το πλαίσιο το οποίο οφείλει να απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη σήμερα. Αυτή τη χρονιά, όμως, «ρίχνει φως» στην Ανακύκλωση, η οποία αποτελεί την κεντρική θεματική του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Το Act for Earth καλεί για «Δράση για τη Γη, τώρα!»

Επενδύοντας στην ανοδική του πορεία, το Αct for Earth φέτος πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και δημιουργεί για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό phygital event το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 10:00-16:00, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Το 1ο Act for Earth Summit, αποτελώντας τη φυσική μετεξέλιξη της περιβαλλοντικής πλατφόρμας, καλεί τους αναγνώστες και το κοινό της να κάνουν πράξη το σύνθημα «Δράση για τη Γη, τώρα!» παρακολουθώντας τις τέσσερις θεματικές συζητήσεις «Κλίμα», «Νερό», «Γη» και «Ζωή» οι οποίες εξετάζουν τη σημασία κάθε πτυχής αυτών των στοιχείων, καθώς και το pop up panel «Ανακύκλωση».

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και Fireside Chat, κατά το οποίο η Αγγελική Κοσμοπούλου, Executive Director του Κοινοφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, θα συνομιλήσει με τον Δημήτρη Πεφάνη, Διευθυντή του CNN Greece.

Με αυτόν τον τρόπο, stakeholders και κοινό θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν κατά τη διάρκεια μίας ημέρας αφιερωμένης στο Περιβάλλον, αναδεικνύοντας θέματα τα οποία αφορούν στην προστασία και τη διατήρηση του, με στόχο την ευημερία των μελλοντικών γενιών.

Το συνέδριο θα «ανοίξει» με χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη συνέχεια τον λόγο θα πάρει ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς.

Το συνέδριο θα «κλείσει» με χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Πιο αναλυτικά, τα 5 panel του 1ου Act for Earth Summit είναι τα εξής:

Κλίμα

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας. Στο πάνελ «Κλίμα» θα παρουσιάσουμε τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με στόχο ένα βιώσιμο αύριο.

Moderator: Δημήτρης Μαλλάς

Ομιλητές:

Νερό

Η υπερκατανάλωση, η μόλυνση και η υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων είναι μερικές από τις απειλές για τον πλανήτη μας. Στο πάνελ «Νερό» θα εξετάσουμε τις προκλήσεις και τις λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Moderator: Ρομίνα Νικηφόρου

Ομιλητές:

Γη

Αστικοποίηση, αποψίλωση δασών, υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων. Το πάνελ «Γη» διερευνά τις πρακτικές διαχείρισης του εδάφους και των φυσικών πόρων.

Moderator: Ηλίας Μπενέκος

Ομιλητές:

Ζωή

Το φυσικό περιβάλλον υποστηρίζει μια ποικιλία ειδών και οικοσυστημάτων που δίνουν ζωή στον πλανήτη μας, ενώ η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί τη Νο1 απειλή για τη βιοποικιλότητα. Στο πάνελ «Ζωή» θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα για τις μελλοντικές γενιές.

Moderator: Εριφύλη Πετράκου

Ομιλητές:

Ανακύκλωση

Πώς μετατρέπουμε τα απορρίμματα πάσης φύσεως σε πολύτιμα υλικά και πώς τα επανεισάγουμε στον κύκλο παραγωγής ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Πώς ανακυκλώνουμε σωστά; Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και ποιοι οι στόχοι για το 2024-25; Το πάνελ «Ανακύκλωση» αναζητά απαντήσεις σε όλα αυτά για να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα «Πώς χτίζουμε στην πράξη ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον;».

Moderator: Σοφία Μαυραντζά

Ομιλητές:

inside-panel.jpg

FIRESIDE CHAT

Παρουσίαση: Γιάννης Σαρακατσάνης

«Δράση για τη Γη, τώρα!», λοιπόν, γιατί οι σημερινές συνθήκες το απαιτούν αν θέλουμε να υπάρχει ένα βιώσιμο «αύριο» για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παρακολουθήστε ζωντανά όλες τις συζητήσεις του 1ου Act for Earth Summit του CNN Greece μέσω live streaming. Μείνετε συντονισμένοι.