ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: 20 νεκροί, 962.000 στρέμματα καμένης γης κι ένας Εθνικός Δρυμός που «έσβησε» για 150 χρόνια

20 ανθρώπου «κατάπιαν» οι φλόγες στον Εβρο - Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή στο Δάσος της Δαδιάς αλλά και σε καλλιέργειες Χάρης Γκίκας

Ο Έβρος στις φλόγες για 16 μέρες. Από τις 19 Αυγούστου τα μέτωπα άναβαν διαδοχικά, με τα αυγουστιάτικα μελτέμια να δυναμώνουν και να μετατρέπονται σε εφιάλτη για τους πυροσβέστες, στροβιλίζοντας ανεξέλεγκτα τις φλόγες σε όλο το μήκος και το πλάτος της ακριτικής περιοχής.

Τουλάχιστον 962.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) από το 2000, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η φωτιά που κατέστρεψε μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, κόστισε τη ζωή 20 ανθρώπων.

Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν ολοσχερώς στα χωριά του Εβρου - Χάρης Γκίκας

Οι 18 ήταν μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε παράπηγμα στην περιοχή του Άβαντα.

Κανείς δεν ξέρει πόσοι άλλοι μετανάστες, κυνηγημένοι, χωρίς χαρτιά μπορεί να βρέθηκαν εκείνες τις ώρες ανάμεσα στις φλόγες.

Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις αυτοδικίας από μεριάς κατοίκων, που «συνέλαβαν» μετανάστες, θεωρώντας τους εμπρηστές.

Από τις πιο τραγικές στιγμές ήταν η εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως προς στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Ο τραγικός απολογισμός δε σταματά εκεί: πάνω από 4.000 οικόσιτα ζώα, χιλιάδες μελίσσια και αμέτρητα άγρια ζώα και πουλιά -σπάνια τα περισσότερα- χάθηκαν στις φλόγες.

Δραματικές εικόνες / Χάρης Γκίκας

Παρελθόν ο Εθνικός Δρυμός

Για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά επηρεάζει τόσο μαζικά, αρχέγονα δασικά οικοσυστήματα στη βόρεια Ελλάδα, όπως ο Δρυμός της Νίψας, οι βιότοποι της Κίρκης και τα δύο εθνικά πάρκα Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και Δέλτα Έβρου.

Μόνο το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης Σουφλίου μετρά 424.248 στρέμματα καμμένης γης.

Μεγάλη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων / Χάρης Γκίκας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Δαδιά θα χρειαστεί πάνω από 150 χρόνια για να ξαναγεννηθεί - και αυτό μόνο εάν δεν ξανακαεί μέσα στην επόμενη τριακονταετία.

Δάση όπως αυτά της Μαύρης Πεύκης, ήταν πολύ γηραιά δέντρα, τα οποία δεν έχουν φυσικό μηχανισμό αναγέννησης.

Η φωτιά κατέκαψε μια έκταση στο μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης / Χάρης Γκίκας

Αντίστοιχα μεγάλη η καταστροφή και για τα ελαιόδεντρα, που έφτασαν τα 90.000 στη Μάκρη, τα Δίκελλα, τη Μεσημβρία και την Πλάκα. Σύμφωνα με τους παραγωγούς χάθηκαν σπάνιοι ελαιώνες με χιλιόχρονα δέντρα στον Έβρο.

Xάθηκαν σπάνιοι ελαιώνες με χιλιόχρονα δέντρα στον Έβρο / Χάρης Γκίκας

Και στη Βόρεια Ελλάδα οι πληγές παραμένουν ανοιχτές με τους πολίτες να μην έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής, αφού, πριν καλά καλά σβήσουν οι φλόγες, ξημέρωσε η Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Daniel…

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης