Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίπτει το δικαστήριο το αίτημα Λαγού
Ανανεώθηκε:
Δεν είχε αποτέλεσμα η παρελκυστική τακτική που επιχείρησε μέσω του αιτήματος εξαίρεσης του δικαστηρίου ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός.
Μετά από μια μακρά διακοπή, ανέβηκε στην έδρα νέα σύνθεση δικαστών (χωρίς αναπληρωματικούς) για να κρίνει το αίτημα εξαίρεσης των μελών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων -πλην της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου- που κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός.
Το αίτημα του Γιάννη Λαγού απορρίφθηκε, με την πρόεδρο της νέας σύνθεσης του δικαστηρίου που το εξέταζε να τονίζει ότι η υπόθεση αμεροληψίας πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα περιστατικά, και όχι σε υποκειμενικά κατά την αντίληψη του αιτούντος της εξαίρεσης.
Νωρίτερα, η πρόεδρος που κληρώθηκε Μαρία Βετούλα – Σιμιτζή, είχε δηλώσει κώλυμα, καθώς όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρος ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση.
Το κώλυμα της προέδρου θα πρέπει να κριθεί από άλλη σύνθεση.
Στο άκουσμα αυτών, ο καταδικασμένος για το ρόλο του στην εγκληματική οργάνωση Γιάννης Λαγός είπε:
«Έναν – έναν σας στέλνουμε σπίτια σας».
Η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Αδαμαντία Οικονόμου, χαρακτήρισε αόριστο, καταχρηστικό και απαράδεκτο το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της προέδρου και των εφετών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ζητώντας να απορριφθεί.
Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής
Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και πιο συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο, που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό σημαίνει πως το πλαίσιο των ποινών δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και είναι από πέντε έως 15 έτη κάθειρξης.
Κανένα ελαφρυντικό και για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
Σύμφωνα με την πρόεδρο, το δικαστήριο αποφάσισε τη χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στους βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας στον Νίκο Μίχο και του σύννομου προτέρου βίου στον Μιχάλη Αβράμη-Αρβανίτη.
Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).
Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου από τον Λαγό
Νωρίτερα, αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψη του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.
Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε το λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.
«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης.
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέως επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.