ΕΛΛΑΔΑ

Τα αμπέλια της Ηπείρου, «θησαυροί» που μαρτυρούν την κληρονομιά της γης που τα παράγει

Τα αμπέλια της Ηπείρου, «θησαυροί» που μαρτυρούν την κληρονομιά της γης που τα παράγει
Αμπελώνας στη Ζίτσα ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το παρελθόν, την παράδοση και την κληρονομιά της γης που τις παράγει «μαρτυρούν» οι γηγενείς ποικιλίες των αμπελώνων, που απλώνονται σε Ζίτσα, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Μαστοροχώρια, Πωγωνιανή και πολλές ακόμη περιοχές της Ηπείρου.

Τις ποικιλίες αυτές εξερεύνησαν η ομάδα του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, οινοποιεία και τοπικοί φορείς της Ηπείρου, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με τον τίτλο «Πύρρου Άμπελος», που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 - 2020» της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σκοπός του έργου είναι αφενός η καταγραφή και διάσωση του ποικιλιακού ηπειρωτικού πλούτου, των ποικιλιών αμπέλου και αφετέρου η αξιολόγηση και η ταυτοποίησή του.

«Βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα, παραγωγικοί αμπελώνες πως αποξηλώνονται, καταστρέφονται και χάνονται οι παλιές γηγενείς ποικιλίες. Ευτυχώς, στην Ήπειρο δεν έχει συμβεί αυτό, λόγω της γεωμορφολογίας. Πολλές ποικιλίες έχουν σωθεί διότι ήταν μέσα σε σπίτια, σε αυλές» σημειώνει η ειδική αμπελουργίας του Τμήματος Αμπέλου Αθηνών, του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, Θεοδώρα Πιτσώλη.

Οι πρώτες καταγραφές στην Ήπειρο, όπως ενημερώνει η ειδική αμπελουργός ξεκίνησαν το 2018 και σύμφωνα με την ίδια «το να σώσεις γηγενείς ποικιλίες είναι ο πλούτος της χώρας. Είναι η εθνική μας κληρονομιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ήπειρος διαθέτει τελικώς 30-35 γηγενείς ποικιλίες, ενώ υπάρχουν και κάποιες ακόμη που είναι άγνωστες και απαιτούν ένα δεύτερο επίπεδο μελέτης.

Δήμαρχος Ζίτσης: «Πρέπει να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε όλοι»

Στη σπουδαιότητα του ερευνητικού έργου αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζίτσης Μιχάλης Πλιάκος, τονίζοντας πως «το αμπέλι είναι ένα φυτό που σε τραβάει. Μπορεί να μεγάλωσα στα αμπέλια, οι εργασίες να είναι οικεία διαδικασία, όμως κατάλαβα πως πρέπει να μάθουμε, να καταγράψουμε τι έχουμε, πού ποντάρουμε, πού στοχεύουμε και να εκπαιδευτούμε όλοι».

Ο δήμαρχος Ζίτσης χαρακτήρισε το «Πύρρου Άμπελος» ως το πρώτο μεγάλο βήμα, που δίνει πλούσια πληροφόρηση. «Πρέπει να έρθουν και τα επόμενα βήματα. Να εκπαιδευτούν οι παραγωγοί και ιδιαίτερα τους νεότεροι, να βοηθηθούν οι νέοι αμπελοκαλλιεργητές, τα οινοποιεία» τόνισε ο κ. Πλιάκος.