Πανσέληνος του Κυνηγού: Εντυπωσιακές εικόνες από την Ελλάδα και τον κόσμο
Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο από την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου ή αλλιώς «Φεγγάρι του κυνηγού» και «Φεγγάρι του θερισμού».
Η σελήνη εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και θα παραμείνει «γεμάτη» για τρεις συνεχόμενες νύχτες.
Το «Φεγγάρι του θερισμού» ανατέλλει περίπου την ίδια ώρα, για αρκετές διαδοχικές μέρες κατά τη διάρκεια του μήνα, την ώρα που δύει και ο ήλιος πάνω-κάτω, δίνοντας στους αγρότες περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσουν το θερισμό τους, κάτω από το φως του φεγγαριού
Σύμφωνα με το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», η πανσέληνος του Οκτωβρίου έχει ονομαστεί από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής, επειδή σηματοδοτούσε την έναρξη της περιόδου του κυνηγιού, προκειμένου να συγκεντρωθούν αρκετές προμήθειες, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), οι αγρότες ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ελάφια και τα διάφορα άλλα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Επειδή η Πανσέληνος αυτού του μήνα είναι αυτή που φτάνει πιο κοντά στην ισημερία του Σεπτεμβρίου (22-23), ονομάζεται και Σελήνη της συγκομιδής. Συνήθως, συνδέεται η Σελήνη του Θερισμού με τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές, όταν η πανσέληνος συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για τη Σελήνη του Θερισμού.
Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία, τότε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Καλαμποκιού», επειδή αυτή την περίοδο οι ιθαγενείς της Αμερικής συνήθιζαν να θερίζουν το καλαμπόκι τους.