«Άνοιξε» η γη στο Νέο Βουτζά: Αποκαλυπτικές εικόνες από το «βυθισμένο» σπίτι
Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους στον Νέο Βουτζά το γεωολογικό φαινόμενο που έχει επιφέρει καθίζηση σε τουλάχιστον τέσσερα σπίτια.
Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι κάτοικοι στον Νέο Βουτζά οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την καθίζηση που υπέστη η γειτονιά της οδού Καρυωτάκη.
Ένα από τα σπίτια της οδού Καρυωτάκη στον Νέο Βουτζά έχει «βυθιστεί» τρία μέτρα ύστερα από την καθίζηση που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και η χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών.
Η εικόνα της αυλής, της εξωτερικής σκάλας αλλά και της βεράντας είναι αποκαλυπτικές: το ρέμα «καταπίνει» σιγά σιγά το σπίτι. Οι ιδιοκτήτες του το εγκατέλειψαν, όσοι όμως εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή έχουν χάσει τον ύπνο τους.
Το σπίτι, που είναι και εκείνο που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, έχει εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους του, ενώ και οι ένοικοι των γειτονικών σπιτιών ανησυχούν.
Μπουρνούς: Βυθίζονται κι άλλα σπίτια στον Νέο Βουτζά
«Ήταν μέσα οι άνθρωποι. Στην αρχή καθίζηση ήταν μικρή και τρόμαξαν. Σε δύο μέρες έπεσε στους 20 πόντους. Οι επόμενες βροχές το πήγαν πιο κάτω, τα χιόνια ακόμα πιο κάτω», δήλωσε χθες, Σάββατο, στο MEGA ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Το συγκεκριμένο σπίτι όπως και τα γειτονικά, είναι χτισμένο πάνω στο ρέμα του Νταού. Το 1968 τεμαχίστηκε σε οικόπεδα.
«Εγώ δε θα το έπαιρνα αλλά οι άνθρωποι αγόρασαν οικόπεδο εντός σχεδίου. Υπεύθυνη είναι η κεντρική πολιτεία. Το αγόρασαν σε φθηνότερη τιμή αλλά η φύση εκδικείται», λέει ο δήμαρχος.
Το σπίτι που έχει βυθιστεί παρασέρνει και τα γειτονικά σε αυτό, το διπλανό βυθίζεται και κινδυνεύουν και άλλα. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου να εγκαταλείψουν τα σπίτια, όμως παραμένουν σε αυτά και βρίσκονται μονίμως σε κατάσταση συναγερμού.
Λέκκας: Συνδυασμός αρνητικών μορφολογικών κλίσεων
«Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδυασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων, ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια» εξηγεί ο καθηγητής Διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα επιδεινωθεί, ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.
Αύριο, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή.