CNN

Μαρκέλλα Ψυμάρνου: Η πανδημία δρα ως επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία

Η Μαρκέλλα Ψυμάρνου είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της Vidavo A.E., η πρώτη εταιρία ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα. Η ίδια δραστηριοποιείται στον χώρο της ψηφιακής υγείας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, με έμφαση στην εμπορευματοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

«Η VIDAVO δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια στο χώρο της ψηφιακής υγείας, διασυνδέοντας ασθενείς με τον ιατρό τους ή απομακρυσμένες μονάδες υγείας με ένα κεντρικό νοσοκομείο. Η πολυεπίπεδη και πιστοποιημένη πλατφόρμα διασυνδεδεμένης υγείας Vida24© καθιστά την υγεία προσβάσιμη για όλους, πάντα και παντού χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς» δηλώνει η κυρία Ψυμάρνου στο CNN Greece και εξηγεί: «Αποτελεί μία δοκιμασμένη λύση σε ποικίλα επιχειρησιακά και οργανωσιακά περιβάλλοντα, με δημοσιευμένα αποτελέσματα βελτίωσης δεικτών υγείας, εξοικονόµησης πόρων και παροχής βελτιωµένων υπηρεσιών υγείας από απόσταση. Μερικά από τα µακροβιότερα και πιο γνωστά έργα αποµακρυσµένης φροντίδας υγείας στη χώρα µας έχουν υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας, περιλαμβανομένων Προγραµµάτων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας σε Δήµους και Περιφέρειες».

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο αυτού του είδους τις υπηρεσίες και η ψηφιακή υγεία έγινε πρωταγωνιστικός τομέας, στις νέες συνθήκες. «Η πανδημία καθιστά επιτακτική, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων μέσω της παροχής εξατομικευμένων υπηρεσιών υγείας και δρα ως επιταχυντής για την υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων όπως το Vida24©. Γι’ αυτό άλλωστε και διακρίθηκε ως «Δράση Άμεσης Εφαρμογής Ώριμων Ψηφιακών Λύσεων» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως μία Πρωτοβουλία Ψηφιακής Καινοτομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού με στόχο την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δηλώνει η κυρία Ψυμάρνου.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί δομικές αλλαγές - Η πανδημία δρα ως επιταχυντής

Η τηλεϊατρική εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και στη χώρα μας, όμως η πλατφόρμα του Vida24© δίνει άμεσες λύσεις στις καθημερινές ανάγκες των ασθενών: «Ήδη από το 2005 με υλοποίηση υπηρεσιών ψηφιακής υγείας σε όλη τη χώρα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε πιλοτικά μεγάλης κλίμακας, η τηλεϊατρική του Vida24© έρχεται να δώσει λύσεις σε καθημερινές ανάγκες των ασθενών και του επιστημονικού προσωπικού. Οι ευάλωτοι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ασφαλείς και προστατευμένοι κατ’ οίκον, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, ενώ το επιβαρυμένο ιατρικό προσωπικό ανακουφίζεται, παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, επιτυγχάνοντας την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση πόρων που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει. Δίνοντας πρακτικές λύσεις, με τρόπο εύκολο και απλό σε καθημερινά προβλήματα, οι πρωτοβουλίες μας αγκαλιάζονται από ασθενείς και ιατρούς».

Εν τούτοις, το ζητούμενο είναι ο άμεσος ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας και αυτό απαιτεί αλλαγή εις βάθος: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του χώρου της υγείας απαιτεί δομικές αλλαγές σε επιχειρησιακές διαδικασίες και εγκατεστημένες νοοτροπίες. Η πανδημία δρα ως επιταχυντής ψηφιακής αλλαγής και πολλαπλασιαστής των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων. Οι λύσεις μας καλλιεργούν και ενισχύουν ψηφιακές δεξιότητες και αποτελούν επένδυση για το σύστημα υγείας με μακρόπνοο χαρακτήρα και πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία», δηλώνει η κυρία Ψυμάρνου.

«Αισιοδοξώ ότι παρά την πανδημία, είμαστε πιο κοντά μεταξύ μας»

Η πορεία της Vidavo και της Μαρκέλλας Ψυμάρνου προσωπικά, δεν ήρθε χωρίς δυσκολίες. «Η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου για την τηλεϊατρική αποτελεί μια διαχρονική πρόκληση στην εφαρμογή υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, όπως και η σχετικά ελλιπής ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας», αποκαλύπτει η ίδια, ενώ παραμένει αισιόδοξη, παρά τις αντίξοες συνθήκες του παρόντος. «Η πανδημία έχει δημιουργήσει μία νέα τάξη πραγμάτων, μας έδωσε το χρόνο να σκεφτούμε και να επαναξιολογήσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητες μας και να εκτιμήσουμε εκ νέου τις μικρές δεδομένες χαρές που πρόσφατα κι απότομα στερηθήκαμε. Αισιοδοξώ ότι παρά τη φυσική απόσταση που ακόμα τηρούμε, είμαστε πιο κοντά μεταξύ μας, με ενσυναίσθηση κι έμπρακτο ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο. Θα είμαστε καλύτεροι κι ευελπιστώ ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

«Μόνη πας γρήγορα, μακριά πας με παρέα»

Η Μαρκέλλα Ψυμάρνου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη: «Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη, την οποία και αγαπώ πολύ γιατί παραμένει φιλική και ανθρώπινη και προσφέρει κλεφτές ματιές θάλασσας όπου και να βρεθεί κανείς. Ανυπομονώ να τη δω να εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων, γεγονός που με βοήθησε πολύ σε αυτό που κάνω σήμερα, αν και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει κανείς στο επιχειρείν στην Ελλάδα δεν περιγράφονται σε κανένα βιβλίο», αναφέρει όταν μιλάει για τον εαυτό της και υπερήφανα δηλώνει «μαμά δύο υπέροχων κοριτσιών»!

Η πορεία της στον επιχειρηματικό κόσμο, της έδειξε πολλά πράγματα για τις γυναίκες και τις ικανότητές τους: «Οι γυναίκες έχουμε σήμερα πολλαπλές και απαιτητικές ιδιότητες και καταβάλλουμε υπερπροσπάθεια σε κάθε πτυχή προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής. Βρίσκοντας την ισορροπία μεταξύ πολυδιάστατων ρόλων αλλά και χρόνο για αυτό-φροντίδα είναι το κλειδί για να νιώθει μια γυναίκα πλήρης και εν τέλει πετυχημένη σε ότι επιλέξει να κάνει. Το εύχομαι και για τα κορίτσια μου» και ως συμβουλή, για το τέλος, προς κάθε γυναίκα που θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της, μάς λέει: «Να βρίσκει νόημα σε αυτό που κάνει, ώστε η κινητήριος δύναμη να παραμένει πιο ισχυρή από τις δυσκολίες που θα είναι πολλές… Να μη φοβάται να μοιράσει αρμοδιότητες και να εμπιστεύεται την ομάδα της, μόνη πας μεν γρήγορα, αλλά μακριά πας με παρέα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης