CNN

Έλενα Μπάρλα: Η επιχειρηματικότητα απαιτεί πηγαίο πάθος, δεν είναι για όλους

Η Έλενα Μπάρλα είναι η ιδρύτρια της Among Doctors, μίας διεθνούς πλατφόρμας δικτύωσης και συνεργασίας για γιατρούς και φορείς Υγείας, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εννέα κορυφαία κοινωνικά δίκτυα για γιατρούς παγκοσμίως και η οποία αυτή τη στιγμή μετρά περίπου 30,000 πιστοποιημένους γιατρούς από περισσότερες από 40 ιατρικές ειδικότητες και περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως από την Ευρώπη, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ.

Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε και εργάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ζει τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Αθηνών (Saint-Joseph), είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και κατέχει MBA στα διεθνή οικονομικά και διοίκηση από το SDA Bocconi, στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Απέκτησε πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε διευθυντικό επίπεδο, πάνω σε Mergers & Acquisitions (Μ&Α), Corporate Strategy, Change Management και Digital Transformation, εργαζόμενη σε μεγάλες εισηγμένες πολυεθνικές εταιρείες, όπως την Procter & Gamble στην Αγγλία, την Elsevier (Health Division) στην Ιταλία και την Ericsson στην Ελλάδα, καθώς και σε startup/επιχειρηματικό επίπεδο στην Ελλάδα/Ευρώπη.

Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Production Planning & Control (εκδ. Τaylor & Francis) paper που αφορά στην μεθοδολογία και εφαρμογή βελτιστοποίησης των παραγωγικών συστημάτων. Έχει δώσει πολλές παρουσιάσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες σχετικά από την επιχειρηματικότητα και μιλά τρεις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά).

Ο τομέας της ψηφιακής υγείας και της τεχνολογικής καινοτομίας ήταν ανέκαθεν το πάθος της, γιαυτό και το 2015 αποφάσισε να ιδρύσει την Among Doctors.

Όπως δηλώνει η κυρία Μπάρλα στο CNN Greece, η πανδημία ανέδειξε μια σειρά από ανάγκες που η Among Doctors με τη δράση της, προσπαθεί να ικανοποιήσει: «Εν μέσω της πανδημίας, έγινε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε όλους μας, η συναισθηματική, ηθική και επαγγελματική ευθύνη που βαραίνει τους γιατρούς καθημερινά. Οι δυσκολίες πολλές, οι ιατρικές πληροφορίες άπειρες, η απομόνωση (άλλοτε γεωγραφική, άλλοτε λειτουργική) μεγάλη. Οι γιατροί πάντοτε και πόσο μάλλον τώρα, χρειάζονται ένα δίκτυο υποστήριξης από ομοίους τους, που αντιλαμβάνονται πλήρως τις προκλήσεις τους και που μπορούν να τους βοηθήσουν με πρακτικό τρόπο στην δουλειά τους. Προκύπτει λοιπόν ξεκάθαρα ότι η ιατρική είναι και πρέπει να είναι ομαδική προσπάθεια και η συνεργασία μεταξύ των γιατρών, ζωτικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε και λανσάραμε το 2015 το Among Doctors».

Πρόκειται στην ουσία για μία cloud-based SaaS πλατφόρμα, της οποίας κύριος στόχος είναι η ενδυνάμωση και ουσιαστική υποστήριξη των γιατρών, αλλά και των φορέων Υγείας, ως προς την βελτίωση της φροντίδας του ασθενούς και της Υγείας γενικότερα, όπως μας εξηγεί η Έλενα Μπάρλα. «Ειδικότερα για τον Covid19, μέσω της πλατφόρμας στοχεύουμε στην επιτάγχυνση της λήψης αποφάσεων και αναγνώρισης ζητημάτων που απαιτούν ανταπόκριση σε συστημικό επίπεδο, καθώς και στην υποστήριξη τοπικών και εθνικών στρατηγικών για την διάχυση λύσεων ως προς την άμεση και καλύτερη προετοιμασία μας για την καταπολέμιση της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά, μέσω των λύσεών μας, Among Doctors Network & Among Doctors Groups, οι γιατροί στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, έχουν την δυνατότητα:

  1. Nα ανταλλάξουν σε πραγματικό χρόνο, evidence-based knowledge και πληροφορίες σχετικά με τον covid-19 με άλλους συναδέλφους τους, που έχουν πιστοποιηθεί πριν την πρόσβασή τους στην πλατφόρμα μας
  2. Να προσφέρουν ή να ζητήσουν μια δεύτερη συναδελφική γνώμη, για την πιθανή θεραπεία ή πορεία του ασθενούς
  3. Να ανταλλάξουν εμπειρίες, ερευνητικά πορίσματα και γνώμες μέσα σε ιατρικές κοινότητες
  4. Να συντονίσουν το έργο τους και να παρακολουθούν έρευνες και θεραπείες σε περιπτώσεις ασθενών, είτε σε επίπεδο κλινικής, για παράδειγμα, αλλά είτε και σε επίπεδο ειδικότητας ή ξεχωριστής ομάδας εργασίας.

Επιπλέον, μέσω των λύσεων Among Doctors Jobs & Αmong Doctors Events, είμαστε σε θέση να στηρίξουμε νοσοκομεία και φορείς υγείας στην επικοινωνία αναγκαίων και επειγόντων θέσεων εργασίας σχετικές με τον covid, σε μια πιστοποιημένη ιατρική κοινότητα, καθώς και στην επικοινωνία εκπαιδευτικών ευκαιριών (online & traditional), που αφορούν στην πανδημία ή/και σε στοχευμένα πεδία ιατρικού ενδιαφέροντος, αντίστοιχα».

Ομάδα με ικανά στελέχη - Επιχειρηματικό μοντέλο κόντρα στην καθιερωμένη αγορά

Οι δυσκολίες στον δρόμο ανάπτυξης μίας εταιρείας είναι αναμφίβολα υπαρκτές. Η Έλενα Μπάρλα και η Among Doctors έδωσαν πολύ μεγάλη σπουδαιότητα, αρχικά, στη στελέχωση της εταιρείας, ώστε να σχηματιστεί τελικά μια διεθνής ομάδα κορυφαίων επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας, της τεχνολογίας και του business. «Χρειαζόμασταν ταλέντα ικανά να σηκώσουν στους ώμους τους ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο έργο σαν κι αυτό ήταν η κυριότερη δυσκολία μας», τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Μπάρλα.

«Στην συνέχεια, και αφού επιτύχαμε το validation της ιδέας μας στην πράξη, το δυσκολότερο σημείο ήταν να εισάγουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα ερχόταν κόντρα στην καθιερωμένη αγορά, η οποία συντηρείται ανέκαθεν από τις φαρμακευτικές εταιρείες και που επιτρέπει στο πιο σημαντικό και πολύτιμο μέρος της πλατφόρμας μας, τους ίδιους τους γιατρούς μας, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις μέσα σε ένα αμερόληπτο και ελεύθερο περιβάλλον. Επιλέξαμε με λίγα λόγια, τον αυτονόητο για εμάς, αλλά συγχρόνως δύσκολο δρόμο, του να δημιουργήσουμε μια αντικειμενική και unbiased ιατρική κοινότητα, χωρίς εμπορική εξάρτηση από τον χώρο του φαρμάκου», συνεχίζει.

Η ανταπόκριση των ίδιων των γιατρών βεβαιώνει πως η Among Doctors βαδίζει σωστά: «Είμαστε Live από το 2015. Μέχρι στιγμής έχουμε εγγεγραμμένους κοντά στους 30,000 πιστοποιημένους γιατρούς (από τους οποίους το 35% είναι Έλληνες), από 40+ ιατρικές ειδικότητες και 100+ χώρες (κυρίως από Ευρώπη, Λατινική & Βόρεια Αμερική). Η Among Doctors είναι endorsed από το 2016 από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Συλλόγο, καθώς και άλλους ιατρικούς συλλόγους διεθνώς. Eπίσης έχουμε την τιμή να υποστηριζόμαστε από την Microsoft (Microsoft Innovation Center Greece) από το 2015 και έχουμε λάβει διεθνείς διακρίσεις σε σημαντικούς startup διαγωνισμούς (Webit, Pioneers etc). Η πλατφόρμα μας συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα 9 κορυφαία κοινωνικά δίκτυα για γιατρούς παγκοσμίως. Πρόσφατα, η Among Doctors διακρίθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #GreeceVsVirus, στις 15 καλύτερες δράσεις Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον Covid19, μέσα από 140 συνολικά προτάσεις. H πρωτοβουλία συντονίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχος της η ανάδειξη και η ταχεία υλοποίηση ώριμων ψηφιακών λύσεων που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρει περήφανη για το έργο της ομάδας της η Έλενα Μπάρλα.

Αξιόπιστη, αμερόληπτη και ασφαλής κοινότητα ανταλλαγής πληροφοριών, εν μέσω πανδημίας

Η Among Doctors, με το ξέσπασμα της πανδημίας, ανέλαβε, εκ της φύσεώς της, το πολύ δύσκολο έργο της ανταλλαγής πληροφοριών μπροστά στο άγνωστο που κυρίευσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. «Είναι στην φύση του ανθρώπου να επιζητά την άλλη άποψη όταν βρίσκεται μπροστά στο άγνωστο ή στο δύσκολο. Όπως πάντοτε, έτσι και τώρα, η ιατρική εξελίσσεται και βελτιώνεται χάρη στην άμεση συνεργασία και την αναταλλαγή εμπεριστατωμένων γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των επαγγελματιών της υγείας. Με την έξαρση του κορονοϊού, οι επαγγελματίες υγείας έστρεψαν την προσοχή τους προς αναζήτηση απαντήσεων σε μέσα πληροφορίας, επικοινωνίας και συνεργασίας. Απαντήσεις που άλλες βρίκονται ακόμη σε στάδιο διερεύνησης και άλλες σε στάδιο διάχυσης της πληροφορίας- ανάμεσα στους γιατρούς πρώτα και στον γενικότερο πληθυσμό έπειτα. Τα μέσα επικοινωνίας και η τεχνολογία γενικότερα, συντέλεσαν καταλυτικά στην ταχεία διάχυση της πληροφορίας, άλλοτε έγκυρης και άλλοτε μη (δυστυχώς). Η ύπαρξη μιας αξιόπιστης, αμερόληπτης και ασφαλούς κοινότητας πιστοποιημένων και μόνο γιατρών, που συμβάλλει σε αυτό το έργο και γίνεται αρωγός στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, αποτελεί για εμάς ίσως τη σημαντικότερη επιβεβαίωση και επιβράβευση της ύπαρξης της πλατφόρμας μας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως όσο θωρακίζουμε τέτοιου είδους μέσα και εργαλεία, τόσο πιο προετοιμασμένοι και αποτελεσματικοί θα είμαστε και στις επόμενες φάσεις της πανδημίας αυτής, αλλά και άλλων που αναπόφευκτα και νομοτελειακά θα προκύψουν στο μέλλον», δηλώνει η ιδρύτρια της πλατφόρμας στο CNN Greece.

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους – Απαιτεί πάθος

Η Έλενα Μπάρλα δεν είναι από τις γυναίκες που πιστεύουν πως αρκεί να θέλεις κάτι για να το πετύχεις. Όπως λέει χαρακτηριστικά, μπορεί «απέξω» να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι και τονίζει πολύ εμφατικά πως «αυτό είναι κανόνας ανεξαρτήτου φύλου».

«Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους. Απαιτεί τόλμη, πολλές θυσίες, σκληρή δουλειά, αντοχή στην συνεχή απόρριψη, πίστη στο όραμα και σφαιρικές ικανότητες που με βεβαιότητα χρειάζονται διαρκή βελτίωση. Και πάλι μπορεί να μην είναι αρκετά. Η μοναδική κινητήριος δύναμη είναι το πάθος, η σχεδόν εμμονή, για αυτό που αναπτύσσεις. Εάν σου τελειώσει ή εάν δεν το είχες ποτέ (και ξεκίνησες την προσπάθεια για λάθος λόγους), αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες παραείναι πολλά για να τα φέρεις εις πέρας βάζοντας μισή ψυχή στο εγχείρημά σου», λέει μιλώντας μετά λόγου γνώσεως και ξεκαθαρίζει, απαντώντας στην ερώτησή μας πως «αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή που θα ‘θελα να δώσω. Όσον αφορά συγκεκριμένα στις γυναίκες ‘wantepreneurs’, η συμβουλή μου είναι ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, και γρήγορα, πως το φύλο μας δεν αποτελεί ούτε εμπόδιο (αλλά ούτε και εισιτήριο) για την επιτυχία. Σαφώς, υπάρχει bias, στερεοτυπική συμπεριφορά και άνιση αντιμετώπιση πολλές φορές (όπως δυστυχώς σε όλα τα επαγγέλματα), όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί αυτό δικαιολογία για παραίτηση ή για ημιτελή προσπάθεια. Ο αγώνας ενός/μιας επιχειρηματία κρίνεται εν τέλει στην αντοχή, την προσήλωση στον στόχο και την ευρηματικότητα και όχι στην αποδοχή μιας κατάστασης ή μιας πρόκλησης ως αναλλοίωτη συνθήκη».

Η ίδια εξάλλου δεν πιστεύει πως υφίσταται σήμερα διαχωρισμός ως προς την επιτυχία, μεταξύ αντρών και γυναικών: «Δεν συμφωνώ με τον διαχωρισμό. Η επιτυχία δεν θα πρέπει να διαχωρίζεται σε γυναικεία και αντρική και είναι λάθος πιστεύω να συντηρούμε αυτή την άποψη. Επιτυχία είναι προσωπικά, η συνειδητοποίηση της αξίας σου ως μέλος του κοινωνικού συνόλου και η καθοριστική συμβολή σου στην βελτίωσή του. Αυτό είμαστε σε θέση να το επιτύχουμε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου - με μεθοδική εργασία, ομαδική διάθεση, ανάπτυξη των ικανοτήτων μας και ισχυρή θέληση».

«Ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικό ον, θα ευδοκιμήσουμε στη νέα κατάσταση»

Η Έλενα Μπάρλα δεν τρομάζει από τις αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη ζωή μας, αν και βεβαίως αναγνωρίζει πως σε πολλές περιπτώσεις αυτές είναι δραματικές. Εν τούτοις, πιστεύει στον άνθρωπο και στην ικανότητά του να βρίσκει κάθε φορά έναν νέο δρόμο, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια: «Η πανδημία επέφερε δραματικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Πολλοί τομείς σημείωσαν μεγάλες ζημιές (π.χ τουρισμός, real estate, βαριά βιομηχανία, entertainment, συνέδρια & εκπαίδευση κ.α), ενώ άλλοι πρωτοφανή άνοδο (π.χ. τεχνολογία, ηλεκτρονικό εμπόριο, online gaming, φαρμακοβιομηχανία και τομέας υγείας). Στους τομείς με την αρνητική επίδραση, θα δούμε είτε στροφή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και συνάμα την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου λειτουργίας, είτε downsizing/Μ&Αs, είτε καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα, είτε συνδυασμούς αυτών. Αυτό θα έχει ως δεύτερο αποτέλεσμα την αλλαγή ή και μείωση πολλών θέσεων εργασίας, αλλά και την δημιουργία άλλων, πολλών καινούριων θέσεων που έχουν ως αντικείμενο την ψηφιακή κοινωνία. Σε τομείς όπως η υγεία, θα δούμε σημαντικές αλλαγές στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και σε κομμάτια του supply chain, αλλαγές στον τρόπο εργασίας (περισσότερες λύσεις τηλεργασίας & τηλειατρικής), καθώς και την καταλυτική ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης σε λύσεις για την υγεία και όχι μόνο.

»Εκ φύσεως ο άνθρωπος είναι άκρως προσαρμοστικό όν και όποια κι αν είναι η μελλοντική κατάσταση, το σίγουρο είναι ότι έχουμε την ικανότητα να προσαρμοστούμε και να ευδοκιμήσουμε μέσα σ’αυτή. Δεν με τρομάζει η νέα κατάσταση που θα επέλθει, το αντίθετο, βλέπω πολλές ευκαιρίες μέσα σ’αυτή. Το ανησυχητικό είναι να μην καταφέρουμε να διδαχτούμε και να βελτιωθούμε μέσα από αυτήν την «περιπέτεια», παραμένοντας προσκολλημένοι σε παλιά λειτουργικά μοντέλα και χωρίς την απόκτηση νέων απαραίτητων προσόντων, με αλλαγή κουλτούρας μπροστά στην νέα τεχνολογική και ψηφιακή επανάσταση που έχει ήδη ξεκινήσει», αναφέρει κλείνοντας μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης