Μαρία Ελισσαίου: Ο τομέας της υγείας προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία
Η Μαρία Ελισσαίου είναι η Head of Operations στην εταιρεία Locum's Nest, μία ψηφιακή start-up, η οποία υποστηρίζει εθνικά συστήματα υγείας, μέσω της πλατφόρμας της: Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να διαφημίζουν άμεσα κενές θέσεις εργασίας σε όλους τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες υγείας, κάτι που συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περισσότερα από 50 νοσοκομεία, καθώς η Locum's Nest μετρά πάνω από 30,000 εγγεγραμμένους επαγγελματίες υγείας.
Η ίδια κατάγεται από την Κύπρο και έχει σπουδάσει μηχανική στο πανεπιστήμιο του Cambridge, με μεταπτυχιακό στο Industrial Engineering από το Columbia University στη Νέα Υόρκη και MBA από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων INSEAD. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. «Η ενασχόλησή μου με τον τομέα της υγείας ήταν τυχαία – ο πατέρας μου είναι γιατρός και ίσως υποσυνείδητα μου μετέφερε την αγάπη του για αυτόν τον τομέα. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σαν σύμβουλος επιχειρήσεων στην Αμερικάνικη εταιρεία ZS Associates, όπου εργάστηκα με πολλές διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζομαι στη Locum’s Nest», δηλώνει η ίδια, μιλώντας στο CNN Greece.
«Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας είχαμε παρατηρήσει περίπου 35% αύξηση της ζήτησης για επαγγελματίες υγείας. Θέλοντας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσφέραμε την πλατφόρμα δωρεάν σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, βοηθώντας τα να γεμίσουν πέρα από 90% των κενών θέσεων που προέκυψαν λόγω του κορωνοϊού», επισημαίνει μιλώντας για τη ραγδαία αλλαγή στην καθημερινότητα λόγω της πανδημίας. «Ο τομέας της υγείας προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία, κάτι που έγινε ακόμα πιο αισθητό λόγω της πανδημίας. Γίνονται όλο και περισσότερες επενδύσεις, τόσο από κυβερνήσεις, όσο και από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και σε μορφή start-ups. Οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής είναι χωρίς αμφιβολία οι ήρωες της πανδημίας – υπάρχει όμως μια τεράστια βιομηχανία πίσω τους να τους στηρίζει και να κάνει τη ζωή τους αλλά και των ασθενών, ευκολότερη. Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος σε αυτό τον αγώνα», προσθέτει.
«Πολλά νοσοκομεία μάς προσέγγισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας»
Φυσικά, η αύξηση της ζήτησης δεν ήρθε χωρίς δυσκολίες για τη Locum's Nest, που χρειάστηκε να ξεπεραστούν μέσω της σκληρής δουλειάς: «Για την εγκατάσταση της πλατφόρμας, είχαμε συνηθίσει να βρισκόμαστε στο νοσοκομείο, να περνάμε χρόνο με το προσωπικό, να τους δείχνουμε τη σωστή χρήση της πλατφόρμας για να καταλαβαίνουμε τον τρόπο που εργάζονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Λόγω της πανδημίας και των περιορισμών, χρειάστηκε να προσαρμόσουμε τον τρόπο εγκατάστασης της πλατφόρμας, να ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση γρήγορα και διαδικτυακά, αλλά ταυτόχρονα να χτίσουμε τις προσωπικές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με όλα τα νοσοκομεία μας και το προσωπικό τους, εξ αποστάσεως. Αυτό ήταν κάτι δύσκολο, στο οποίο όμως προσαρμοστήκαμε γρήγορα και καταφέραμε να εγκαταστήσουμε την πλατφόρμα με επιτυχία σε περισσότερα από πέντε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δηλώνει με υπερηφάνεια για το έργο της ομάδας της.
«Η πανδημία επισήμανε στον κόσμο την ανάγκη για ασφαλή επίπεδα ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούν τα νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν σε αναπάντεχη αύξηση της ζήτησης για περίθαλψη υγείας. Πολλά νοσοκομεία μάς προσέγγισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να τους βοηθήσουμε να διαφημίσουν τις κενές θέσεις εργασίας που προέκυψαν λόγω του κορωνοϊού», αναφέρει η Μαρία Ελισσαίου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της το τελευταίο διάστημα.
«Η πανδημία έδειξε τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων»
Εκ της θέσεώς της σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα για την καλή λειτουργία του βρετανικού συστήματος υγείας, η κυρία Ελισσαίου είναι σε θέση να διαβλέπει πως η πανδημία και οι επιπτώσεις της δεν θα εξαλειφθούν σύντομα από τις ζωές μας: «Οι επιπτώσεις δυστυχώς θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμα. Ακόμα και όταν περάσει η «δεύτερη φάση» της πανδημίας, την οποία τώρα διανύουμε, ακόμα και όταν ο ιός εξαλειφθεί, από όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως θα ζητηθούν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές που θα προκύψουν από καθυστερημένες διαγνώσεις ή επεμβάσεις που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Τα νοσοκομεία και εθνικά συστήματα υγείας θα πρέπει να αγκαλιάσουν ψηφιακές και καινοτόμες λύσεις οι οποίες θα τους βοηθήσουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσουν το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, των οποίων η δουλεία θα συνεχίσει να είναι πολύ δύσκολη».
Σε κάθε περίπτωση είναι αισιόδοξη πως η ανθρωπότητα θα βγει «βελτιωμένη» από αυτή την «περιπέτεια»: «Η πανδημία μας έδειξε τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, πόσο σημαντικό είναι να είμαστε κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και να είμαστε υγιείς, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά» λέει και συμβουλεύει κάθε γυναίκα που ονειρεύεται να γίνει επιχειρηματίας σε οποιονδήποτε τομέα να παλέψει γι’ αυτό: «Να το κάνει πραγματικότητα! Να μη σταματάει να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Η αυτοπεποίθηση και η εμπιστοσύνη στον εαυτό της, είναι για κάθε γυναίκα σημαντικότατο προτέρημα. Οι γυναίκες πολλές φορές τείνουν να υποβιβάζουν τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους σε σχέση με τους άντρες και αυτό πολλές φορές μας κρατάει πίσω».
Για το τέλος, αφήνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, πως ίσως, αυτή η πανδημία και οι αλλαγές της σε εργασιακό επίπεδο να είναι μία αφορμή για να επιστρέψουν στην Ελλάδα νέοι που την εγκατέλειψαν για να βρουν εργασία και να ζήσουν στο εξωτερικό: «Έφυγα από την Κύπρο για σπουδές και από τότε δεν έχω επιστρέψει. Αγαπάω πολύ την Κύπρο και την Ελλάδα την οποία επισκέπτομαι συχνά, και θα ζούσα σίγουρα στις 2 χώρες. Το μοντέλο εργασίας εξ-αποστάσεως, το οποίο «χάρη» στον κορωνοϊό πολλές εταιρείες έχουν αγκαλιάσει, θα επιτρέψει σε πολλούς επαγγελματίες, όπου και αν εργάζονται, να ζήσουν σε μια τόσο όμορφη χώρα όπως η Ελλάδα».