Τι αλλαγές έχει φέρει το νέο μοντέλο εργασίας εξ αποστάσεως
Το 2020 είναι το έτος του κορωνοϊού, αλλά ταυτόχρονα είναι και η χρονιά που η εργασία εξ αποστάσεως αποτελεί μία από τις βασικές νόρμες στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και στην Ελλάδα. Επιπλέον όμως, είναι και η χρονιά που είχαμε επιτάχυνση του βαθμού αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών από τους πολίτες, αλλά κυρίως τις επιχειρήσεις, οι οποίες κλήθηκαν να αλλάξουν άρδην τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, πωλούν, επικοινωνούν και συνεργάζονται.
Ένα σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχύει ιδίως στη χώρα μας, είναι το ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν η αιτία για την εμφάνιση νέων ψηφιακών προϊόντων, εφαρμογών ή λύσεων, αλλά η αφορμή για να αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε.
Ενδεχομένως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας λύσης που ήδη υπήρχε αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει εξελιχθεί σε βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, δεν είναι άλλο από τις εφαρμογές τηλεδιασκέψεων. Εφαρμογές όπως το Microsoft Teams, το Cisco Webex, το Zoom, το Google Meet και πολλές ακόμη που μάθαμε να χρησιμοποιούμε εκτενώς τους τελευταίους μήνες, υπήρχαν ήδη, απλά δεν τις χρησιμοποιούσαμε εκτενώς. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν προχώρησε σε κάποια ριζική αλλαγή τους τελευταίους μήνες, με εξαίρεση ίσως ότι όλες πρόσθεσαν τη δυνατότητα για virtual backgrounds.
Μία άλλη αλλαγή ήταν η «επιστροφή» της χρήσης υπολογιστή μέσα στο σπίτι. Ξαφνικά, ο φορητός ή ο επιτραπέζιος υπολογιστής δεν αποτελούν απλώς συσκευές που χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά στο γραφείο και όταν φεύγουμε από αυτό κάνουμε τα πάντα από το smartphone. Πλέον συνιστούν σημαντικά εργαλεία εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε.
Στην Ελλάδα, πολλές επιχειρήσεις έμαθαν τις δυνατότητες που έχουν τα collaboration tools, όπως αυτά που περιλαμβάνει το Microsoft 365 ή όπως είναι το Slack και γενικότερα, είδαν ότι μπορούν πολύ εύκολα να ανταλλάσσουν πληροφορίες, δεδομένα, αρχεία και απόψεις και γενικότερα να συνεργάζονται μεταξύ τους ομάδες από στελέχη, από οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Η έννοια της συνεργασίας μεταξύ των μελών μίας ομάδας απέκτησε έτσι ένα διαφορετικό νόημα.
Τέλος, μία ακόμη τεχνολογική πλατφόρμα που υπήρχε μεν αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 άρχισε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ήταν το αποκαλούμενο cloud computing. Η δυνατότητα να μπορεί μία επιχείρηση να αποθηκεύει δεδομένα στο Διαδίκτυο αλλά και να «τρέχει» τις εφαρμογές της μέσω Internet, αξιοποιώντας τις cloud υποδομές, αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική, όταν οι επιχειρήσεις κλήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ημέρες να αλλάξουν το μοντέλο εργασίας τους και οι εργαζόμενοί τους να μπουν σε λογική εργασίας από το σπίτι. Όσες επιχειρήσεις αξιοποιούσαν ήδη το cloud, είδαν τη μετάβαση να γίνεται πολύ πιο γρήγορα και αυτό αποδείχτηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα.