Τα οφέλη από το μοντέλο της τηλεργασίας και τα επόμενα βήματα
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε αλλαγές στην καθημερινότητά μας, τις οποίες ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν πριν ακόμη και από μερικούς μήνες. Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν τόσο μεγάλη που άπαντες οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι είδαμε εξελίξεις, οι οποίες αναμένονταν έπειτα από τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια.
Μία από τις αλλαγές για τις οποίες έγιναν οι περισσότερες συζητήσεις ήταν η εργασία από το σπίτι, η γνωστή μας πλέον τηλεργασία ή εργασία εξ αποστάσεως. Η «καραντίνα» ήταν ο λόγος που ξαφνικά ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός εργαζομένων -σε όλα τα επίπεδα- χρειάστηκε να εργάζεται από το σπίτι του, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο εργασίας για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο. Η προσαρμογή θα έλεγε κανείς ότι έγινε αρκετά γρήγορα, αφού πολλές επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν ότι το μοντέλο της τηλεργασίας και γενικότερα της εργασίας εξ αποστάσεως έχει πολλά πλεονεκτήματα και πλέον, υπάρχει έντονη η συζήτηση για περαιτέρω χρήση του, ακόμη και όταν υπάρξει επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα.
Το μοντέλο της τηλεργασίας και γενικότερα της εργασίας εξ αποστάσεως δεν είναι κάτι καινούριο. Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως οργανισμοί με παρουσία σε πολλαπλά σημεία του πλανήτη, το χρησιμοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πολυεθνικές που -ούτως ή άλλως- έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς τους να μην πηγαίνουν ποτέ στο γραφείο, εκτός και αν αυτό ήταν απαραίτητο λόγω κάποιας σύσκεψης, για παράδειγμα. Όπως, επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών που εργάζονταν είτε από το σπίτι τους, είτε από οπουδήποτε και αν βρίσκονταν γιατί πολύ απλά μπορούσαν να το κάνουν. Και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα κορυφαία στελέχη ήταν διασκορπισμένα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και ήταν σε καθημερινή επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων, emails και άλλων εργαλείων συνεργασίας (collaboration tools).
Πρακτικά, τα εργαλεία ήδη υπήρχαν, απλώς ο Covid-19 και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ώθησαν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να τα αξιοποιήσουν πιο σωστά.
Όσον αφορά στα οφέλη, ένα από τα πλέον βασικά είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που έχει πλέον ο εργαζόμενος να δημιουργήσει το καθημερινό πρόγραμμά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να έχει μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής του ζωής. Ένα δεύτερο όφελος είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, κάτι που έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις ακόμη και για την επιχείρηση που μπορεί να μειώσει τις σχετικές δαπάνες. Σημειωτέον πως οι δαπάνες για μετακινήσεις, είτε μέσα στην ίδια πόλη ή σε άλλη, είτε σε άλλη χώρα αποτελούν σημαντικό κομμάτι των λειτουργικών εξόδων μίας επιχείρησης.
Για την ίδια την επιχείρηση, υπάρχουν οφέλη πέραν του ότι ο εργαζόμενος μπορεί να έχει μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής του, κάτι που σημαίνει -σε πολλές περιπτώσεις- και αύξηση της παραγωγικότητας. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων είναι ένα από αυτά, καθώς το κόστος για τα γραφεία και τη συντήρηση αυτών είναι πλέον μικρότερο. Χρειάζονται, βέβαια, επενδύσεις σε εξοπλισμό και πληροφοριακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αλλά η απόσβεση γίνεται πάρα πολύ γρήγορα.
Επιπλέον, η παραγωγικότητα μπορεί να αυξηθεί, το ίδιο και η ευελιξία των ομάδων και γενικότερο το συγκεκριμένο μοντέλο βοηθά σημαντικά ώστε μία επιχείρηση να λειτουργεί αρκετά καλύτερα. Επιπλέον, γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, βοηθώντας περαιτέρω τον απαραίτητο -στη σημερινή εποχή- ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι περισσότερο παραγωγικοί όταν είναι σε ένα γραφείο και όχι στο σπίτι τους ή σε κάποιο καφέ. Όπως, επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει και προσωπική επαφή μεταξύ των μελών μίας ομάδας ή ενός τμήματος σε μία επιχείρηση.
Αυτός είναι και ο λόγος που η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως όσο θα είναι απαραίτητα τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, η τηλεργασία θα αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Ιδίως τώρα που οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει το συγκεκριμένο μοντέλο και έχουν δει τα πλεονεκτήματα του. Όμως, όταν η «κανονικότητα» επιστρέψει, η τηλεργασία και το μοντέλο της εργασίας εξ αποστάσεως δεν θα μας εγκαταλείψει. Αλλά θα συνεχίσει να αξιοποιείται από τις επιχειρήσεις προκειμένου να είναι περισσότερο ευέλικτες και παραγωγικές. Απλά, θα δούμε ένα πιο υβριδικό μοντέλο που θα συνδυάζει εργασία από το γραφείο αλλά και από το σπίτι ή ακόμη και από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη βρίσκεται ο εργαζόμενος.