ΕΛΛΑΔΑ

Άρτεμις Ιγνατίου: Δεν χορογραφώ απλώς - Αναπαράγω το ύψιστο μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Άρτεμις Ιγνατίου: Δεν χορογραφώ απλώς - Αναπαράγω το ύψιστο μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Άρτεμις Ιγνατίου, Χορογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ολυμπιακής Φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 Lefteris_Partsalis

Είναι μία αιθέρια ύπαρξη που κινείται χορευτικά στον χώρο, μία γυναίκα που συνδέει τη σύγχρονη Ελλάδα με την αρχαία κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων και μία χορογράφος που εδώ και 36 χρόνια αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση και ευθύνη σε κάθε τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Είναι η Άρτεμις Ιγνατίου και για ακόμη μία χρονιά διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ολυμπιακής Φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Με μια πορεία γεμάτη συγκίνηση, ευθύνη και τέχνη, η Άρτεμις Ιγνατίου έχει αναλάβει έναν ρόλο που δεν αφορά μόνο στην παρουσίαση μιας χορογραφίας, αλλά και στην αναπαραγωγή ενός ιστορικού μηνύματος ειρήνης και ενότητας, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η ίδια μίλησε στο CNN Greece για την έμπνευση πίσω από κάθε χορογραφία, την δασκάλα της, Μαρία Χορς και την ομάδα της που είναι εξίσου σημαντική σε κάθε τελετή. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα μάς είπε:

Από μία απλή ιέρεια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ολυμπιακής Φλόγας

Η πορεία της Άρτεμις Ιγνατίου στον κόσμο των τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε το 1988, όταν ήταν μια απλή, νεαρή ιέρεια δίπλα στην πρωτοπόρο δασκάλα της, Μαρία Χορς. Σύντομα, αυτή η αρχική επαφή εξελίχθηκε σε μια πολύτιμη συνεργασία, καθώς η Άρτεμις Ιγνατίου ανέλαβε τη θέση της βοηθού και, τελικά, της υπεύθυνης για τη χορογραφία της τελετής Αφής από το 2008. «Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη», λέει, αναφερόμενη στην πρόκληση να στέκεται αντάξια απέναντι στη δασκάλα της και να συνεχίζει την παράδοση που εκείνη δημιούργησε.

Η Άρτεμις Ιγνατίου δεν βλέπει τις τελετές Αφής ως απλές καλλιτεχνικές παραστάσεις, αλλά ως μία βαθιά συναισθηματική και πολιτιστική εμπειρία. Κάθε τελετή είναι μοναδική και ανανεώνεται συνεχώς με νέες χορογραφίες και μουσικές συνθέσεις, κάτι που προσδίδει έναν «αέρα» φρεσκάδας και ανανέωσης στην ιερή διαδικασία της Ολυμπιακής Φλόγας. Η ίδια αναφέρει πως η δουλειά της αφορά και στη δημιουργία μιας ομάδας 120 εθελοντών που μοιράζονται την ίδια αφοσίωση στην Ολυμπιακή Ιδέα, έναν κοινό στόχο που υπερβαίνει τις ατομικές φιλοδοξίες.

«Κάθε τελετή Αφής φλόγας είναι μοναδική, υπάρχει καινούργια χορογραφία, και καινούργια μουσική. Πολύ συχνά αλλάζει και ο συνθέτης και κάθε 4 χρόνια αλλάζει και η Πρωθιερέα», αναφέρει.

«Το θρόισμα της ιεράς σιωπής» πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Η χορογράφος αποκαλύπτει πως η έμπνευσή της για τις φετινές τελετές ήρθε από την ίδια τη φύση. «Η ενέργεια που παίρνουμε από τη γη, το θρόισμα των φύλλων, το αίσθημα σύνδεσης με τον ήλιο και την ιερή γη, είναι όλα στοιχεία που ενσωματώνονται στην τελετή», λέει. Η ένωση αυτής της ενέργειας με την ψυχή της Πρωθιέρειας, η οποία θα ανάψει τη φλόγα, αποτελεί το κεντρικό σημείο της δημιουργίας της χορογραφίας.

Για την Άρτεμις Ιγνατίου, η σύνδεση με τη φύση και το απόλυτο «παρών» της ομάδας είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες για τη μεταφορά του κοινού στην ατμόσφαιρα της αρχαίας Ολυμπίας και αυτή ήταν και η έμπνευσή της πίσω από τις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 με τίτλο «Το θρόισμα της ιεράς σιωπής».

Η δύναμη της ομάδας και η συγκίνηση πίσω από κάθε τελετή

Αν και οι τελετές παρουσιάζονται σε εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, η ίδια η ομάδα είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα της τελετής. «Γινόμαστε οικογένεια», τονίζει η χορογράφος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια, αναφερόμενη στην ομάδα της, που αποτελείται από νέους χορευτές και παλιούς συνεργάτες. Η νέα πρωθιέρεια, Μαίρη Μηνά, η οποία υπήρξε μαθήτριά της, προσθέτει ένα ιδιαίτερο στοιχείο στην παράδοση, φέρνοντας μαζί της την ενέργεια που έχει βιώσει ως ιέρεια. Η συνεργασία με τον συνθέτη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, από την άλλη, και η ανάγκη να ενσωματωθούν νέα στοιχεία στη χορογραφία προσέφεραν νέες προκλήσεις, αλλά το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό ή καλύτερα, «μαγικό» όπως το χαρακτηρίζει.

A7408683.jpg

Όσο για τη διαδικασία της προετοιμασίας, είναι έντονη και απαιτητική. Η ίδια εξηγεί ότι η δημιουργία της τελετής ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης, με την αναζήτηση ενός «μικρού στίγματος» που θα καθοδηγήσει όλη την πρόοδο. Χρειάζονται μήνες σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης για να αποδώσει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, μάλιστα, παρουσιάζεται σε έναν φυσικό και ιστορικό χώρο όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Όπως αναφέρει μάλιστα, η αίσθηση του να χορεύει κάποιος στον ανοιχτό χώρο της Ολυμπίας, μπροστά σε χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατές, είναι κάτι μοναδικό. Παρά τις πρόβες και την προετοιμασία, η αληθινή ενέργεια αποκαλύπτεται μόνο στην τελευταία στιγμή της παράστασης. Γι’ αυτό και μάς εξομολογείται πως η τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας δεν είναι απλά ένα θέαμα, αλλά μια συνδετική ιεροτελεστία με το παρελθόν και το μέλλον. Η μεταφορά της ενέργειας της αρχαίας Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή είναι αυτό που κάνει τη χορογραφία της τόσο σημαντική, ενώ κάθε κίνηση, κάθε αναστεναγμός της ομάδας και η στιγμή που ανάβει η φλόγα, αποτελεί για την ίδια και την ομάδα της μια αναζήτηση της μεγαλύτερης δημιουργικής έκφρασης.

«Έχουμε μέσα στην ψυχή μας όλη την Ελλάδα και την προσφέρουμε στον κόσμο», αυτή είναι η σκέψη της ίδιας και φυσικά, αποτελεί την «καρδιά» των τελετών και το μήνυμα που αναβλύζει από την Ολυμπιακή Φλόγα, ενώνοντας το παρελθόν με το μέλλον σε μια αέναη κυκλική κίνηση.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2024

Συντελεστές:

• Content Director | Σοφία Μαυραντζά • Head of Multimedia & Σκηνοθέτης | Σεραφείμ Ντούσιας • Αρχισυνταξία | Ιωάννα Κατσίμπα • Head of Design | Γρηγόρης Κολλάρος • Οπερατέρ | Στάθης Κεφάλας, Nicholas Cornford, Γιώργος Αποστολόπουλος • Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης • Motion Graphics Designer | Σταύρος Σιδέρης • Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης • Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής • Project Manager | Δέσποινα Γαβριήλ