ΕΛΛΑΔΑ

Η αξία της βιωσιμότητας μέσα από το παράδειγμα του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου Πετρούπολης

Η αξία της βιωσιμότητας μέσα από το παράδειγμα του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου Πετρούπολης
Φώτης Χριστόπουλος, Υπεύθυνος του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου Πετρούπολης και Σοφία Τσιούση, Εθελόντρια στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της «Οργάνωσης Γη» Lefteris_Partsalis

Η κλιματική κρίση αποτελεί την πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα

Η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ζωής, στην παραγωγή και στην κατανάλωση δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, «πράσινες» πρωτοβουλίες όπως ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος Πετρούπολης της «Οργάνωσης Γη» δεν είναι απλώς χρήσιμες, αλλά αναδεικνύονται ως απολύτως αναγκαίες.

Ο Λαχανόκηπος αυτός είναι μία ιδέα που υπήρχε από το 2020, όμως έγινε πραγματικότητα το 2024, όταν συστάθηκε ένας σύλλογος, ο οποίος θα αυτοδιαχειριζόταν αυτόν τον χώρο που μεταμορφώθηκε από μία πλατεία -ανάμεσα σε κτήρια και πολυκατοικίας- σε έναν «πνεύμονα» πρασίνου, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος Πετρούπολης, μάλιστα, που εγκαινιάστηκε το 2024, δεν περιορίζεται στη βιώσιμη καλλιέργεια, αλλά προωθεί έναν νέο τρόπο σκέψης, ενσωματώνοντας τις αξίες της αειφορίας και της κοινωνικής ενδυνάμωσης.

Μιλώντας με τον Φώτη Χριστόπουλο, Υπεύθυνο του Κοινωνικού Βιολογικού Λαχανόκηπου Πετρούπολης, γίνεται σαφές πως πρόκειται για κάτι περισσότερο από έναν χώρο καλλιέργειας. «Ο λαχανόκηπος είναι μια πλατφόρμα αλλαγής. Μέσα από τη συμμετοχή, οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να συνδέονται με τη φύση και μεταξύ τους», όπως μάς εξηγεί. Με τη βοήθεια της ομάδας του, ο Λαχανόκηπος φιλοξενεί δράσεις που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα, από την εκμάθηση βιολογικών καλλιεργειών μέχρι την ανάπτυξη δεξιοτήτων που προωθούν τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Με τη σειρά της, η Σοφία Τσιούση, Εθελόντρια στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της «Οργάνωσης Γη», αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για ένα πιο βιώσιμο «αύριο».

Ο Φώτης Χριστόπουλος και η Σοφία Τσιούση μίλησαν στο CNN Greece για την αξία των «πράσινων» πρωτοβουλιών σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα μάς είπαν:

Το περιβάλλον στο επίκεντρο

Κάνοντας μία βόλτα στον Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο Πετρούπολης γίνεται αμέσως αντιληπτό πως αποτελεί «σημείο συνάντησης». Άνθρωποι κάθε ηλικίας κάνουν τη βόλτα τους και θαυμάζουν τα πλούσια εδέσματα που υπάρχουν σε κάθε μικρό μποστάνι, ενώ οι ιδιοκτήτες αυτών κάνουν μία στάση, προκειμένου να φροντίσουν τα καλούδια τους και να πάρουν μερικά για το σπίτι.

«Παρόλο που κάθε “οικόπεδο” δεν ξεπερνάει τα 30 τετραγωνικά μέτρα, θέλει μία καθημερινή φροντίδα. Να βγάλεις τα ζιζάνια, να το σκαλίσεις, να δεις αν κάποιο έντομο έχει προσβάλει τα φυτά. Εντωμεταξύ, πρόκειται για αυστηρά βιολογικές καλλιέργειες, οπότε δεν μπαίνουν φάρμακα και αυτό σημαίνει ότι καθημερινά, προσπαθούμε με τους τρόπους των παππούδων μας, να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αρρώστια έχουν τα φυτά μας», επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος.

Ο Λαχανόκηπος λειτουργεί και ως ένα ζωντανό εργαστήριο, φυσικά, όπου οι συμμετέχοντες – από παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι ηλικιωμένους – ανακαλύπτουν τη σημασία της διατήρησης του «πράσινου», σε μία εποχή μάλιστα, που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, η βιοποικιλότητα μειώνεται και οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται. Έτσι, πρωτοβουλίες που εκπαιδεύουν τους πολίτες για την αξία της γης και της βιώσιμης καλλιέργειας είναι κρίσιμες.

Η Σοφία Τσιούση, μοιράζεται τη δική της εμπειρία: «Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις παιδιά να φυτεύουν το πρώτο τους φυτό. Για αυτά, είναι απλώς ένα παιχνίδι, αλλά στην πραγματικότητα διδάσκονται το θεμέλιο μιας οικολογικής συνείδησης που μπορεί να τους συνοδεύει για μια ζωή», αναφέρει μέσα από τη δική της προσωπική εμπειρία, τονίζοντας πως η επαφή των παιδιών με το περιβάλλον έχει τεράστια σημασία, καθώς διαμορφώνει μια νέα γενιά που αντιλαμβάνεται την αξία της φύσης. Μέσα από δράσεις όπως η καλλιέργεια λαχανικών και η φροντίδα του εδάφους, τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν τη γη, να κατανοούν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και να διαμορφώνουν υπεύθυνες στάσεις.

Τοπικές λύσεις, παγκόσμιες προεκτάσεις

Η «Οργάνωση Γη» δίνει έμφαση στη δύναμη των τοπικών πρωτοβουλιών. «Πιστεύουμε ότι μικρές αλλαγές σε τοπικό επίπεδο μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει ο κ. Χριστόπουλος. Με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος Πετρούπολης όχι μόνο ενισχύει τη βιωσιμότητα, αλλά επίσης προσφέρει κοινωνική ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη.

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία και η αστικοποίηση αποξενώνουν τον άνθρωπο από τη φύση, ο Λαχανόκηπος αποτελεί έναν «συνδετικό κρίκο» για κάθε γειτονιά. Οι συμμετέχοντες δεν μαθαίνουν μόνο να καλλιεργούν τρόφιμα, αλλά επίσης να καλλιεργούν σχέσεις – με τη φύση, με τους γείτονές τους, με την τοπική κοινότητα.

Η δράση αυτή έχει και εκπαιδευτική διάσταση. Μέσα από συνεργασίες με σχολεία και τοπικές οργανώσεις, ο Λαχανόκηπος λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ανακύκλωση και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η εθελοντική συμμετοχή προσφέρει στους πολίτες την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες, να ενημερωθούν για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και να συμβάλουν ενεργά στη λύση τους.

Η ελπίδα ενός βιώσιμου μέλλοντος

Στη συζήτησή μας με τη Σοφία Τσιούση, η ίδια αναφέρθηκε και στον κοινωνικό αντίκτυπο του εγχειρήματος: «Οι συμμετέχοντες νιώθουν ότι κάνουν κάτι πραγματικά σημαντικό. Αυτό τους δίνει κίνητρο και αυτοπεποίθηση, ενώ ταυτόχρονα χτίζονται σχέσεις που βασίζονται στην αλληλοϋποστήριξη».

Αυτός ο Λαχανόκηπος δεν είναι απλώς ένα «πράσινο» σημείο στην Πετρούπολη, είναι ένα σύμβολο. Είναι η απόδειξη ότι οι «πράσινες» πρωτοβουλίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία προς ένα πιο βιώσιμο «αύριο». Με την ενδυνάμωση της κοινότητας, την εκπαίδευση των νέων και τη διάδοση της οικολογικής συνείδησης, το έργο αυτό δείχνει ότι η αλλαγή είναι εφικτή.

Καθώς η ανθρωπότητα αναζητά τρόπους να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, πρωτοβουλίες όπως αυτή της «Οργάνωσης Γη» δείχνουν τον δρόμο. Ο Κοινωνικός Βιολογικός Λαχανόκηπος Πετρούπολης αποτελεί «φάρο ελπίδας», αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία και η επιστροφή στη φύση μπορούν να προσφέρουν λύσεις που ωφελούν τόσο την κοινωνία όσο και τον πλανήτη. Διότι, αν η γη είναι το κοινό μας σπίτι, τότε είναι ευθύνη όλων μας να τη φροντίσουμε. Και στον Λαχανόκηπο της Πετρούπολης, αυτή η φροντίδα ξεκινά με ένα μικρό, αλλά βαθιά ουσιαστικό, «βήμα».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2024

Συντελεστές:

• Content Director | Σοφία Μαυραντζά • Head of Multimedia & Σκηνοθέτης | Σεραφείμ Ντούσιας • Αρχισυνταξία | Ιωάννα Κατσίμπα • Head of Design | Γρηγόρης Κολλάρος • Οπερατέρ | Στάθης Κεφάλας, Nicholas Cornford, Γιώργος Αποστολόπουλος • Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης • Motion Graphics Designer | Σταύρος Σιδέρης • Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης • Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής • Project Manager | Δέσποινα Γαβριήλ