Δρ. Ιωάννης Μιχαλούδης: Η viral τσάντα που έδειξε ότι τέχνη και επιστήμη είναι συγκοινωνούντα δοχεία
Ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλούδης αναζητά την ομορφιά και την αλήθεια σε καθετί με το οποίο καταπιάνεται
Τον Μάρτη του 2024 παρουσίασε με τον Οίκο Coperni μία τσάντα που είναι κατασκευασμένη από 99% αέρα και 1% γυαλί. Ο λόγος για την Airswipe Bag που έφερε τον… ουρανό στον «κόσμο» του luxury design.
Ο γνωστός εικαστικός-καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός ή αλλιώς ο «ψαχουλέυας», όπως συνήθιζε να τον φωνάζει η μητέρα του όταν ήταν παιδί, κατάφερε να ενσωματώσει προηγμένα υλικά, όπως η πυριτική αερογέλη (silica aerogel), σε έργα τέχνης, δημιουργώντας πρωτοποριακές συνθέσεις που πλέον, κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον παγκοσμίως.
Στο ερώτημα «πώς ήρθε ο ίδιος σε επαφή με το συγκεκριμένο υλικό», μάς γύρισε πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα 23 χρόνια πριν, όταν ανακάλυψε στο ΜΙΤ την πυριτική αερογέλη και έκτοτε, άρχισε να τη χρησιμοποιεί στις δημιουργίες του. Με την πάροδο του χρόνου, φυσικά, το υλικό αυτό μετατράπηκε σε βασικό συστατικό της δουλειάς του, με τον ίδιο να αναφέρει ότι: «Η επαφή μου με το υλικό αυτό ήταν για εμένα “αποκαλυπτική σκηνή”. Μόλις το είδα, κατάλαβα πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι εντελώς νέο».
Δείτε στο βίντεο όσα μάς αποκάλυψε ο Δρ. Ιωάννης Μιχαλούδης για τη σχέση της τέχνης με την επιστήμη.
Πώς προέκυψε η δημιουργία της Airswipe Bag;
Ο Δρ. Μιχαλούδης, μιλώντας για τη συνεργασία του με τον οίκο Coperni, θυμάται πως ξεκίνησε από ένα email που έλαβε από Αμερική, και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της εταιρείας Aerogel Technology. Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτει του είπε πως μόνο εκείνος μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το project και έτσι έγινε.
Φυσικά, η πρόκληση ήταν μεγάλη, καθώς δεν είχε γίνει ποτέ πριν κατασκευή τόσο μεγάλου αντικειμένου από αυτό το νανοϋλικό, όμως η επιθυμία να κάνει κάτι τόσο μεγάλο ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Μέσα σε λίγο χρόνο, λοιπόν, η συνεργασία αυτή απέδειξε ότι η έμπνευση και η τεχνολογία μπορούν να συγχωνευθούν με τρόπους που ξεπερνούν τα όρια της μόδας και της τέχνης.
Όπως ήταν επόμενο, η δημιουργία της τσάντας Airswipe κέρδισε γρήγορα παγκόσμια αναγνώριση και έγινε viral, καθώς ο κόσμος αναζητούσε κάτι νέο και συναρπαστικό. Ο Δρ. Μιχαλούδης, μάλιστα, παρατηρεί ότι η καινοτομία μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό, και αυτό διότι η αναγκαιότητα της ανανέωσης στον κόσμο της μόδας είναι αναγκαία.
«Ο κόσμος ψάχνει για εκπλήξεις. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια», επισημαίνει, τονίζοντας πως η επιτυχία της τσάντας απέδειξε ότι οι νέες τεχνολογίες και τα εξελιγμένα υλικά μπορούν να φέρουν «επανάσταση» στον κόσμο της μόδας, συνδυάζοντας την υψηλή αισθητική με την τεχνολογική καινοτομία.
Aπό το διάστημα στη μόδα: Η συνένωση τέχνης και επιστήμης
Αν και η πυριτική αερογέλη φαίνεται πολύ εύθραυστη, έχει εξαιρετικές αντοχές και αυτό, διότι πρόκειται για ένα υλικό -όπως μάς υπογραμμίζει ο Δρ. Μιχαλούδης- το οποίο μπορεί να αντέξει σε ακραίες συνθήκες, όπως είναι η λάβα ή ακόμα και να σταματήσει μια σφαίρα. Ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτήν τη μεταφορά για να εξηγήσει τη σημασία του υλικού στη δουλειά του και στη ζωή γενικότερα:
«Αυτό το υλικό μπορεί να φαίνεται πολύ ντελικάτο, αλλά μπορεί να σταματήσει μια σφαίρα. Όπως και ο καλλιτέχνης, μπορεί να φαίνεται εύθραυστος, αλλά τελικά μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας», επισημαίνει.
Ο Δρ. Μιχαλούδης δεν βλέπει την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην τέχνη ως κάτι περιορισμένο, αλλά ως έναν τομέα που θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Για εκείνον, το μέλλον της δημιουργικότητας βρίσκεται στη συνεχόμενη συνεργασία και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνολογία του διαστήματος, σε προϊόντα πολυτελείας και τέχνης.
Γι’ αυτό και το έργο του Δρ. Μιχαλούδη δείχνει πως η τέχνη μπορεί να βρει νέες διαστάσεις μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας, και το μέλλον φαίνεται να ανήκει σε αυτούς που τολμούν να συνδυάσουν την καινοτομία με τη δημιουργικότητα. Άλλωστε, ο ίδιος μάς αποκαλύπτει ότι: «Η συνεργασία με τον οίκο Coperni δεν είναι η μοναδική, θα υπάρξουν και άλλες εφαρμογές του ίδιου πολυτελούς υλικού».
Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με μία φράση τον Δρ. Ιωάννη Μιχαλούδη, θα λέγαμε πως είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη και την επιστήμη, συνδυάζοντας καινοτόμα υλικά με δημιουργική σκέψη. Διότι, μέσα από το έργο του και τη συνεργασία του με τον οίκο Coperni, αποδεικνύει ότι η τέχνη και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρχουν και έτσι, να δημιουργούν συνεχώς κάτι ακόμη πιο καινοτόμο και μοναδικό. «Το μέλλον σε αυτό είναι να συνεχίσω με αυτό. Δεν θα φύγω από αυτό, είναι η μούσα μου τόσα χρόνια», αναφέρει, δίνοντας μας μία υπόσχεση για όλα όσα θα ακολουθήσουν.
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στα Πρόσωπα 2024
Συντελεστές:
• Content Director | Σοφία Μαυραντζά • Head of Multimedia & Σκηνοθέτης | Σεραφείμ Ντούσιας • Αρχισυνταξία | Ιωάννα Κατσίμπα • Head of Design | Γρηγόρης Κολλάρος • Οπερατέρ | Στάθης Κεφάλας, Nicholas Cornford, Γιώργος Αποστολόπουλος • Μοντάζ | Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης • Motion Graphics Designer | Σταύρος Σιδέρης • Φωτογραφίες | Λευτέρης Παρτσάλης • Οργάνωση Παραγωγής | Γιώργος Χατζής • Project Manager | Δέσποινα Γαβριήλ