DEV CATEGORY

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος εθελοντικός καθαρισμός στην παραλία Αγίου Κωνσταντίνου στον Ωρωπό

Εθελοντική δράση καθαρισμού της παραλίας του Αγίου Κωνσταντίνου στον Ωρωπό από το CNN Greece και το Ίδρυμα Λασκαρίδη

Λευτέρης Παρτσάλης

Γόπες, είδη υγιεινής, πλαστικά μπουκάλια, ακόμη και… ωτοασπίδες ήταν μερικά μόνο από τα αντικείμενα που εντόπισαν στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου στον Ωρωπό στην πρώτη κοινή, εθελοντική τους δράση το CNN Greece με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

O πρώτος εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ACT FOR EARTH» του CNN Greece.

Στη δράση αυτή, μέλη του Ιδρύματος, η ομάδα του CNN Greece και κάτοικοι της περιοχής ένωσαν τις δυνάμεις τους στη «μάχη» κατά της θαλάσσιας ρύπανσης, που θέτει σε κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Χρησιμοποιώντας γάντια από ανακυκλώσιμο υλικό και ειδικούς μεγάλους σάκους, οι εθελοντές και εθελόντριες συγκέντρωσαν συλλέχθηκαν συνολικά 62 κιλά απορριμμάτων και 2.845 τεμάχια. Τα κυριότερα απορρίμματα περιλάμβαναν αποτσίγαρα (63%), μικρά πλαστικά κομμάτια (8%), είδη προσωπικής υγιεινής (5%), καλαμάκια (4%) και κομμάτια χαρτιού (4%).

Μέτρηση του βάρους των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν στον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Κωνσταντίνου στον Ωρωπό

Λευτέρης Παρτσάλης

Tα πιο κοινά και ποια τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που βρέθηκαν

Πάνω από 1.800 γόπες τσιγάρων, δεκάδες καλαμάκια, ξεχασμένες ξαπλώστρες, ωτοασπίδες, δύο… σκουριασμένα φίλτρα μεγάλων οχημάτων, σερβιέτες, δεκάδες προφυλακτικά, μωρομάντηλα και αντισηπτικά μαντηλάκια, πλαστικά μπουκάλια, καπάκια μπύρας, σόλες παπουτσιών, crocs σαμπό.

«Πού να φανταστείτε τι συμβαίνει εδώ τον Αύγουστο. Παρατάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής που δραστηριοποιείται στον καθαρισμό των ακτών και των κοινοτήτων του Ωρωπού.

Λίγο πιο μακριά από την παραλία, το πρόβλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Μικρές χωματερές με σκουπίδια σχηματιζόταν στην άκρη του δρόμου. Εντόπιζε κανείς μεγάλες σακούλες, βαλίτσες, μαξιλάρια, κάθε λογής απορριμμάτων που… «κοσμούσαν» την περιοχή.

Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Είναι όμως και μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν οι επισκέπτες και επισκέπτριες της περιοχής, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι, πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Απόρριψη των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν στον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Κωνσταντίνου στον Ωρωπό

Λευτέρης Παρτσάλης

Η συνεργασία, όμως, του CNN Greece με το Ίδρυμα Λασκαρίδη, δεν τελειώνει εδώ. Ο καθαρισμός της παραλίας αυτής αναμένεται να επαναληφθεί για δύο ακόμη φορές, προκειμένου να γίνει ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώνονται σε βάθος ενός έτους και να εξαχθούν συμπεράσματα που θα φανούν χρήσιμα για την κατανόηση του φαινομένου και του μεγέθους του προβλήματος.

Όταν οι καθαρισμοί ολοκληρωθούν, μέρος των απορριμμάτων θα χρησιμοποιηθεί από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Λιόση για τη δημιουργία έργου τέχνης, το οποίο θα προβάλλει την αξία της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Το έργο τέχνης θα παρουσιαστεί το 2025 στο Act For Earth Summit.

Μέτρηση του βάρους των σκουπιδιών που συλλέγησαν στον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Κωνσταντίνου στον Ωρωπό από το CNN Greece και το Ίδρυμα Λασκαρίδη

Lefteris_Partsalis

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της υιοθέτησης της παραλίας του Αγ. Κωνσταντίνου στον Ωρωπό, η οποία αποτελείται από μια σειρά τεσσάρων παράκτιων καθαρισμών, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη ρύπανση των ακτών και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι καθαρισμοί θα συνεχιστούν με προγραμματισμένες δράσεις το Νοέμβριο 2024, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης