DEV CATEGORY

Γιώργος Μαθιός (CEO ESA): Πώς η ESA αλλάζει τον «χάρτη» της ασφάλειας στην Ελλάδα

Γιώργος Μαθιός, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΔΣ της ESA

Η ESA Security Solutions έχει αναδειχθεί ως ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της φυσικής ασφάλειας στην Ελλάδα, συνδυάζοντας καινοτομία και αριστεία για να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις προστασίας.

Με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο ΔΣ, Γιώργο Μαθιό, η εταιρεία έχει κατορθώσει να αναπτυχθεί με έναν εντυπωσιακό ρυθμό, φτάνοντας σε σημείο να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του κλάδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με ρυθμό ανάπτυξης 20% ετησίως.

Η ESA προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από επανδρωμένες υπηρεσίες φύλαξης και συμβατικά ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, έως προηγμένες λύσεις ψηφιακής τεχνολογίας που συντονίζουν και ενσωματώνουν όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων επιχειρησιακών drones και ρομπότ. Η εταιρεία, μάλιστα, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Λήψης Σημάτων με 24ωρη παρακολούθηση, καθώς και το ESA Academy, το πρώτο και μοναδικό κέντρο δια βίου μάθησης στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μαθιός, μιλώντας στο CNN Greece, αναφέρθηκε στις καινοτομίες της εταιρείας, στις προκλήσεις στον κλάδο της ασφάλειας, καθώς και για στο πρόσφατο εγχείρημα της ESA, το ESA Home Security, το οποίο στοχεύει να φέρει την επαγγελματική ποιότητα των υπηρεσιών ασφαλείας στα ελληνικά σπίτια σε συνεργασία με την COSMOTE.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Μαθιού στο CNN Greece:

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ESA Security Solutions και τις κυριότερες υπηρεσίες που προσφέρετε στον κλάδο της ασφάλειας;

H ESA Security Solutions δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της φυσικής ασφάλειας. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας που συμπεριλαμβάνουν επανδρωμένες υπηρεσίες, συμβατικά ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας όπως κάμερες, αισθητήρες διαφόρων ειδών, συστήματα πρόσβασης, καθώς και λύσεις υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας που συντονίζουν και συνδέουν όλα τα ανωτέρω στο πεδίο, προσθέτοντας όπου εξυπηρετεί επιχειρησιακά drones και ενίοτε robots. Επίσης, η εταιρεία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Λήψης Σημάτων με 24ωρη παρακολούθηση των πελατών μας, ενώ λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό κέντρο δια βίου μάθησης στον χώρο της ιδιωτικής ασφαλείας στην Ελλάδα, το ESA Academy, όπου εκπαιδεύουμε και πιστοποιούμε προσωπικό ασφαλείας. Η ESA είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του κλάδου τα τελευταία 4 χρόνια με ένα CAGR της τάξης του 20%. Αυτή η ανάπτυξη μας έφερε πλέον στην κορυφή του κλάδου, τόσο από άποψη πωλήσεων όσο και αριθμό προσωπικού, όπου με 3.500 και πλέον εξειδικευμένους υπαλλήλους ασφαλείας, με βάση και την ICAP, είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια εταιρεία αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, ενώ είναι η πρώτη φορά που εταιρεία τέτοιας μετοχικής σύνθεσης έχει αυτήν τη θέση στον κλάδο.

Γιώργος Μαθιός, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος ΔΣ της ESA

Το πελατολόγιο της ESA είναι ευρύτατο με εταιρείες όπως: Στον τομέα της αεροπλοΐας η Fraport και ο Διεθνής Αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου απασχολούμε περίπου 1.000 εκπαιδευμένους ελεγκτές ασφαλείας. Στις κρίσιμες υποδομές και την ενέργεια η Hellenic Energy (ΕΛΠΕ), η ΔΕΗ, ο ΑΔΔΗΜΕ, η ΔΕΣΦΑ και τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Βόλου. Στον χώρο των τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ και η NOVA, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στον χώρο της βιομηχανίας ο Ελληνικός Χρυσός, ο ΤΙΤΑΝΑΣ, η Uni-Farma και τα μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η Lamda Development, τα πολυκαταστήματα ATTIKA, το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, το ΑΠΘ και το Mediterranean College, και άλλες κορυφαίες εταιρείες και οργανισμοί της χώρας. Οι πελάτες που έχουμε μας τιμούν με πολυετείς σχέσεις που στηρίζονται στις αρχές της εταιρείας μας: Την Ακεραιότητα, την Καινοτομία, την Ανθρωποκεντρικότητα και την Αριστεία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν την ESA από τις άλλες εταιρείες του κλάδου;

Καταρχάς, πρέπει να ορίσουμε τον κλάδο. Η ESA είναι μια υβριδική εταιρεία που δραστηριοποιείται με υψηλές απαιτήσεις και ηγετικό ρόλο, τόσο στον χώρο των επανδρωμένων φυλάξεων όσο και στα συστήματα ασφάλειας. Αυτά τα δύο είναι στην ουσία δυο διακριτοί, σε μεγάλο βαθμό, υπο-κλάδοι της βιομηχανίας η οποία λέγεται φυσική ασφάλεια. Αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η ικανότητά μας να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις ασφαλείας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας στρατηγικές που συνδυάζουν τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία σε μία αρμονική συνεργασία, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία με την υποστήριξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης. Για να το καταφέρουμε αυτό, αντιμετωπίζουμε τον εκάστοτε πελάτη ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες, δικές του ανάγκες. Μελετάμε σε βάθος με εξειδικευμένους επιστήμονες τους ενδεχόμενους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένος και αναπτύσσουμε ένα πλάνο ασφαλείας με τη βέλτιστη συνδυαστική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων, διαμορφώνοντας ένα αρμονικό και λειτουργικό οικοσύστημα ασφάλειας που διασφαλίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα με τη χαμηλότερη δυνατή δαπάνη.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τον κλάδο της φυσικής ασφάλειας και πώς τις αντιμετωπίζετε;

Σε μια βιομηχανία εντάσεως εργασίας όπως η φυσική ασφάλεια, ο παράγοντας «άνθρωπος» θα έλεγα ότι σίγουρα είναι μια από τις πλέον βασικές μας προκλήσεις. Παρότι ως ηγετική εταιρεία του χώρου αποτελούμε μια από τις πρώτες επιλογές του προσωπικού ασφαλείας, η εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τη μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση, τόσο του νέου προσωπικού όσο και του πιο έμπειρου. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτεί μια διαδικασία πιστοποίησης που διαρκεί από 4 έως και 8 μήνες, ειδικά όταν πρόκειται για ελεγκτές αεροδρομίων όπου χρειάζεται και μια περαιτέρω εκπαίδευση και πιστοποίηση στη χρήση του σχετικού εξοπλισμού. Τα τελευταία 2 χρόνια, η εταιρεία μας εκπαίδευσε πάνω από 300 νέους ελεγκτές αεροδρομίων, ενώ οι προσλήψεις μας ξεπερνούν τις 1.200 κάθε χρόνο.

Στον αντίποδα του ανθρωπίνου παράγοντα είναι η τεχνολογία. Προκειμένου να μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ό,τι πιο σύγχρονο στον χώρο, πρέπει να επενδύουμε συνέχεια στην παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων, οι οποίες με την έλευση του ΑΙ έχουν γίνει καταιγιστικές. Ένας κίνδυνος στις νέες τεχνολογίες είναι η πρόωρη ή αδόκιμη εφαρμογή τους, μερικές φορές από πιο οπορτουνιστικές εταιρείες, με σκοπό τον εντυπωσιασμό και το γρήγορο κέρδος, κάτι που μπορεί να απογοητεύσει την αγορά ή να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, και να τις απαξιώσει στα μάτια των πελατών.

Η ESA Solutions μπήκε και στην αγορά της οικιακής ασφάλειας μέσα από το ESA Home Security. Τι σας ώθησε σε αυτήν την απόφαση;

Πρόκειται για μια διεθνή τάση που στην Ελλάδα, λόγω της δομής της αγοράς, δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Με βάση την πυραμίδα ιεράρχησης των ανθρωπίνων αναγκών του Maslow, η ασφάλεια αποτελεί την 2η σε σειρά σημαντικότερη ανάγκη, μετά από αυτή της βιολογικής επιβίωσης. Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο ένα στα τρία νοικοκυριά έχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού στο σπίτι, ενώ ακόμη λιγότερα το έχουν εντάξει στις καθημερινές του συνήθειες. Ο λόγος είναι η δυσκολία στην εγκατάσταση και τη χρήση, καθώς επίσης, όπως ανέφερα παραπάνω και οι νέες τεχνολογίες, ενώ η χρήση πολύ οικονομικών λύσεων απογοητεύει τελικά τους χρήστες και απαξιώνει το σύνολο των λύσεων. Η σκέψη μας είναι απλή: Αποφασίσαμε να φέρουμε στο ελληνικό σπίτι την ποιότητα των υπηρεσιών ενός επαγγελματία του χώρου της ασφάλειας που εμπιστεύονται οι μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί της χώρας. Το όραμα μας ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με το αντίστοιχο όραμα του ηγέτη του χώρου των τηλεπικοινωνιών, της COSMOTE, να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν το σπίτι τους «έξυπνο». Μαζί, και μέσα από το ευρύτατο δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ φέραμε στην αγορά ένα ολοκληρωμένο προϊόν, το ESA Home Security, σε τρεις εκδοχές για να μπορεί να επιλέξει ο πελάτης αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το ESA Home Security να ξεχωρίζει από τα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς;

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το ESA Home Security δεν είναι «ένα απλό κουτί με εξοπλισμό». Είναι μια συνολική υπηρεσία ασφάλειας που εμπεριέχει και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, αγοράζοντας το ESA Home Security, αποκτά κανείς:

α) Ένα πλήρες σετ υπερσύγχρονου και αναβαθμιζόμενου εξοπλισμού, ανεξάρτητα ποιο από τα τρία πακέτα επιλέξεις

β) Τη συνολική εγκατάσταση από πιστοποιημένο εγκαταστάτη συστημάτων ασφάλειας και την εκπαίδευση στη λειτουργία του

γ) Την παρακολούθηση των σημάτων του συναγερμού σου για 2 έτη από το κέντρο λήψης σημάτων της ESA, καθώς και εγγύηση καλής λειτουργίας για τον ίδιο χρόνο

Άρα το ESA Home Security δεν είναι «ένα ακόμη προϊόν» στο ράφι, είναι μια πλήρης υπηρεσία που συνδυάζει την ηρεμία που έχει κάποιος όταν αναθέτει τα σημαντικά του προβλήματα στους επαγγελματίες, με ένα εξαιρετικά δυνατό και δυναμικό σύστημα. Έτσι, χωρίς κανένα άγχος και προσωπική εμπλοκή δημιουργεί μια σύγχρονη ασπίδα για το σπίτι, που μπορεί να φέρει την υπογραφή και την εγγύηση της ESA Security Solutions.

Εστιάζοντας στο σύστημα αυτό καθαυτό, διατίθεται σε τρία πακέτα για να καλύψει όλες τις ανάγκες ασφαλείας​: Το Prime, ένα εισαγωγικό σύστημα που παρέχει τη βασική ασφάλεια σε ένα μεσαίο ή μικρότερο σπίτι, το Elite που καλύπτει ένα τυπικό σπίτι μέχρι 120-140 τετραγωνικά μέτρα και το Elite-i που καλύπτει τον ίδιο χώρο, αλλά παρέχει και λύσεις πυρασφάλειας και προστασίας από πλημμύρα, ενώ ανοίγει στον χρήστη το δρόμο για ένα «έξυπνο» σπίτι μέσα από μια «έξυπνη» πρίζα για να χειρίζεται εύκολα και απλά τα φώτα, το air-condition, τη θερμάστρα του, ακόμη και την καφετιέρα του.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο πελάτης, με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος, και δη με ένα πρόγραμμα δόσεων που δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ την ημέρα, μπαίνει κάτω από την ομπρέλα ασφάλειας της ESA. Θα πρέπει επιπλέον, να τονίσουμε ότι ο εξοπλισμός που βάζει σπίτι του είναι απόλυτα επεκτάσιμος μέχρι και για 100 περιφερειακές συσκευές, είτε ασφάλειας, είτε πυρασφάλειας, είτε πλημμύρας, είτε ενσωμάτωση καμερών είτε εφαρμογές ελέγχου συσκευών και διακοπτών έξυπνου σπιτιού, ανεξάρτητα από το πακέτο που αγόρασε. Επίσης, συνδέεται με κάρτα κινητής τηλεφωνίας με τον έξω κόσμο, οπότε ακόμη και αν οι διαρρήκτες κόψουν το ρεύμα, κάτι που συχνά κάνουν, το σύστημα εξακολουθεί και επικοινωνεί με το κέντρο της ESA και ενεργοποιεί το συναγερμό. Παράλληλα, όλα αυτά ελέγχονται από την εφαρμογή ESA Home στο κινητό ή στα κινητά της οικογένειας του πελάτη. Εμείς, και πάντα με τη βοήθεια του δικτύου της COSMOTE-GERMANOS, θα τον καθοδηγήσουμε και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε επέκταση του κεντρικού του συστήματος είτε στην κατεύθυνση της ασφάλειας είτε στην κατεύθυνση του έξυπνου σπιτιού.

Μια πολύ σημαντική χρήση του ESA Home Security είναι στα ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους τα εκμεταλλεύονται μέσω Airbnb, καθώς αποτελεί τη βάση μιας ειδικότερης λύσης που μπορεί να προστατέψει τους ιδιοκτήτες, που είναι μακριά από το σπίτι τους, από τα ρίσκα που μπορεί να εμπεριέχει αυτή η χρήση ακινήτου (ανοιχτά παράθυρα, ξεχασμένα air-condition και θερμοσίφωνες, ανάγκη για φυσικά κλειδιά κλπ.)

Ποιοι είναι οι στόχοι σας σχετικά με το ESA Home Security και τι σχέδια υπάρχουν ώστε να τους πετύχετε;

Ο στόχος μας είναι απλός, αλλά φιλόδοξος. Μέσα από αυτή τη συνεργασία των δυο κορυφαίων εταιρειών ασφάλειας και τηλεπικοινωνιών, θέλουμε να κάνουμε τα σπίτια των Ελλήνων πιο ασφαλή. Θέλουμε ο καταναλωτής να κατανοήσει τη μοναδική ευκαιρία που του προσφέρεται να αναβαθμίσει σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας στο σπίτι του, ανοίγοντας την πόρτα και σε λύσεις που θεωρούσε μέχρι χθες δυσπρόσιτες. Θα πρέπει η τοποθέτηση συναγερμών να ξεπεράσει το 50% στις κατοικίες. Η τεχνολογία εξελίσσεται ημέρα με την ημέρα στην κυριολεξία, και εμείς στην ESA έχουμε σαν προτεραιότητα να εξελισσόμαστε μαζί της και να προσφέρουμε στους πελάτες μας πάντα την πλέον σύγχρονη λύση. Αυτό κάνουμε για τους επιχειρηματικούς μας πελάτες, αυτό θέλουμε να κάνουμε και για τον Έλληνα καταναλωτή.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης