Βρετανική εκπαίδευση στην Ελλάδα: διπλά ασφαλής!
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει, εν μέσω πανδημίας, με πολλά ερωτηματικά. Φοιτητές και γονείς προσπαθούν να διαμορφώσουν το καλύτερο “σενάριο” σπουδών που να συνδυάζει υγειονομική ασφάλεια και εκπαιδευτική πληρότητα.
Όσοι έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν σε Βρετανικά Πανεπιστήμια, πρέπει επιπλέον να υπολογίσουν την ένταση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα εμπόδια στις μετακινήσεις που, ενδεχομένως, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, να αυξηθούν.
Προσμετρώντας τις παραμέτρους, η λύση που ικανοποιεί όλα τα κριτήρια είναι τα συνεργαζόμενα με Βρετανικά Πανεπιστήμια, Ελληνικά Κολλέγια. Στην ουσία πρόκειται για τμήματα των Βρετανικών Πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς το Βρετανικό Πανεπιστήμιο καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών και τη διδακτέα ύλη, διενεργεί τις εξετάσεις και απονέμει τους τίτλους σπουδών, οι οποίο αναγνωρίζονται σε όλον τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, ως ισότιμοι των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων. Ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, σε οποιοδήποτε εξάμηνο, να συνεχίσει τις σπουδές του στην έδρα του Πανεπιστημίου, στη Μεγ. Βρετανία, άρα όλες οι προοπτικές είναι ανοιχτές.
Το να μένει κάποιος στη χώρα του και, μέσω των Ελληνικών Κολλεγίων, να σπουδάζει στη Μεγ. Βρετανία είναι διπλά ασφαλές: και σε υγειονομικό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Πρώτον αποφεύγει την έκθεση στον κορονοϊό και την ταλαιπωρία της καραντίνας στις μετακινήσεις (εφόσον επιτρέπονται, διότι δεν είναι καθόλου απίθανη μια νέα ολική απαγόρευση των ταξιδιών) και, δεύτερον, εξασφαλίζει πως ούτε μία διδακτική ώρα δεν θα πάει χαμένη καθώς τα Ελληνικά Κολλέγια έχουν από καιρό αναπτύξει ένα πλήρες σύστημα διαδικτυακής διδασκαλίας, ώστε, ακόμα και στην περίπτωση του χειρότερου υγειονομικού σεναρίου, τα μαθήματα να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Last but not least, είναι και το πλεονέκτημα των μειωμένου κόστους σπουδών, καθώς η εγκατάσταση και η ζωή στη Μεγ. Βρετανία απαιτούν σημαντικές δαπάνες.